Simpel zelf een anti-rimpelcrème maken

Simpel zelf een anti-rimpelcrème maken In de winkel is de keuze uit alle dag-, nacht- en andere crèmes enorm. Maar weet je dat het eigenlijk heel simpel is om zelf echt een goede anti-rimpelcrème te maken? Het enige wat je ervoor nodig hebt is een beetje hyaluronzuurpoeder. Inmiddels is er echter ook een al een groter assortiment waar deze stof inzit in de winkel te koop. Niacinamide, vitamine B3, is een ander voorbeeld van een goede huid-ondersteunende grondstof, die je vrij gemakkelijk zelf kunt toevoegen aan een reeds bestaande crème of aan een zelf gemaakte dagcrème. Tegenwoordig bevatten de betere crèmes allemaal hyaluronzuur. Omdat dit een vrij duur bestanddeel is, zit er echter vaak maar heel weinig hyaluronzuur in deze producten.


Hyaluronzuur

HA (= hyaluronic acid in het Engels) is een stof die het lichaam zelf aanmaakt. Het is een suikervorm die als bouwsteen dient voor diverse lichaamsstoffen. Zo wordt HA gebruikt voor de aanmaak van synovia, de gewrichtsvloeistof die tussen gewrichten in zit. Daarom werkt extra HA ook tegen artrose en artritisprocessen, het maakt het synovia dikker zodat de gewrichten minder over elkaar heen schuren. Hyaluronzuur is overal in het lichaam te vinden voor veerkrachtiger maken van zacht weefsel. Zo bestaan ook de ogen voor een groot deel uit hyaluronzuur en ook pezen en spieren bevatten HA. HA is daarnaast ook nog eens een ontstekingsremmer.

Voor de huid werkt het omdat HA 100 keer de hoeveelheid vocht kan opnemen en zo in de huid kan brengen. Het is dus super goed vochtinbrengend en kan daardoor fijne lijntjes laten verdwijnen. Het effect ervan is vaak al binnen een paar weken zichtbaar.
Hyaluronzuur poeder kan je bijvoorbeeld vaak wel op marktplaats vinden. En het is ook verkrijgbaar in poedervorm bij de apotheek. Hyaluronzuurpoeder kan je onder andere ook kopen bij beautystuff.nl of via ebay.

Zelf hyaluronzuur gel maken voor op je gezicht

Het enige wat je voor HA gel nodig hebt is wat hyaluronzuurpoeder en water. Gebruik bijvoorbeeld 1 gram HA poeder en doe dat bij 100 ml water. Vervolgens heel goed schudden. Er zullen wat klompjes HA poeder in het mengsel te zien zijn, zelfs na goed schudden. Stop dit mengsel in de koelkast en schud tussendoor af en toe nog eens. Na een paar uur zal zich een doorzichtige gel vormen. De HA gel is dan klaar voor gebruik.

Hyaluronzuur door al bestaande eigen serum of crème

Vervolgens kan je de HA gel door je eigen favoriete crème roeren en dan elke dag gebruiken. Omdat deze fabriekscrèmes vaak al houdbaarheidsmiddelen bevatten is het product ook met de HA gel erin lang houdbaar.

Puur natuur crème maken

Maar het is natuurlijk ook mogelijk om de HA gel door een eigen gemaakte crème te roeren of de HA gel zo puur te gebruiken. Als je de net gemaakte HA gel puur wil gebruiken is het slim om er een beetje vitamine C poeder aan toe te voegen, Zo voeg je een natuurlijk houdbaarheidsmiddel toe zodat de gel langer te bewaren is zonder af te nemen in werking.

Bron: Ayeletphotography, PixabayBron: Ayeletphotography, Pixabay
Helemaal een eigen crème samenstellen
Daarnaast kan je zelf je eigen gezichtscrème maken van puur natuurlijke stoffen. Zo kan je van kokosolie prima een dagcrème maken die helemaal fijn is als je er een whipped crème van maakt. En aan deze kokosolie kan je, als je wil, ook andere oliën toevoegen zoals amandelolie of sheabutter. Hierdoor maak je een dagcrème die wat gemakkelijker smeerbaar is. Daarnaast kan je ook nog geurolie toevoegen zoals een paar druppels citroenolie of kamilleolie. Kokosolie kan echter wel een glimmend effect geven op de huid en is niet aan te raden voor een vette huid of huid met puistjes. Voor de vette huid kan je beter jojoba olie gebruiken, wil je echt een crème maken dan voeg je hieraan bijvoorbeeld shea boter toe plus dan de HA gel. Een andere mogelijkheid is een kant en klare basiscrème te kopen en hieraan de stoffen toevoegen die je wilt zien in je eigen anti-rimpelcrème. Een voorbeeld van een kant en klaar basiscrème is de crème van Cruydhof.

Kant en klare crèmes met hyaluronzuur er al in

Wil je niet zelf aan de slag en toch een goede anti-rimpelcrème? In de winkel zijn echt meerdere merken te koop die ook hyaluronzuur toevoegen aan hun producten zoals bijvoorbeeld van Eucerin, Liftactiv retinol van Vichy en Nivea Cellular Anti-Age. er zijn ook van meerdere merken hyaluronzuur serums te koop, zoals bijvoorbeeld van Collistar.

Niacinamide

Behalve hyaluronzuur, wat dus goed hydraterend werkt voor de huid, zijn er natuurlijk nog veel meer andere grondstoffen die je huid goed ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan niacinamide, of terwijl vitamine B3. Niacinamide werkt kalmerend, vochtregulerend en verwijdert ook dode huidcellen. Het werkt tevens als antioxidant. Niacinamide kan je los kopen of in capsulevorm (dan gewoon de capsule openbreken en het poeder gebruiken). Voor een goede werking gebruik je ongeveer 5% niacinamide in een crème.

Antioxidanten

Ook antioxidanten zoals vitamine C en E kan je toevoegen aan een crème. Dit zijn beide voedende stoffen voor de huid. Nadeel is dat vitamine C erg onstabiel is en daardoor gevoelig voor onder andere zuurstof. Vitamine C is daardoor wat moeilijk te verwerken in een crème, die moet dan immers luchtdicht afgesloten worden. Maar vitamine E daarentegen is echter weer gemakkelijk toe te voegen. Vitamine E is vaak wel verkrijgbaar in capsulevorm om inwendig in te nemen, zo'n capsule kan je mengen door je crème. Van vitamine E heb je ongeveer 1% nodig in een crème.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyaluronzuur wat is het precies?Hyaluronzuur wordt telkens meer gebruikt in de cosmetica branche. Als we ouder worden maken we steeds minder hyaluronzuu…
Gezichtsmassage een anti rimpel behandelingGezichtsmassage een anti rimpel behandelingWaarom een gezichtsmassage als een anti rimpel behandeling? Hoe kan een gezichtsmassage rimpels voorkomen? De voordelen…
Meer over anti rimpel crèmeMeer over anti rimpel crèmeDe ene crème is nog mooier verpakt dan de andere, maar als je in de winkel staat zie je door de bomen het bos vaak niet…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…

Overbeharing bij vrouwenOverbeharing bij vrouwenEr zijn nogal wat vrouwen die de haren weg laten halen. Enerzijds omdat ze het gewoon mooier vinden en anderzijds dat ze…
Dry brushing voor een mooiere huid'Dry brushing' ofwel borstelen van de droge huid is een eeuwenoude techniek die de laatste jaren weer steeds populairder…
Bronnen en referenties
Reacties

Merel, 05-04-2016
Hoi, je geeft aan dat je de HA gel zelf nu niet meer gebruikt. Ik ben gewoon even benieuwd, heb je een ander fijn alternatief gevonden?

Hartelijke groet,
Merel Reactie infoteur, 06-04-2016
Het was meer dat ik even niet zo bezig was met gezichtsverzorging. Maar als je heel gemakkelijk hyaluronzuur wilt kopen, kijk dan eens op engelse e-bay. Daar zijn diverse aanbieders die dit redelijk goedkoop aanbieden. Houdt dan alleen wel even in de gaten wat er naast hyaluronzuur en water nog meer in zit qua ingrediënten. Ook bij de Aldi verkopen ze van Biocura een goedkope hyaluronzuurgel, maar wat daarin zit qua ingrediënten weet ik helaas niet.
Merel, gebruik jij de hyaluronzuur gel zelf nu wel?

Violet, 09-02-2016
Ik zou die HA gel wel willen maken maar in het artikel staat nu net niet op hoeveel water je 1 gram hyaloranzuur moet gebruiken.
Kunt u dit aan mij doorgeven?

M v g

Violet van Ooijen Reactie infoteur, 11-02-2016
Hallo, Je hebt gelijk het aantal ml water dat je moet gebruiken is weggevallen in het artikel! En goh hoeveel was het ook al weer? Ik maak de crème inmiddels niet meer, maar ik zal voor je opzoeken hoeveel het was. Al heel snel even voor je gegoogled, maar daar lees ik over 1 gram hyaluronzuur op 100 ml water. dat klinkt als heel erg veel. Ik ga voor je zoeken!

edit: op internet vind ik verschillende hoeveelheden water. Dat komt zeer waarschijnlijk omdat HA ( hyaluronzuur/ hyaluronic Acid) zeer veel water op kan nemen. Dus de hoeveelheid water die je toevoegt is afhankelijk van hoe dik je wilt dat de gel is die je uit eindelijk ervan maakt. Ik gebruikte wat minder water als in bovenstaande verhouding. 300 ml HA op 15 ml water. Zie ook onderste reactie onder dit artikel.

Yola, 19-07-2015
Jullie hebben het over vit. c toevoegen maar vit. c vervliegt toch. En tegen reumatische klachten zou Hyaluronzuur helpen maar hoe gebruik je dat?
mvg yola Reactie infoteur, 19-07-2015
Vitamine C kan je kopen in poedervorm, dat vervliegt toch niet?!
Hyaluronzuur kan je inderdaad ook inwendig nemen of smeren of plekken waar je gewrichtsklachten hebt. Het wordt door artsen ook wel eens ingespoten in gewrichten.

Marike, 19-07-2015
Je kan hyaluronzuur poeder gewoon op internet bestellen… Ik heb het net gemaakt met vit c poeder en rozen olie, heerlijk… Mijn huid is nu heel zacht. De vit C is ook een boost voor je huid, niet alleen een conserveringsmiddel.BeautyStuff als je die zoekt ( ik heb er geen aandelen in, zelf 3 dagen geleden per toeval gevonden en daar alles besteld ;-) ) op internet, daar hebben ze alles. Maar zo wie zo had ik er genoeg gevonden waar ze het verkopen. Ik vind het nu al een succes haha! Reactie infoteur, 19-07-2015
Fijn dat je er zo enthousiast over bent! Super zacht velletje krijg je er inderdaad van. En omdat je het zelf maakt, kan je er de geur ( als je dat wilt ) doorheen doen die je zelf wilt.

Gerda Mayntz, 11-02-2015
Waar kan ik hyaluronzuurpoeder kopen? In de drogisterijen bij ons in de buurt hebben ze het niet en ook op internet kan ik het nergens vinden. Reactie infoteur, 12-02-2015
Heb je het al bij de apotheek geprobeerd?

Els, 17-12-2014
Wel, als ik op zoek ga naar vitamine C poeder, kom ik altijd op voedingssuplementen terecht! Reactie infoteur, 18-12-2014
Dat klopt hoor, vitamine C poeder is een voedingssupplement! Het bevat veel anti-oxidanten etc en kan dus dienen als een natuurlijk conserveermiddel. Zo maar een mespuntje schijnt genoeg te zijn.

Els, 17-12-2014
Hallo

Vitamine C poeder? Graag wat meer uitleg aub?

Merciekes Reactie infoteur, 17-12-2014
Vitamine C poeder is gewoon te koop bij de drogist bijvoorbeeld. Ik weet niet wat voor uitleg je er verder over wilt? Vitamine C kan dienen als soort van conserveringsmiddel op natuurlijke basis.

Svd, 06-10-2014
Idd een heel fijne recept, maar ik vraag me af hoeveel gr vitamine c poeder toegevoegd kan worden. Reactie infoteur, 07-10-2014
Zo maar iets meer als een mespuntje is genoeg. Alhoewel wat meer ook kan, als je ook extra vitamine C wilt toevoegen aan je huid.

Anne, 21-07-2014
Beste,

heel fijn dit recept, jammer dat er niet bij staat hoeveel ml water erbij moet…
met vriendelijke groet,
Annebelle Reactie infoteur, 21-07-2014
Het ligt er maar net aan hoe dik je de gel wilt hebben. Houd ongeveer maar aan 1 gram hyaluronzuur met 10 tot 50 ml water.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.