Haarverf brandt op hoofdhuid

Haarverf brandt op hoofdhuid Haarverf of haarkleuring is bedoeld om het haar een andere kleur te geven of om grijs haar te dekken. Vrouwen gebruiken het vaker dan mannen, en haarverf wordt op alle leeftijden gebruikt. Het wordt niet geadviseerd om dit bij kinderen jonger dan 18 jaar te gebruiken, maar veel pubers gaan er zelf mee aan de slag. Haarverf kan het haar beschadigen en uitdrogen. Soms ontstaat er een allergische reactie. De stof paraphenylenediamine is hier verantwoordelijk voor. Een veel gehoorde klacht is een brandende hoofdhuid en jeuk op het hoofd.

Wat is haarverf?

Haarverf of haarkleuring is een product dat de natuurlijke haarkleur verandert van kleur. Er zijn zeer veel verschillende kleuren verkrijgbaar waarbij blond, bruin, rood en zwart de meest verkochte zijn. Tussen deze vier kleuren zitten nog veel haarkleuren. Zo is blond onderverdeeld in donkerblond, middenblond en lichtblond. Op haarverf zie je vaak de kleuren goudblond, honingblond of andere benamingen staan.

Daarnaast zijn er haarkleuringen met een niet-natuurlijke kleur. Denk hierbij aan felrood, paars, groen, blauw of geel. Vaak worden deze kleuren gebruikt om een deel van het haar te verven, zoals de pony (kuif) of een aantal haarstrengen. Maar er zijn ook mensen die deze verf gebruiken om het gehele haar ermee te verven, of in twee keuren te verven. Alles is tegenwoordig mogelijk.

Mensen verven hun haar omdat ze een andere haarkleur willen (mode) of om grijs haar te laten verdwijnen (grijsdekking).

Ingrediënten

Haarverf is synthetisch oftewel niet-natuurlijk. Er zitten vaak agressieve ingrediënten in die zowel de hoofdhuid als het haar aan kunnen tasten. Er zijn drie typen haarverven, waardoor de ingrediënten kunnen verschillen.

Permanente haarkleuring

Bevat in ieder geval waterstofperoxide. Dit heeft een oxiderende werking. Verder zit er ook vaak ammonia in (dit is een oplossing van het gas ammoniak in water). Ammonia kennen we als huishoudproduct (schoonmaakmiddel), maar zit dus vaak ook in haarverf!

Semipermanente haarkleuring

Bevat minder ammonia en peroxide, waardoor de kleur ook minder lang blijft zitten. Deze haarverf is dan ook vaak milder voor het haar, vooral bij droog haar. Na vier tot achtmaal wassen is de kleur er weer uit.

Tijdelijke haarkleuring

Bevat helemaal geen ammonia of peroxide. Hierdoor worden de schubben niet geopend en blijft de kleur op het haar zelf liggen. Deze is dan ook gewoon in één keer uit te wassen.

Chemische reactie

Haarverf bestaat dus uit een zuur en een base. Deze twee zitten altijd apart verpakt en worden pas bij elkaar gebracht vlak voor het aanbrengen van de haarverf. Dit is dan ook de reden waarom haarverf zelf altijd vooraf gemengd moet worden. De twee samen zorgen namelijk voor een chemische reactie. Eenmaal op de haar aangebracht, bestaat deze chemische reactie eruit dat de schubben van het haar open gaan staan (de haarvezels zwellen op). Hierdoor kan de kleurstof gemakkelijk in het haar doordringen. Na het uitspoelen wordt een conditioner aangebracht, waardoor de schubben zich weer zullen sluiten.

Haarverf brandt op hoofdhuid

Dit is een veelgehoorde klacht: een brandende hoofdhuid zodra de haarverf op het haar is aangebracht. Omdat de haarverf tot in de haarwortels moet doordringen, is het niet te voorkomen dat de haarverf ook op de hoofdhuid terecht komt. Sommige mensen hebben alleen de eerste minuut of minuten last van een brandende hoofdhuid, terwijl anderen er de gehele behandeling last van blijven houden. Ook de mate van branderigheid verschilt nogal. Deze kan licht zijn tot zeer ernstig, waarbij de gehele hoofdhuid in brand lijkt te staan.

Een branderig gevoel is vaak te herkennen aan jeuk, roodheid (vaak achteraf pas zichtbaar), een branderig gevoel (warm) en/of pijn aan de hoofdhuid. Sommige mensen reageren ook nog eens met prikkende ogen. De stof ammonia (prikkende ogen) of een ander ingrediënt (branderig gevoel) is hier vrijwel altijd verantwoordelijk voor.

Allergische reactie

De meest voorkomende oorzaak is een allergische reactie. Vaak is PPD (Paraphenylenediamine) hier de oorzaak van. Deze stof vinden we in permanente haarkleuringen. Over het algemeen kan gesteld worden dat deze stof meer of vrijwel altijd in donkere kleuringen zit. De hoeveelheid bedraagt een oplossing van maximaal 2% in de verf. Een klein gedeelte komt via de hoofdhuid het lichaam binnen en wordt binnen 24 uur weer afgebroken. Over het algemeen reageren mensen hier niet allergisch op.

Maar waarom dan toch een allergische reactie? Dit heeft te maken met sommige henna-tatoeages. In buitenlandse oorden worden deze soms (illegaal) gezet bij toeristen. Deze tatoeages bevatten een grote hoeveelheid PPD. Hierdoor reageert het lichaam allergisch, en ontstaat er een hoge gevoeligheid voor deze stof. Er kan ook een allergie ontstaan voor PPD wanneer het haar vaak geverfd wordt. Het lichaam komt dan in afweer tegen PPD.

Niet allergisch, wel een brandende hoofdhuid

Slechts 1 procent van alle mensen is allergisch voor haarverf. Ammonia veroorzaakt geen allergische reactie, de andere ingrediënten wel. Van ammonia wordt wel vaak gedacht dat het allergisch kan zijn. Ammonia stinkt wel en kan het haar erg uitdrogen. Dit komt omdat ammonia de haarschacht opent. Beschadigd of droog haar wordt hierdoor nog meer beschadigd.

Veel mensen reageren vaak wel met een jeukende of branderig gevoel op de hoofdhuid, zonder daadwerkelijk allergisch te zijn. De oorzaak is een gevoelige hoofdhuid. Vaak merken deze mensen ook op dat hun 'normale' huid ook wel eens gevoelig reageert op producten. In principe wordt geadviseerd om bij jeuk of een branderig gevoel de haarverf direct uit te spoelen. Maar er zijn ook mensen die er alleen de eerste vijf minuten last van hebben. Daarna verdwijnt het gevoel. In de praktijk blijkt dat het dan niet om een allergische reactie gaat. Sommige merken/ producten of kleuren kunnen meer reactie uitlokken dan anderen. Het is daarom raadzaam om verschillende producten uit te proberen bij aanhoudende jeuk of branderigheid.

Uittesten

Haarverf moet altijd 24 uur van te voren getest worden. Een druppeltje van het product wordt op de binnenkant van de elleboog gesmeerd. Na 24 uur is duidelijk of het lichaam allergisch reageert. In principe moet dit voorafgaande bij iedere haarkleuring gebeuren, maar veel mensen laten dit na. Dit is echter niet het advies en de gevolgen zijn dan ook volledig voor de gebruiker zelf.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kun je je haar verven als je zwanger bent?Kun je je haar verven als je zwanger bent?Veel vrouwen houden van een ander kleurtje in hun haar, maar wat nou als je zwanger bent. Is het dan wel handig om je ha…
Felgekleurde haarlokkenOmbre haar is al eventjes in de mode. Om dit mode verschijnsel naar een nieuw level te brengen is het nu modieus om in d…
Deep cleansing shampoo: grondige reiniging van het haarDeep cleansing shampoo: grondige reiniging van het haarWil je je haar grondig reinigen – bijvoorbeeld ter voorbereiding op een haarbehandeling of omdat je haar erg vet is – da…
Allergie door cosmeticaproducten altijd gelijk melden!Allergie door cosmeticaproducten altijd gelijk melden!Cosmeticaproducten kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk, uitslag, rode ogen of andere overgevoeligheidsre…

Slank zijn, was niet altijd een schoonheidsideaalSlank zijn, was niet altijd een schoonheidsideaalSchoonheidsidealen zijn zeer subjectieve voorstellingen van schoonheid in een bepaalde periode. Ons huidige uitgesproken…
Hoe werkt droogshampoo?Hoe werkt droogshampoo?Droogshampoo is een product dat inmiddels bekend is bij veel vrouwen. Zij weten dat je het bijvoorbeeld koopt in de drog…
Bronnen en referenties
  • http://forum.viva.nl/forum/mode-beauty/garnier-kleurmousse-niet-fijn-/list_messages/162072
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Haarkleuring
  • http://www.beautyjournaal.nl/2013/11/04/wella-professionals-me-haarkleuring-verf-allergie-ptd-ppd/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.