Haaruitval en Minoxidil

Op een gegeven moment overkomt het probleem van haaruitval de meesten van ons. Bij de één begint het eerder dan bij de ander maar op een gegeven moment zie je elke ochtend als je opstaat steeds meer haren op je kussen. In de badkamer vind je steeds meer haren in de wasbak. De inhammen, het achterhoofd of waar dan ook, op een gegeven moment begint de haargrens zich verder terug te trekken. Om haaruitval te voorkomen of tegen te gaan zijn er tegenwoordig een aantal opties waarvan de meest ingrijpende de haartransplantatie is. Er zijn ook medicijnen die verder haaruitval kunnen voorkomen en Minoxidil is hiertussen een goede optie.

Wat is Minoxidil

Minoxidil is een lotion die op de hoofdhuid aangebracht kan worden. Minoxidil vermindert de haaruitval en bij sommige mensen wordt na een aantal maanden de haargroei opnieuw gestimuleerd. Het haar dat terugkomt is niet hetzelfde als het aanwezige haar, dit haar is qua structuur iets anders.

Minoxidil zorg er niet voor dat het teruggekomen haar permanent blijft. Op het moment dat er wordt gestopt met smeren verdwijnt ook het nieuwe haar. Minoxidil moet dus elke dag worden ingesmeerd en na een jaar smeren wordt het maximale effect bereikt. Het beste effect heeft Minoxidil bij mannen jonger dan 40 jaar. Mocht na een jaar smeren geen enkel haar zijn gegroeid dan kan er beter worden gestopt met smeren, Minoxidil werkt niet bij iedereen.

Bijwerkingen van Minoxidil

Net als ieder medicijn kan Minoxidil ook bijwerkingen hebben, deze zijn:
  • Huidirritatie
  • Hoofdpijn of duizeligheid
  • Acne
  • Vermoeidheid
  • Kramp
  • Borstpijn
  • Hartproblemen

Minoxidil heeft in tegenstelling tot andere medicijnen, zoals Finasteride en Dutasteride, tegen haaruitval geen invloed op de hormoonhuishouding.

Bij zwangerschap of kinderwens kan het beste worden gestopt met Minoxidil. Over het gebruik van Minoxidil bij zwangerschap of kinderwens is nog weinig bekend. Wel is bekend dat Minoxidil overmatige haargroei bij de baby kan veroorzaken.
Bij het geven van borstvoeding mag dit medicijn niet gebruikt worden omdat het in de moedermelk terecht komt.

Hoe kan Minoxidil worden gebruikt

Minoxidil bestaat in meerdere toedieningsvormen, in deppervorm maar ook in een verstuiver. Zorg bij het insmeren dat de hoofdhuid droog is. Gebruik bij het insmeren plastic handschoenen of was je handen erna zorgvuldig af. Doe je dit niet, dan kan er dus haargroei ontstaan op plekken waarvan het niet de intentie was om haargroei te hebben. Minoxidil kan ook op elk moment van de dag worden ingesmeerd. Het duurt ongeveer vier maanden smeren voordat het eerste effect zichtbaar wordt. Wil je dit effect behouden dan moet er elke dag doorgesmeerd worden.

Minoxidil en verder

Minoxidil bestaat in twee sterktes, de 2% en de 5% sterkte. Beide sterktes werken goed maar de 5% is sterker en kan meer kans op bijwerkingen geven. Minoxidil is het enige medicijn tegen haaruitval bij zowel mannen als vrouwen die door de Federal Drug Administration is goedgekeurd. Er zijn echter naast Minoxidil ook andere medicijnen tegen haaruitval op de markt zoals Finasteride en Dutasteride.

Minoxidil is een populair middel tegen een kwaal die bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. Minoxidil is sinds 1980 op de markt en is zonder recept verkrijgbaar. Minoxidil is echter niet de enige oplossing tegen haaruitval en zeker niet de meest permanente. Minoxidil zal elke dag ingesmeerd moeten worden om blijvend effect te houden. Er mag echter op ieder moment wel gestopt worden maar na 4 maanden zijn de nieuwe gegroeide haren wel weer weg. Zoek je naar een permanente oplossing dan is Minoxidil niet aan te raden omdat na stoppen het effect vrij snel weer weg is. In dat geval is misschien haartransplantatie toch een betere keus, dit heeft dan wel weer zijn eigen nadelen.
© 2014 - 2024 Serrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke haarverzorging: HaaruitvalKaal worden komt opmerkelijk genoeg voornamelijk voor onder blanken. Geleerden zijn het er niet over eens of dit gevrees…
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…
Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het manne…
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…

Zelf mooie krullen makenZelf mooie krullen makenEen avondje uit met vriendinnen, een belangrijke afspraak of een romantische date met uw (toekomstige) partner: het zijn…
Vette huid, reinigen en verzorgenVette huid, reinigen en verzorgenEen vette huid komt vaak voor bij pubers en mensen tot een jaar of 40. Vanaf 50 jaar neemt de productie van talg af waar…
Bronnen en referenties
  • www.apotheek.nl
  • www.wikipedia.nl
Serrie (17 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.