Hoe laat je je haar sneller groeien?

Hoe laat je je haar sneller groeien? Lang haar hebben is een droom voor veel meisjes. Al eeuwen zijn mensen op zoek naar een middel om je haar sneller te laten groeien, met nog steeds weinig resultaat. Gemiddeld groeit haar 1,25 cm per maand, en dus 15 cm per jaar. Dit is echter bij iedereen verschillend. De snelheid waarmee jouw haar groeit wordt voor een groot deel bepaalt door je genen, maar er zijn manieren om je haar nog net even iets sneller te laten groeien.

Voeding

Alles wat je eet bevat voedingsstoffen. Die voedingsstoffen worden door het bloed naar verschillende plekken in het lichaam gebracht, en zo dus ook naar je hoofdhuid. Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen, krijg je al de voedingsstoffen binnen die jouw haar nodig heeft.
Je haar bestaat uit eiwit. Het is daarom ook logisch dat als je veel eiwit eet, je haar sneller gaat groeien. In de volgende voedingsgroepen zit het meeste eiwit:
  • zuivel (eieren, kaas, kwark)
  • vlees
  • vis
  • bonen
  • noten
  • tofu
  • donkergroene bladgroente

Uit onderzoek is ook gebleken dat vitamine B11 en B12 haargroei stimuleren.
Vitamine B11 en B12 zit in de volgende voedingsgroepen:
  • groene groenten
  • fruit
  • volkoren producten
  • vlees
  • zuivel
het is ook mogelijk om vitaminepillen te nemen.

Lichaamsbeweging

Als je sport, wordt er meer bloed naar je hoofd toegestuurd. Daardoor stroomt het bloed ook meer langs de hoofdhuid dan normaal, wat ervoor zorgt dat er meer haar wordt geproduceerd dan normaal. Sporten zoals hardlopen, zwemmen, schaatsen en wielrennen zorgen voor de meeste bloedcirculatie, en hebben dus ook het meeste effect op de haargroei. Om echt resultaten te krijgen is het wel nodig om regelmatig te sporten.

Je haar wassen

Het is belangrijk om je haar niet te veel te wassen, maar ook niet te weinig. Door ja haar elke dag te wassen kan je haar te droog worden en gaat je hoofdhuid extra olie produceren waardoor het sneller vet wordt. Ook breekt droog haar sneller af.
Je haar te weinig wassen is in principe niet erg, maar door je haar te wassen geef je jezelf een hoofdhuid massage die zorgt voor meer circulatie en dus ook je haar sneller laat groeien. Ook helpt het warme water dat over de hoofdhuid stroomt bij de circulatie. Door je haar weinig of niet te wassen zou het dus een fractie langzamer kunnen groeien, maar er zitten ook voordelen bij. Je haar is bijvoorbeeld gezonder, omdat de oliën die de hoofdhuid produceert de haren beschermen tegen invloeden van buitenaf. De meeste mensen wassen liever toch hun haar, omdat het een schoner gevoel geeft. Door te lang met vet haar rond te lopen, kan het ook gaan jeuken.

Minimale beschadiging

Om je haar zo lang mogelijk te laten worden moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk afbreekt, en dat doe je door je haar zo min mogelijk te beschadigen. Zorg dat je zo min mogelijk hitte op je haar gebruikt. Als je toch niet zonder je föhn, stijltang of krultang kan, zorg dan dat je een goede heat-protector gebruikt. Zorg er ook voor dat je geen krul- of stijltang gebruikt als je haar nog niet volledig droog is. Het water dat in je haar zit kan dan gaan koken waardoor er gasbobbeltjes in je haar ontstaan, waardoor het snel afbreekt. Als je alleen een föhn gebruikt, kan je die ook op de koude stand zetten. Zorg er ook voor dat je 's nachts je haar los draagt. Als je met een haarelastiekje in slaapt, kan je terwijl je draait per ongeluk haar eruit trekken. Het kan ook helpen om een zijde kussensloop te hebben. Dat zorgt voor minder wrijving tussen je haar en je kussensloop. Als je je haar borstelt, doe het dan voorzichtig en begin aan de onderkant van je haar. zorg er ook voor dat je je haar niet te vaak borstelt. Twee keer per dag is genoeg. Je haar verven is ook erg beschadigend.

De dode puntjes afknippen

Ga elk half jaar naar de kapper om je puntjes bij te laten knippen. Dit zorgt er niet voor dat je haar sneller gaat groeien, Maar het houd je haar wel gezond. Als je te lang wacht met gespleten punten afknippen, gaan ze steeds verder naar boven, waardoor je er uiteindelijk nog meer af moet knippen.

Niet teveel stress

Teveel stress kan ervoor zorgen dat je haar minder snel groeit, af zelfs uitvalt. Als je problemen hebt zorg er dan voor dat je met iemand erover kan praten, en zoek er een oplossing voor. Als je gestrest bent door school of je werk, zorg er dan voor dat je regelmatig sport. Door te sporten verminder je stress aanzienlijk. Heb je niet genoeg tijd om te sporten? Yoga helpt ook heel goed. Er zijn ook yoga oefeningen die je achter je bureau kunt doen, als je de hele dag achter een bureau werkt.
© 2013 - 2024 Jvannunen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe snel groeit je haar?Hoe snel groeit je haar?Hoe snel groeit je haar? Hoe vaak moeten we hiervoor naar de kapper? Hoe snel je haar groeit hangt af van verschillende…
Hoe kan ik mijn haargroei versnellen?Hoe kan ik mijn haargroei versnellen?Haargroei is grotendeels door een factor van gezondheid en is genetisch bepaald, hoewel er enkel een paar stappen genome…
Haar sneller laten groeienJe haar sneller laten groeien is mogelijk onder de goede omstandigheden. Als je je haar op een bepaalde manier behandelt…
Haren rond je tepelsHaren rond je tepelsJe hoort er maar weinig vrouwen over: haartjes rond de tepels. Maar wat als je zelf "gezegend" bent met donkere, zwarte…

Beauty: HerstelherfstBeauty: HerstelherfstWe willen er zo tegen het eind van de zomer eigenlijk niet aan, maar het moet er toch echt van komen als je met een gezo…
Dagelijkse make-up: handige tipsDagelijkse make-up: handige tipsHoe je jezelf moet opmaken zijn geen regels voor. De een vindt het prettig om veel make-up te gebruiken, terwijl de ande…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vanidamelanie, Pixabay
  • http://www.vitamine4u.nl/vitamine_b11.html
  • http://www.wikihow.com/Speed-up-Hair-Growth
Reactie

Andrea, 29-09-2014
Is waar dat kokosolie goed is voor je haar en daardoor sneller gaat groeien? Reactie infoteur, 02-03-2015
Alle soorten olie zijn goed voor je haar. Sommige hebben alleen een betere werking dan anderen. Kokosolie schijnt het beste te zijn voor je haar, en daarnaast ook amandelolie en olijfolie.Het is alleen wel zo dat de ene olie wat lekkerder ruikt dan de andere, waardoor deze fijner zijn om te gebruiken.

Jvannunen (3 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.