Waarom je beter kunt stoppen met het volgen van beautyblogs

Bijna iedereen die bezig is met uiterlijk volgt een beautyblog of is er op zijn minst een keer op terechtgekomen. Hoewel ze vaak duidelijk laten zien hoe je je haar moet krullen, eyeliner opbrengt of nagels mooi kunt lakken, zijn er ook zeker punten van kritiek op beautyblogs aan te merken. Is het wel verstandig om beautyblogs zo vaak te lezen en te volgen? Of wordt je misschien stiekem een beetje voor de gek gehouden?

Ze krijgen vrijwel alles gratis opgestuurd, wat niet eerlijk is

Beautybloggers krijgen vrijwel alles gratis opgestuurd (vooral de bekendere). Hierdoor beoordelen ze een product veel minder kritisch, omdat ze er niet eerst een smak geld voor hoeven neerleggen, terwijl jij dit als consument natuurlijk wel moet. Ze staan dus niet op gelijke voet met jou als consument. Ze kunnen bijvoorbeeld een positieve review schrijven over een gratis haarspray omdat het hun haar iets meer laat glanzen. Maar als ze er net zoals jij 20 euro voor hadden moeten betalen, zouden ze er misschien wel heel anders tegen aankijken! Hun review is dus niet compleet.

Daarnaast dreigt het gevaar dat blogs, vooral de kleinere met nog niet zo’n sterke positie, het niet aandurven altijd 100% eerlijk te zijn over de gekregen producten. Daarbij speelt de angst dat de fabrikant hen in de toekomst wellicht geen producten meer wil toesturen om te reviewen of dat ze andere fabrikanten afschrikken.

Je gaat er meestal meer geld door uitgeven

De beautyblogs brengen vaak de fijnste (volgens hen) of de nieuwste beautyproducten naar voren. Je ziet mooie doosjes oogschaduw, schitterende highlighters en lekkere parfums opdoemen waar positief over geschreven wordt. Hierdoor gaan velen al snel denken ‘dat moet ik ook hebben’ en geven uiteindelijk meer geld uit aan beautyproducten dan als ze die blogs niet zouden volgen. Probeer daarom is wat te minderen met het volgen van al die beautyblogs en let op of je minder gaat uitgeven aan beautyspullen. Waarschijnlijk zul je inderdaad zien dat je minder de behoefte gaat voelen al die spulletjes te kopen. Daarnaast raken veel meiden geïnspireerd en beginnen een eigen blog, in de hoop net zo populair te worden als de grote beautybloggers. Daarvoor gaan ze zelf meer producten kopen om te reviewen, want zij krijgen dat allemaal niet gratis toegestuurd. Dit kost hen vaak geld i.p.v. dat het hen echt iets oplevert.

Niet helemaal onafhankelijk

De vrouwen achter de grote beautyblogs zijn voor veel meisjes een echt idool. Dat is hartstikke interessant voor fabrikanten, want als dit idool enthousiast is over een product, is er een grote kans dat de meisjes het zelf ook kopen en dat kan een flinke stijging in de verkoopcijfers betekenen! De fabrikanten zullen er dus veel voor doen om te zorgen dat de vrouwen hun product/merk op een positieve manier naar voren brengen op hun blog. Ze zijn hiervoor bereid flinke sommen geld te bieden. Veel beautybloggers nemen zo’n bod aan en zelfs al gebruiken ze dat product of merk nauwelijks, tóch zullen ze het op een positieve manier aan hun lezers presenteren! Dit gebeurt vaak heel subtiel en is niet eerlijk.

Geven regelmatig medische adviezen die niet kloppen

Beautybloggers zijn geen medische experts, maar geven toch regelmatig medische adviezen en tips om je uiterlijk te verfraaien. Vaak is niet wetenschappelijk bewezen dat deze adviezen echt nut hebben en in het ergste geval kan het advies zelfs schadelijk zijn! Denk hierbij aan adviezen zoals het wrijven met aardbeien langs de tanden (voor wittere tanden) of het gebruik van agressieve huismiddeltjes als citroensap voor puistjes. Vaak halen beautybloggers hun tips van andere beautybloggers, forums of uit de media. Dit is allemaal geen deskundig medisch advies en er moet zeer voorzichtig mee omgegaan worden!

Iedereen is anders

Een groot probleem is dat iedereen anders is en wat voor de beautyblogger werkt, hoeft niet voor jou te werken. Zo kan de beautyblogger laaiend zijn over een oogschaduw of huidverzorgingsproduct, maar nadat jij het eenmaal gekocht hebt werkt het misschien totaal niet. Je zou eigenlijk altijd samples moeten aanvragen of zelf in de winkel het product moeten uitproberen,dus niet blind afgaan op de positieve review van de beautyblogger. Ook kan het helpen meerdere reviews van echte consumenten te bekijken, zodat je kunt zien hoe het voor al die andere consumenten werkt!
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse beautybloggersNederlandse beautybloggersEen beautyblog is een internetsite die vaak over beauty, mode en levensstijl gaat. Veel meiden dromen ervan om geld te v…
Dooyoo, reviews schrijven in het EngelsReview schrijvers zijn er genoeg in ons mooie kikkerland, maar ook voor sites in het buitenland kun je actief meeschrijv…
Taak van de AFM, Autoriteit Financiële MarktenDe AFM houdt in Nederland toezicht op de financiële markten. De laatste jaren is deze toezichthouder prominent in het ni…
De Chi-kwadraat toetsDe Chi-kwadraat toetsMet de Chikwadraattoets kun je bepalen of er een verband bestaat tussen twee variabelen. Deze toets is gebaseerd op een…

Tips voor de mannelijke baardTips voor de mannelijke baardIedere man heeft wel eens in zijn leven de onweerstaanbare drang om zijn baard te laten staan. Echter komt deze man er a…
Test: langhoudende lipstickrecensieTest: langhoudende lipstickVoor veel vrouwen is het een crime, na een kleine maaltijd of drankje zit je lipstick overal behalve waar hij hoort te z…
Kraio (46 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.