Vermoeide ogen: geef ze een verzorgend masker

Vermoeide ogen: geef ze een verzorgend masker Er wordt wel eens gezegd dat ogen de spiegel zijn van je ziel. Als ze er vermoeid uitzien geeft het een indruk dat je moe, verdrietig of misschien wel ziek bent. Hoe je ogen aanvoelen bepaalt hoe je jezelf in het geheel voelt. Mocht je wat extra’s voor je ogen willen doen, kan dat op simpele wijze. Zo kun je zelf een verfrissend oogmasker maken en er weer sprankelend uitzien. Het kan heel gemakkelijk met bijvoorbeeld gebruikte theezakjes of met komkommerschijfjes.

Troost voor je ogen

Je ogen bepalen of je er stralend, droevig of vermoeid uitziet. Ook de tere huid rondom de ogen spelen hierbij een grote rol. Als je last hebt van branderige ogen, kijk je een stuk minder onbevangen de wereld in. Hoe je ogen aanvoelen heeft invloed op je algehele gevoel. Voldoende slaap en een gezonde leefstijl bepaalt in grote mate hoe je eruit ziet, maar je kunt extra lief voor je ogen zijn door ze eens lekker te verwennen. Dat kan op eenvoudige wijze door zelf een verzorgend masker te maken.

Tere huid rondom de ogen

De huid rond de ogen is heel teer. Het bevat nauwelijks onderhuids vet, talg- en zweetklieren. Daarom kunnen zon, wind en licht zo veel invloed op deze huid hebben. Deze huid is slechts een halve millimeter dik. De overige gezichtshuid is ongeveer twee millimeter dik. Door het ouderdomsproces, neemt de elasticiteit af en worden steeds meer rimpeltjes zichtbaar. Gebruik er daarom nooit een product dat de huid samentrekt of oprekt.

Recycling van theezakjes

Je hebt lekker een kopje thee gedronken. Gooi de koude theezakjes niet weg, maar leg ze op je gesloten ogen. Hiermee pak je meteen een moment rust en geef er lekker aan toe. Na tien minuten even lekker te kunnen wegdromen haal je ze er weer af. Mocht je last hebben van ontstoken ogen, gebruik dan de zakjes van kamillethee omdat kamille een ontstekingremmende werking heeft. De afgekoelde zakjes van gewone zwarte thee werken goed tegen gezwollen oogleden. Deze bevat tannine die ontspannend werkt waardoor de zwelling afneemt.

Schijfjes op je ogen leggen

Bij een oogmasker denken veel mensen aan komkommerschijfjes. Het is waar dat het heel verfrissend werkt. Mocht je wat anders willen gebruiken, kun je ook aardappelschijfjes op je gesloten ogen leggen. Dit werkt verzachtend bij vermoeide en gezwollen ogen. Het zorgt ervoor dat de zwelling afneemt en de huid om de ogen wordt frisser. Wil je wallen onder je ogen bestrijden, gebruik dan schijfjes tomaat en appel. Laat het twintig minuten intrekken en geniet van de ontspanning. Eventueel kun je voor het slapengaan nog een druppeltje amandelolie op de oogleden en onder de ogen aanbrengen en voorzichtig uitsmeren.

Troostende ooglotions

Verwen je ogen eens lekker met een oogwatertje. Dep je ogen met natte watjes. Je kunt deze ook gebruiken als oogcompres. Je kunt zelf een ooglotion maken met het kruid “ogentroost”. Deze plant werd al sinds lang geleden gebruikt bij oogaandoeningen zoals ontsteking, roodheid, branderigheid, oververmoeidheid of bij tranende ogen. Neem één eetlepel gedroogde, of anders twee eetlepels verse ogentroost en een kopje kokendheet water en meng dit. Laat het afkoelen en bewaar het in een afsluitbaar potje in de koelkast. Was je ogen hier regelmatig mee. Zelfgemaakte lotions zijn beperkt houdbaar. Gekoeld kun je ze ongeveer een week goed houden. Ogentroost is verkrijgbaar bij de drogisterij of apotheek. Maar het is zeldzaam in Nederland en daarom een beschermde plantensoort. Kun je het kruid niet vinden, gebruik dan eens rozemarijn, salie of vlierbloesem.

Toverhazelaar

Dit kruid is ook geschikt als ooglotion. Het is ook wel bekend onder de naam “hamamelis”. Schep ook hiervoor een eetlepel (gedroogde) toverhazelaar in een kopje kokendheet water. Roer het mengsel en laat het afkoelen. Vervolgens kun je het zeven en in een afsluitbaar potje of flesje bewaren. Het werkt desinfecterend en is goed tegen rode en gezwollen oogleden.

Oogmaskertje

Maak zelf een lekker oogmasker. Verwarm geleidelijk aan in een pan heet water een klein schaaltje of potje met een eetlepel honing (verwarmen door au bain-marie). Voeg daar een theelepel rozenwater, enkele saffraandraadjes, rozenblaadjes en een theelepel amandelolie aan toe. Laat dit vervolgens even afkoelen en breng het masker aan op je oogleden en de huid erom heen. Laat het ongeveer tien minuten intrekken en spoel het voorzicht af en dep de huid droog.

Ogenolie

Vijzel vijf muntblaadjes met water en zeef het. Vervolgens kun je een eetlepel amandelolie en een halve theelepel honing toevoegen. Meng het goedje tot het een gladde substantie is geworden. Breng dit aan onder de ogen voor het slapengaan.

IJselijke verfrissing

Het is heerlijk verfrissend om je ogen met ijs te verwennen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Kies de behandeling die je het meeste aanspreekt of varieer af en toe eens. Zo kun je de volgende behandelingen doen:
  1. Meng een kopje rozenwater met 3 eetlepels honing en enkele druppels neroli (etherische olie). Je kunt ook de etherische oliën rozenolie of korenbloemolie gebruiken. Meng de ingrediënten en giet het vocht in een ijsblokjesvorm en vries het in. Gebruik de blokjes op de oogleden en de contouren van de ogen.
  2. Neem een zakje groene thee en een zakje zwarte thee. Laat beide zakjes vijf minuten trekken in een halve liter gekookt water. Giet de afgekoelde thee in een ijsblokjesvorm. Gebruik op de oogleden en de contouren van de ogen.
  3. Gezwollen oogleden zijn heel goed te behandelen als je komkommerschijfjes even in de vriezer legt en ze daarna zo’n tien minuten op je oogleden laat liggen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen met theeThee is natuurlijk heerlijk om lekker op te drinken, maar wist je dat er nog veel en veel meer te doen is met thee?
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Zijn je ogen snel moe? Tips tegen zware, vermoeide ogenZijn je ogen snel moe? Tips tegen zware, vermoeide ogenOgen die snel moe worden: veel mensen hebben er al eens last van gehad. Je oogleden kunnen zwaar worden en je ogen brand…
Wallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderenWallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderenHet is niet prettig om wallen onder je ogen te hebben, je oogt vermoeid en ongezond. Wallen kunnen ontstaan als je niet…

Trend: ombre haarTrend: ombre haarOmbre haar is het laten overlopen van je natuurlijke haarkleur in een lichtere haarkleur in de punten. De afgelopen jare…
Maak je eigen haarmaskerMaak je eigen haarmaskerJe haren hebben soms een hoop te lijden door bijvoorbeeld zon, chemische bewerking of föhnen. Dan is het heerlijk om een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OnkelMichel, Pixabay
  • Boek: schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 25-02-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.