Waarom is een zonnebank gevaarlijk?

We horen steeds meer berichten in het nieuws dat zonnebanken gevaarlijk zijn. Wat is er nou zo gevaarlijk aan en kun je wel af en toe onder de zonnebank? Wat is een zonnebank?

Wat is een zonnebank?

Een zonnebank is een bank die uitgerust is met een soort TL-lampen. Deze lampen geven UVA-straling en/of UVB straling af. Wanneer je onder een zonnebank gaat liggen, dan wordt je huid bruin. Een zonnebank bootst eigenlijk de zon na. Mensen vinden het prettig om er wat gebruind uit te zien en omdat wij in de winter niet lekker buiten in de zon bruin kunnen worden, gaan degenen die dat wel willen onder de zonnebank. Je kunt zelf een zonnebank aanschaffen om thuis te gebruiken, maar je kunt ook naar een zonnestudio. Daar kun je tegen betaling onder de zonnebank liggen.

Is zonnen onder de zonnebank gevaarlijk?

Steeds vaker blijkt dat mensen die vaak onder de zonnebank gaan, gezondheidsproblemen krijgen. Naast het feit dat men onder een zonnebank flink kan verbranden, komt het steeds vaker voor dat mensen huidkanker krijgen van regelmatig zonnebankgebruik. Wanneer je onder de zonnebank gaat, dan moet je eerst goed weten welk huidtype je hebt. Wanneer je een hele lichte huid hebt en snel verbrandt, dan heb je sneller kans op verbranden onder de zonnebank. Ook kun je eerder huidkanker ontwikkelen. Net als wanneer we te lang in de zon liggen, beschadigt de zonnebank onze huid, wanneer we er te lang onder liggen. Naast huidproblemen zoals verbranding en huidkanker, kan het ook gebeuren dat je ogen beschadigd raken. Voor het zonnen onder de zonnebank zijn speciale zonnebankbrilletjes een must. Gebruik je geen zonnebankbrilletje, dan kunnen je ogen beschadigd raken door de straling van de zonnebank. Als gevolg van deze straling kunnen je ogen staar ontwikkelen, waardoor je niet meer goed kunt zien. Wanneer je staar in je oog hebt, heb je op één van de lenzen in je oog een grijze vlek, waardoor je niet meer goed kunt zien. Dit kan worden verholpen door middel van een oogoperatie, waarbij de beschadigde lens vervangen wordt door een kunstlens, maar je zult nooit meer zo goed kunnen zien als voorheen.

Verslaafd aan de zonnebank

Mensen die vaak zonnebanken, hebben soms de neiging om verslaafd te raken aan het gebruik ervan. Wanneer hun bruine tint een beetje begint weg te trekken, vinden zij zichzelf lelijk en kruipen vervolgens weer onder de zonnebank om bij te kleuren. Uiteraard is zoveel gebruik van de zonnebank uiterst gevaarlijk voor je gezondheid. Enkele malen per jaar onder de zonnebank is echt het maximum.

Hoe kan ik veilig bruin worden?

Wanneer je toch een bruin kleurtje wilt, dan kun je een beperkt aantal malen onder de zonnebank. Doe dit wel alleen incidenteel. Bijvoorbeeld een keer of vier voor je trouwdag, zodat je een beetje kleur op je gezicht, hals en armen hebt. Wanneer je een hele lichte huid hebt, dan is het beter om helemaal niet onder de zonnebank te gaan. Zorg dat je voordat je onder de zonnebank gaat weet welk huidtype je hebt en hoe lang je met jouw huidtype onder de zonnebank kan. In een zonnestudio kan men je daar over adviseren. Een goed alternatief voor de zonnebank is het gebruik van een zelfbruiningsmiddel. Een zelfbruiningsmiddel is een créme of lotion die je op de huid smeert. Na een paar uur begint de huid te verkleuren en wordt deze een tintje donkerder. De huidige zelfbruiningsproducten zijn veel beter dan vroeger. Je huid wordt per keer insmeren maar een klein tintje donkerder. Dit voorkomt strepen en een té donkere huidskleur. Een zelfbruiner is volkomen veilig om te gebruiken.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebank en zonnen gevaarlijk?Tijdens de donkere winterdagen of na een vakantie om ons kleurtje te behouden duiken we graag onder de zonnebank. Van de…
Verantwoord onder de zonnebankWaarom is verantwoord onder de zonnebank zo belangrijk? Is het echt waar dat je huidkanker kunt krijgen van teveel zon?…
De zonnebrandtatoeage: is het gevaarlijk?De zonnebrandtatoeage: is het gevaarlijk?Een trend die in 2015 ineens de kop op stak is die van zonnebrandtatoeages. Jongeren laten in de zon patronen in hun hui…
De voordelen van de zonnebankIn de media hoor je vaak alleen maar negatieve verhalen over de zonnebank: het is slecht voor je huid, zorgt voor vroegt…

Beauty: De huid in de winterBeauty: De huid in de winterDe huid is je grootste orgaan en net zo belangrijk als alle andere, meer kwetsbare organen in ons lichaam. Maar omdat he…
Huidverzorging in de winterHuidverzorging in de winterVorst, droge lucht in verwarmde gebouwen, de overgang van koud naar warm, ze vergen heel wat van huid en haar in de wint…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.