Haar rood verven met henna

Wil jij graag eens een ander kleurtje in je haar, maar heb je geen zin die chemische haarverf in je haar te smeren? Dan is henna misschien een optie voor jou. Het is goed voor je haar, permanent en geeft een mooie kleur. Je kan het thuis doen en het is niet te duur. Het enige nadeel is dat je maar één kleur kan kiezen, namelijk rood. Maar voor het geval die kleur je best interessant lijkt, henna is een goede optie.

Wat is henna?

Henna is een rode kleurstof van de hennastruik, een plant uit noord Afrika en India. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als lichaamsdecoratie. Je hebt vast wel eens iemand gezien met rood beschilderde handen, dit is een typisch Indiaas gebruik met henna. Zo'n henna tattoo vervaagt al met een paar dagen, maar de henna in je haar blijft maanden zitten. Daarom is dit een geschikte stof als je je haar permanent rood wil maken.

Hoe kom je aan henna?

Je kan hennapoeder kopen in winkels als bijvoorbeeld de Tuinen, maar het is ook gemakkelijk het via internet te bestellen. Let erop bij het kopen dat je hennapoeder koopt waar verder niets aan is toegevoegd. Dit kan irritaties veroorzaken of het kan betekenen dat het toch chemische verf is, gecombineerd met henna. Pas ook op voor 'black henna', dit geeft een donkerdere kleur dan gewone henna, maar kan ook problemen veroorzaken. Zodra je 'henna' tegenkomt in een andere kleur dan rood is het geen henna.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Waar je op moet letten bij het gebruik

Het is gevaarlijk om je haar met henna te verven, als er nog chemische verf in zit. Hier kan het mee gaan reageren waardoor je haar groen uitslaat. Ook kan je, na het gebruik van henna, beter geen chemische haarverf meer gebruiken. Het is permanent en als je dit toch doet loop je ook het risico dat je haar groen wordt. Verder moet je inschatten hoeveel henna je nodig hebt. Voor gemiddeld haar heb je ongeveer 50 gram nodig de eerste keer, om al je haar te verven. Voor lang haar moet je denken aan 100 gram de eerste keer, en iemand met kort haar heeft niet eens 50 gram nodig. Het is echter niet erg iets te veel te kopen, aangezien je toch zal moeten gaan bijverven.

Hoe gebruik je henna?

Voorbereiding

Voor dat je je haar gaat verven is het belangrijk de rode kleurstof los te laten komen uit de henna. Je doet het hennapoeder dat je wil gebruiken in een bak, die niet van metaal mag zijn, en je voegt een vloeistof toe om het een dikke pap te maken. Je kan dit doen met azijn, het zuur daarvan zorgt ervoor dat de kleurstof gemakkelijk loskomt, maar het is ook mogelijk met warm water. Wees niet bang dat je haar naar azijn zal stinken, dit kan je er simpelweg uit wassen. Zorg ervoor dat de hennapap vloeibaar is, maar nog wel behoorlijk dik. Houd er rekening mee dat het op je hoofd moet blijven zitten en er niet langs mag druipen. Laat de henna absoluut niet in aanraking komen met metaal, dus ga niet roeren met een metalen lepel, dan loop je het risico groen haar te krijgen. Als je hier klaar mee bent dek je de henna af met plastic folie en bewaar je het op een goed warme plaats. De warmte maakt de kleurstof los. Hier laat je het dan een halve dag staan. Het kan handig zijn de henna 's avonds te maken en 's nachts te laten staan, wees niet bang dat het te lang blijft staan, want dat gebeurt niet snel.

Het verven

Voordat je gaat verven, is het beter om je haar niet net gewassen te hebben en ook is het handig als je haar niet nat is. Het beste is als je haar redelijk vettig is. Zo wordt de henna beter opgenomen. Als je niet wil dat je handen voor een paar dagen oranje zijn is het handig plastic handschoenen te dragen bij het aanbrengen van de henna. Zorg ervoor dat je geen kleren aanhebt die vies mogen worden, of dek ze goed af met een handdoek of plastic. Je hoeft niet bang te zijn voor henna maar het kan wel vlekken achterlaten. Verdeel de henna over je haar, voor de spiegel is dit het handigst. Er mag een dikke laag op en zorg dat de haren van de wortel tot aan de punten bedekt zijn. Het is niet erg als de henna op je hoofdhuid komt, goed juist, het maakt het haar minder vettig, helpt tegen roos en is goed voor je huid in het algemeen. Als je alle henna hebt gebruikt en goed hebt verdeeld pak je het in in plastic, zodat je niets vies kan maken en het goed geïsoleerd en dus warm is. Daarna kun je nog een handdoek of muts over je hoofd doen voor extra warmte. Hoe warmer, hoe beter je haar rood wordt. Nu laat je het uren zitten, het liefst een heel etmaal, zo lang mogelijk.

Na het verven

Spoel je haar goed uit, wat even kan duren omdat de henna deels opgedroogd zal zijn en vast kan gaan zitten in je haar. Maak je geen zorgen over de henna over je lichaam als je onder de douche staat. Je wordt er zo niet oranje van. Als je haar is opgedroogd kan de kleur heel heftig zijn of juist niet opvallen, maar dit zal bijtrekken na een paar keer douchen.

Het resultaat

Als het goed is is je haar nu mooi rood en gezond. Of, als je haar donkerbruin of zwart is, heb je een rode gloed in je haar, die vooral opvalt in zonlicht. In de toekomst zul je het moeten bijverven. Je kan steeds de wortels alleen bijverven, maar als je de rest van het haar ook meepakt, wordt die kleur nog wat dieper rood. Zo kan je dus zelf bepalen hoe rood je je haar wil hebben. Is de eerste keer je haar door de henna wat droog geworden, dan kan je het de volgende keren voor het verven olie in je haar smeren om het te beschermen. De henna is permanent. Verf het niet met chemische verf om vreemde reacties te voorkomen en pas op voor te veel chloor in je haar. Dan zal de kleur nog heel lang mooi blijven. En iedereen zal denken dat het je natuurlijke kleur is. Want de kleur is ook hartstikke natuurlijk.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plantaardige haarverf kiezenUit eerdere testen is gebleken dat de conventionele haarverven slecht uit de bus kwamen omdat er teveel schadelijke chem…
Haren verven met hennaHaren verven met hennaAls je jouw haar wilt kleuren op een zuiver natuurlijke wijze en daarbij ook je haar wilt verzorgen, dan biedt henna een…
Grijs haar kleuren met hennaHeb je grijs haar maar ben je er nog niet aan toe om het uit te laten groeien? Dan ben je gedoemd de rest van je leven j…

Met goede accessoires kun je op kleding besparenMet goede accessoires kun je op kleding besparenAls je in goede accessoires investeert kun je op je kleding besparen, omdat dezelfde outfit er met andere accessoires he…
Beauty: Gespleten nagelsBeauty: Gespleten nagelsVoor de een niet echt een probleem, want bij kort gehouden nagels merk je er vaak niet zo veel van, maar bij de ander we…
Bronnen en referenties
Reactie

Ghita, 04-10-2014
Dit artikel klopt niet helemaal. Ten eerste hangt het gewoon van het haar af. Ik zelf heb donker bruin haar en als ik henna aanbreng krijg ik een rode gloed.Ik meng de natuurlijke henna in een metalen kom en er gebeurd niks met mijn haar, dat groene kleur is een fabeltje. Ten tweede henna werkt als een kuur in het haar. Reactie infoteur, 12-10-2014
Je hebt gelijk, natuurlijk hangt het van de oorspronkelijke haarkleur af. Maar je haar zal wel altijd roder worden. Ik neem aan dat je het niet eens bent met mijn stelling dat 'je haar nu mooi rood en gezond' is? Ik zal het iets beter verwoorden.
Over het ding van metaal en groen haar verschillen de meningen. Als het bij jou goed gaat met een metalen bak is dat mooi, maar er zijn ook mensen die hier wel problemen mee hebben gehad. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld roestplekken aan het metaal zitten, of als je henna niet honderd procent natuurlijk is. In het ene geval wordt de henna donkerder dan normaal, in het andere geval slaat je haar groen uit. Ik zeg in dit artikel dat je op moet passen met metaal, om gewoon maar het zekere voor het onzekere te nemen.
Ja, henna werkt als een kuur in het haar, dat is toch niet iets wat ik tegenspreek?

Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 12-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.