Een gezonde bos haar

Een gezonde bos haar Niet iedereen heeft van nature even gemakkelijk of mooi haar, maar dat neemt niet weg dat je er niet van alles aan kunt doen om – als je niet zo rijkelijk bedeeld bent – toch een mooie gezonde bos haar te hebben. De zomerzon maakt het er echter niet gemakkelijker op, dus verzorgen, stylen beschermen is een must.

Basis

Niet iedereen wil er aan, maar de basis van iedere mooie bos haar is goed geknipt haar. Ook als je geen specifieke coupe wilt, maar je haar gewoon door laat groeien, is het belangrijk om zo nu en dan de schaar te (laten) hanteren. Het voorkomt dat het haar gaat pieken en je met gespleten haarpunten rondloopt, wat alleen maar verder gaat. Zeker met langer haar wordt meer gedaan en dat wil zeggen dat het sneller zal beschadigen.

Verder kan een goede coupe je gezicht mooier uit laten komen en kijk dus niet alleen naar een plaatje van een mooie coupe in een boekje, maar laat je adviseren over de vorm van je gezicht en hoe je zaken kunt benadrukken of kunt afzwakken met en goede coupe.

Verzorging

Wassen

Ieder haar is anders, dus een algemeen advies is er niet. Eigenlijk is het wassen ook iets wat we onszelf hebben aangeleerd, maar het strikt genomen niet nodig moet zijn. Er zijn inmiddels steeds meer mensen die het zo nu en dan alleen nog met lauwwarm water wassen. Als je stopt met shampoo, dan moet je wel door een periode heen. Een periode dat je haar gaat stinken - al is het maar voor je gevoel – maar als je er doorheen bent, kan het prima.

Er vanuit gaande dat je toch je haar regelmatig wilt wassen dan in het een fabel, dat veel wassen slecht is. Er zijn tegenwoordig veel shampoos die dagelijks gebruikt mogen worden, zonder het te beschadigen. Wel is het zo dat als je haar gewend is aan een regelmatige wasbeurt, je het sneller kunt zien als je eens een dag of wat overslaat.

Bron: Pezibear, PixabayBron: Pezibear, Pixabay
Conditioner
Met conditioner blijft het uitkijken, want hoewel je haar er heerlijk zacht van gaan aanvoelen, met dun en fijn haar kan het kapsel heel snel instorten. Veel conditioners maken het haar net niets zwaarder en dun en fijn haar kan dit net niet hebben.

Kijk goed naar de verschillende producten en let op een conditioner voor dun en fijn haar, het zijn namelijk vaak niet olieachtige producten en het zachte gevoel is dus iets minder. Maar de verzorging van deze conditioners is niet minder.

Heb je stugger haar of krullen, dan kan het haar juist pluizig worden en dan is een goede conditioner uitermate belangrijk. Het voorkomt dat je haar ontploft als pluizige bol en helpt hij het in vorm krijgen van je kapsel.

Styling

Je haar aan de lucht laten opdrogen is eigenlijk het beste voor je haar, wel is het zo dat het ook dan geen kwaad kan om een beschermend product te gebruiken als je bijvoorbeeld stuk of krullend haar hebt. Het kan er anders pluizig uit gaan zien. Maar ook als je de zon in gaat, een beschermend product kan voorkomen dat je haar door de zon uitdroogt (de betere merken beschermen ook nog steeds als je in het water bent geweest).

Als je je haar gaat stylen, zorg dan voor een beschermend product afgestemd op je type haar en wat je er mee gaat doen. Als je je haar glad gaat maken, zijn daarvoor speciale producten op de markt. Dit geldt ook voor het laten krullen van je haar (met rollers of een krultang) of je gaat je eigen krullen mooier vormgeven.

Opletten met de apparaten!

Of je nu een föhn, krul- of stijltang gebruikt, de hitte is aanzienlijk en kan je haar beschadigen. Laat de hulpmiddelen eens wat vaker staan en gebruik minimaal de eerder aangehaalde stylingproducten. Deze leggen een filter om je haar en daar kan je mee voorkomen dat er straks niets meer van je haar over is.

Wil je je haar toch vaker stylen, probeer dan eens een product met een nieuwe techniek uit. Dit is minder beschadigend voor je haar. De steampod-steiltang is zo’n relatief nieuw product. De stoomdruk in combinatie, keramische platen en keratinecrème geleiden de warmte beter en dus minder beschadigend voor het haar.

Tot slot

Als je rondloopt in de drogisterij zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wat goed is vooraf te bedenken wat je type haar is en wat je er mee doet (en dus waar je het tegen wilt beschermen). Zomaar een scala aan producten kopen kost veel geld en is niet gezegd dat het dat doet wat je er van verwacht. Heel gericht producten uitzoeken dus. Bij voorkeur in een lijn, want deze producten zijn op elkaar afgestemd … en let niet alleen op de prijs. Er zijn complete cosmeticalijnen, maar ook gespecialiseerde haarmerken, ze bevatten beide goede producten.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nieuwe titanium steiltang: veilig, snel en simpelDe nieuwe titanium steiltang: veilig, snel en simpelDe steiltang. Ooit alleen geschikt om het haar steil te maken. Maar de nieuwe generatie steiltangen is nu een multi-tool…
De Instyler, om haar te stylen en meer volume te gevenDe Instyler, om haar te stylen en meer volume te gevenDe Instyler is een soort stijltang waar uw haar uitermate mee glad gestyled kan worden. Haar glad stylen is erg in. De I…
Je haar stylen, hoe doe je dat?Je haar stylen, hoe doe je dat?Haar stylen, ook wel geschreven als 'stijlen', zien we momenteel heel erg veel. Steil haar, extra stijl gemaakt met een…
Zo, haal jij het beste uit je haar!Zo, haal jij het beste uit je haar!Prachtig, lang en glanzend haar. Het is één van de mooiste wensen die een meisje maar kan hebben. Het eten van gezonde v…

Kamille gebruiken om je haar te blonderen: blond haarKamille gebruiken om je haar te blonderen: blond haarBlond haar is een erg gewilde kleur. Veel mensen willen wel eens een tintje blonder maar weten niet goed hoe ze dit moet…
Een stralende huid door de juiste voedingEen stralende huid door de juiste voedingDe huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Door veroudering, stress en vrijstelling aan de zon, zal de huid van uw…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.