Lexicon van make-upproducten

Lexicon van make-upproducten Elk jaar komen er weer nieuwe producten uit op de markt van make-up. Als je net aan het experimenteren gaat is het nog wel eens verwarrend wat elk product precies doet en waar je het gebruikt. Ook is het belangrijk om te weten in welke volgorde je de make-up moet aanbrengen. Naast de standaard make-up zoals mascara, lippenstift en rouge zijn er een heleboel andere mooie producten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.

Make-up voor het gezicht

Make-up voor het gezicht is alle soorten make-up die je rechtstreeks op het gezicht aanbrengt. Vaak is dit de basis van een gehele make-uplook. Daarna wordt aan de details gewerkt zoals oogmake-up, wenkbrauwen en lipmake-up

Blush

Tegenwoordig zeggen we allemaal blush terwijl we vroeger altijd rouge zeiden. Blus is een afkorting van blusher (wat weer afgeleid is van het Engelse woord blushing (blozen). Blush wordt gebruikt om de wangen een kleur te geven. Hiermee geef je je gezicht een gezonde kleur alsof je een buitenwandeling hebt gemaakt. Er zijn een heleboel soorten blushkleuren: koraal, roze, perzik, bruin en paars. Onder deze kleuren heb je ook nog eens heel veel soorten subkleuren zoals bijvoorbeeld lichtroze. Blush breng je na je foundation aan.

Foundation

Foundation valt onder de vloeibare make-up voor het gezicht. Foundation is een Engelse benaming voor fundering. Foundation gebruik je over je gehele gezicht na de stap van concealer. Foundation kun je zowel met je handen als met een kwast of spons aanbrengen. Foundation zorgt ervoor dat het gezicht geëgaliseerd wordt zodat het gezicht dezelfde kleur heeft en eventuele rode plekjes worden verdoezeld.

Concealer

Concealer is een van de eerste stappen die je gebruikt bij make-up voor het gezicht. Het lijkt erg veel op foundation maar is vaak meer dekkend en dikker van structuur. Concealer gebruik je voor bijvoorbeeld pukkeltjes of plekjes waar je snel rood wordt zoals rondom de neus. Ook kun je concealer onder de ogen gebruiken om wallen weg te werken, let wel op dat je hiervoor een vloeibare concealer gebruikt i.p.v. een stick concealer. Als je te dikke concealer gebruikt onder de ogen gaat het in de lijntjes trekken of zie je droge plekjes.

Bronzer

Als een van de laatste stappen gebruik je bronzer. Bronzer is een bruingekleurd poeder dat een aantal tinten donkerder is dan je eigen huidskleur. Zeker bij bronzer geldt less is more. Met bronzer kan je het gezicht vorm geven, wat vaak je jukbeenderen mooi uit laat komen en je gezicht iets smaller doet lijken. Plaatsen waar je bronzer opbrengt is: Onder de jukbeenderen, op de slapen, op de kaaklijn en rondom de haargrens.

Gezichtspoeder

Gezichtspoeder is een poeder (zowel gemalen als samengedrukt) dat je na de foundation gebruikt maar voor de bronzer. Gezichtspoeder bestaat zowel transparant als in huidskleur. Door gezichtspoeder aan te brengen matteer en fixeer je de make-up waardoor het langer blijft zitten zonder de glimmen. Het wordt aangebracht met een grote poederkwast.

Highlighter

Komt voor in poeder als in vloeibare vorm. Highlighter breng je op plaatsen aan waar het licht natuurlijk al op valt zoals de bovenkant van je wangen, onder het wenkbrauwbot, op de cupidoboog, op het neusbrug en in de binnenste hoeken van je ogen. Hoe kleiner de glinsters hoe natuurlijker het effect van make-up.

Oogmake-up

Dit is alle make-up die je gebruikt rondom het oog, zoals oogschaduw, mascara, oogpotlood, eyeliner. Oogmake-up is bedoeld om de nadruk te leggen op de ogen. Vaak wordt ook geadviseerd om bij een heftige oog-look de lipmake-up naturel te houden en visa versa.

Mascara

Mascara is waarschijnlijk één van de meest bekende make-upproducten voor het gezicht. De meest verkochte kleur mascara is zwart en daarna bruin. Maar er bestaan ook andere kleuren mascara zoals blauw, paars, groen en bordeaux rood. Ook bestaat er transparante mascara, maar die zijn helaas slecht verkrijgbaar. Mascara is een vloeibare substantie in vaak een kokerhuls of soms in een tube. De bedoeling van mascara is om de wimpers te separeren en volume en krul te geven. Qua substantie verschillen mascara's vaak niet veel, het is voornamelijk de borstel die voor het effect zorgt.

Oogpotlood

Oogpotlood is vaak op basis van Kohl, en zijn er in ontelbaar soorten kleuren. De meest bekende oogpotloodkleur is zwart. Oogpotlood kan je zowel op je waterlijn gebruiken als op de wimperrand. Teken je een lijn op je waterlijn maakt dit de ogen optisch groter. Om de ogen nog groter te maken kan je een huiskleurig oogpotlood gebruiken op de waterlijn en direct daaronder een zwart lijntje van buiten naar binnen (stoppen bij het gedeelte van de pupil). Om het effect minder hard te maken kun je de oogpotlood een klein beetje vervagen met je ringvinger.

Eyeliner

Eyeliner wordt voornamelijk gebruikt om een lijntje op de bovenste wimperrand te tekenen. Zeker bij eyeliner geldt de regel "oefening baart kunst". Het makkelijkst is op het oog met de wijsvinger is meer horizontaal te trekken voordat je de lijn tekent. De reden dat mensen vaak eyeliner verkiezen boven oogpotlood is omdat eyeliner minder makkelijk weg te vegen is en dus langer blijft zitten.

Wenkbrauwproducten

Er bestaan verschillende producten om de wenkbrauwen te verfraaien. Zo kun je wenkbrauwen opvullen met een potlood of een poeder. Het verschil tussen deze twee is dat poeder een iets natuurlijker effect geeft dan potlood. Ook bestaat er wenkbrauwgel. Dit heb je in transparante kleur of bruintinten. Gel hard uit en gaat dus geen kant op, nadeel is alleen dat als je een fout maakt je deze snel moet corrigeren.

Oogschaduw

Als er ergens de meeste kleuren van bestaan is het wel oogschaduw. Oogschaduw gebruik je op het bewegend lid van het oog. Je kunt ook oogschaduw kleuren combineren met elkaar. Als je bijvoorbeeld bruine kleuren gebruikt breng je op het bewegend ooglid een middelbruine kleur aan, op de arcadeboog een donkerbruine teint en onder het wenkbrauwbot een lichte tint crème (of een highlighter). De truc met oogschaduw aanbrengen is dat alles mooi met in elkaar overloopt, dit doe je met een zachte wat dikkere oogschaduwkwast.

Lipmake-up

Je kan natuurlijk gewoon de lippen stiften of een mooie lipgloss aanbrengen. Maar je hebt ook een lippotlood wat het effect net iets strakker maakt. Een knallende kleur is mooi voor s avonds en een naturel kleur voor over dag.

Lipgloss

Lipgloss is naast lippenstift een van de meestverkochte lipproducten. Het meest bekende aan lipgloss is de glans. Het fijne aan lipgloss is dat je het in principe zonder spiegel kan aanbrengen en het een fris uiterlijk geeft. Het enigste nadeel aan lipgloss is dat sommige merken kunnen plakken, test dus even in de winkel hoe de lipgloss is op je hand om teleurstellingen te voorkomen.

Lippenstift

Er zijn allemaal soorten lippenstiften op de markt, zelfs 48uur houdende lippenstiften. Wat belangrijk is om te weten met een lippenstift is hoe droger de substantie is hoe langer deze blijft zitten. Ook matterende lippenstiften blijven langer zitten omdat deze droger zijn. Sommige lippenstiften kunnen de tanden juist witter laten lijken. Wil je dat de tanden witter lijken gebruik dan een lipstick met een meer koelere ondertoon en vermijd zachtroze kleuren.

Lippotlood

Om de lippen net wat strakker te krijgen kun je een lip potlood gebruiken, lippotlood zorgt er voor dat de lippenstift niet in de lijntjes trekt. Met dit potlood omlijn je de lippen voordat je ze inkleurt met lippenstift. Het mooiste effect is om een lippotlood in dezelfde kleur te gebruiken als je lippenstift. Kan je nergens de exacte kleur vinden? Dan is er ook nog een transparant lippotlood op de markt.
© 2015 - 2024 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om je ogen groter te laten lijkenTips om je ogen groter te laten lijkenGrote bambi ogen... Wie droomt daar niet van? Veel vrouwen wel. Alleen wordt niet iedereen geboren met grote kijkers. Ge…
Overzicht van verschillende soorten make-upOverzicht van verschillende soorten make-upDe wereld van de make-up is onmetelijk groot. Hoe vinden we de juiste weg in dit overgrote aanbod? Welke producten besta…
Feest make-up aanbrengenFeest make-up aanbrengenEen avondje uit, een feestje, een diploma uitreiking, feestdagen? Je make-up mag je hierop aanpassen, het mag allemaal w…
Make-up tips: Zo wordt jij nog mooier!Make-up tips: Zo wordt jij nog mooier!Modellen in glossy magazines lijken perfect. Dat komt echter vooral door een goede make-up en een goed werkend photoshop…

Haren rond je tepelsHaren rond je tepelsJe hoort er maar weinig vrouwen over: haartjes rond de tepels. Maar wat als je zelf "gezegend" bent met donkere, zwarte…
Wimpergroei serum: werkt het echt?Wimpergroei serum: werkt het echt?Lange, volle wimpers zijn een trend! Veel vrouwen zoeken naar een manier om de ogen te benadrukken, immers: de ogen zijn…
Taranaomi (15 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.