Verschillende manieren om je benen te ontharen

Verschillende manieren om je benen te ontharen Veel vrouwen vinden het maar lastig, die haren die op hun benen groeien. Gladde benen zijn namelijk wel zo fijn, maar het kost soms heel wat moeite om ze glad te krijgen. Er zijn verschillende manieren om je benen te ontharen. Alle manieren hebben zowel voor- als nadelen. Je kunt zelf bepalen welke manier het beste bij jou past.

Scheren

Scheren is nog steeds de meest gebruikte manier om benen te ontharen. Met een scheermesje krijgen de meeste vrouwen een glad resultaat en het is niet lastig. In de winkel zijn allerlei soorten scheermesjes te koop. Scheermesjes speciaal voor vrouwen zijn aangepast aan de ronde vormen van het vrouwelijk lichaam. Je kunt hier lastige plekjes zoals je knieholte gemakkelijker mee bereiken.

Gebruik bij het ontharen van je benen met een scheermesje altijd een speciale scheerzeep of gel. Dit voorkomt irritaties en wondjes. Bovendien heeft het een verzorgende werking waardoor je benen minder snel zullen uitdrogen. Wegwerpmesjes zijn gemaakt om slechts één keer te gebruiken. Je kunt er eventueel iets langer mee doen, maar de kwaliteit zal snel achteruit gaan. Kies beter voor een wat duurder scheermesje die je langer kunt gebruiken. Deze zijn een stuk scherper en zorgen daardoor voor een beter resultaat. Om te voorkomen dat je scheermesje snel bot wordt, maak je hem na afloop goed droog. Wanneer je dit niet doet, zal hij gaan roesten. Bewaar hem in een afgesloten bakje met een laagje babyolie of azijn. Zo kun je er het langst gebruik van maken.

Ontharingscrème

Ontharingscrème is net als scheren een pijnloze manier van ontharen. Je smeert de crème op je benen, laat het intrekken (volg de instructies op de verpakking) en verwijdert de crème vervolgens van je benen met een speciaal sponsje. Het is in het begin soms lastig om op de juiste manier met deze crème om te gaan. Als je het te kort in laat werken, zullen de haren blijven zitten, maar wanneer je het te lang in laat werken, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je huid. Test van te voren goed of je niet allergisch bent voor de crème. Dit kan door het voorzichtig aan te brengen op een klein stukje huid.

Epileren

Je kunt natuurlijk met een pincet haartje voor haartje verwijderen, maar gelukkig zijn er ook snellere manieren om te epileren. Met een epilady worden de haartjes er in een hoog tempo uit getrokken. Een groot voordeel van epileren is dat de haren langer weg blijven en bovendien minder donker en zachter terug groeien. De aanschaf van een epilady is een grote investering, voor een goed apparaat ben je zo honderd euro kwijt. Na deze investering heb je echt een paar jaar lang geen kosten meer. Epileren is alleen niet pijnloos en het kost bovendien veel tijd. Ook bereik je een minder glad resultaat dan bij scheren.

Waxen of harsen

Bij waxen of harsen worden de haren er net als bij het epileren uitgetrokken. Dit heeft als voordeel dat het lang duurt voor de haren weer terug komen. Harsen kan met behulp van speciale harsstrips. Hier zit een plakkende kant aan met een laagje hars. Je plakt de strip op je been, duwt hem aan en trekt hem er vervolgens in één beweging af. Wax is vloeibaar en breng je eerst aan op je been. Vervolgens duw je er een strip tegenaan en trek je de strip inclusief wax van je been af.

Waxen en harsen kun je allebei thuis doen, maar je kunt het ook laten doen bij de schoonheidsspecialist. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat alle haartjes verwijderd worden. Waxen en harsen zijn allebei niet pijnloos en minder geschikt voor vrouwen met een gevoelige huid. Het is bovendien ook duurder dan scheren of epileren, zeker wanneer je het door iemand anders laat doen. Je krijgt hierdoor wel een glad resultaat waar je lang van kunt genieten. Het is dan ook zeker aan te raden wanneer je een langere tijd wilt genieten van gladde benen, bijvoorbeeld op vakantie.

Permanent ontharen

En tenslotte kun je je nog permanent laten ontharen. Dit kan door middel van elektrisch ontharen, IPL of een laserbehandeling. Een groot voordeel is dat je hierna voorgoed van je haren verlost bent. Hiervoor heb je overigens wel meerdere behandelingen nodig. Deze behandelingen zijn erg prijzig, je bent zo een paar honderd euro per lichaamsdeel kwijt. Wanneer je veel last hebt van (over)beharing, kan het echter een goede oplossing zijn.

Hoe kies je de juiste methode?

Om te bepalen wat de juiste methode voor jouw benen is, kun je meerdere manieren proberen. Als je een gevoelige huid hebt, zul je moeten uitkijken met epileren, waxen en harsen. Ontharingscrème kan ook voor irritaties zorgen. Test de producten die je wilt gebruiken eerst op een klein stukje huid, zo voorkom je dat je benen een paar dagen lang rood en pijnlijk zijn. Als je veel haar hebt dat snel terug groeit, kun je kiezen voor een methode waarbij het haar wat langer weg blijft. Bij zachte, lichte haren volstaat het om je benen zo nu en dan te scheren. Vergeet niet je huid altijd goed te verzorgen na afloop van het ontharen. Smeer je benen in met bodylotion om uitdroging te voorkomen.
© 2015 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Er zijn veel methodes om voor snelle en gladde ontharing van je lichaam te zorgen. Als je niet van scheren houdt zijn er…
Vragen en antwoorden over ontharenOngewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden ov…
Bovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesBovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesDonshaartjes op de bovenlip zijn volkomen normaal. Toch is niet iedereen even blij met deze 'snor', vooral wanneer het z…
Mooie gladde benenMooie gladde benenDe zon begint weer te schijnen, dus de rokjes en jurkjes kunnen weer aan. Dan is het ook weer tijd om onze benen van top…

Geel geverfd haar met zilvershampoo behandelenGeel geverfd haar met zilvershampoo behandelenGeel geverfd haar behandelen met zilvershampoo, helpt dat? Als je je haar geverfd hebt en blondering heeft onvoldoende e…
Nagelstyling: nagels lakkenNagelstyling: nagels lakkenHet uiterlijk van je handen wordt mede bepaald door hoe je je nagels verzorgd hebt. Mooi verzorgde nagels zorgen voor me…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsnet: http://www.gezondheidsnet.nl/ontharen/een-kleine-ontharingsgids
  • Laser Ontharen: http://www.laser-ontharen.info/definitief-ontharen
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.