De beauty van huidolie

De beauty van huidolie Huidolie (en in het verlengde daarvan ook haarolie) wordt al eeuwen toegepast als verzorger voor huid en haar. Zowel medicinaal, cosmetisch als aromatisch doet olie al heel lang dienst. Vanwege de staat van dienst die deze olie op velerlei vlak heeft, is het een product dat nooit uit het beeld is verdwenen. Bijkomend voordeel is dat er voor ieder huidtype wel een geschikte olie is. Wat is er zoal aan verschillende soorten oliën en hoe pas je de veelal rijke oliën het beste toe?

Olie al dan niet verwerkt in producten

De lijst met producten waar allemaal huidolie in verwerkt zit is lang. Huidolie zat in het verleden vaak in de betere veelal “groene” huidproducten (plantaardig, wat in het verleden nogal een alternatief product was) zoals dag- en nachtcrèmes, liftingproducten en hydraterende huidproducten voor lichaam en geest. Inmiddels is dit al lang niet meer het geval. De voornamelijk plantaardige en essentiële oliën zijn in de meest reguliere cosmeticaproducten - die voor iedereen bereikbaar zijn - terug te vinden.

Het vooroordeel dat olie als een film op de huid blijft liggen, dit in tegenstelling tot een crème die meteen in de huid trekt, is niet juist. Een goede crème zal zeker goed in de huid trekken, maar een goede plantaardige olie doet dit ook. De enige keer dat dit niet werkt, is als je de voor je huid verkeerde olie gebruikt. Dan kan het wat vettig aan blijven voelen. Essentiële oliën, mits goed toegepast, dringen nog sneller en dieper in de huid (soms zijn de aromatische moleculen al binnen een 15-tal minuten terug te vinden in het bloed).

Plantaardige olie

De populariteit van deze producten, en met name de plantaardige varianten, zit hem met name in het gegeven dat de oliën erg doeltreffend zijn. De oliën voeden huid en haar direct en helpen de huid en het haar weer gezond te maken. Je merkt het ook direct, want de huid wordt veelal direct soepeler en stralender en haar wordt er uitermate zacht van (het heeft effect op de haarschubben). Echter, de uitzondering is dun en sluik haar. Je haar wordt er weliswaar zachter van, maar ogenschijnlijker ook futlozer. Voor dit type haar zijn speciale producten op de markt, producten die juist meer volume/body geven.

Essentiële olie

Essentiële oliën zijn met name geschikt voor een heerlijke geurverspreiding. Als je deze oliën toch ook voor de huid wilt gebruiken, vermeng ze dan met een beetje neutrale huidolie. Dan is het prima toe te passen. Wil je de geur ergens in je cosmetica terug laten komen, dan kan je er ook voor kiezen een druppeltje in je dagcrème of (neutrale) bodylotion te doen. Even goed mengen of schudden en het kan gebruikt worden.

Olie vermengen met water

Voor in bad kan olie ook heerlijk zijn, alleen moet je dan wel de juiste samenstelling hebben. Puur plantaardige olie is dikker dan water en ook essentiële olie werkt niet optimaal in je bad. Koop speciale neutrale badolie als "verdunner", want deze heb je nodig om het te mengen met de olie die je graag in je badwater wenst.

Kosten

Hoewel plantaardige olie inmiddels betaalbaar is, is het van de verschillende soorten oliën vaak toch nog een van de duurste. Het is dus belangrijk dat, als je een product koopt waar plantaardige olie in verwerkt zit, je goed op het etiket bekijkt hoeveel plantaardige olie er in zit. Een dure olie met slechts enkele procenten plantaardige olie is feitelijk een miskoop en zal bovendien mogelijk niet het gewenste resultaat geven.

Zelf aan de slag

We maken steeds meer zelf en dat kan ook. Je moet alleen wel de juiste materialen gebruiken. Zoals een basis van een plantaardige olie. Denk aan amandelolie of notenolie. Gebruik je de olie voor je huid, vergewis je er dan van dat deze 100% zuiver is. Deze moet in principe van een koude persing zijn en bio gecertificeerd.

Enkele meer bekende oliën

Er zijn talloze oliën die te gebruiken zijn voor de verschillende doeleinden. Daar waar de olie iets gemakkelijker te destilleren is, zal deze qua kosten ook vriendelijker zijn. Enkele voorbeelden van de meer bekende oliën (waarvan het bekend is dat ze resultaat boeken):

Amandelolie

Zo mogelijk een van de meest bekende oliën is amandelolie. Amandelolie is uitermate voedend voor de huid en is tevens verzachtend. Amandelolie wordt nogal eens gebruikt als massageolie en kan ook als basis gelden voor een combinatie met een essentiële olie. De geur is redelijk neutraal.

Jojobaolie

Ook deze olie die steeds populairder wordt, is prima te mengen met een essentiële olie. Het maakt de huid beduidend zachter en gladder en trekt erg goed in de huid. Deze olie is ook prima te gebruiken voor de wat ruwere handen.

Cactusolie

Misschien niet echt een van de meer bekende oliën, maar absoluut een prettige huidolie. Een die helend kan werken voor de huid en extreem snel wordt opgenomen. Deze koud geperste olie kan prima voor het gezicht gebruikt worden en helpt de rimpelvorming ietwat af te zakken. Verder werkt deze olie hydraterend en helpt de huid te verstevigen. Deze olie is ook erg geschikt om de nagelriemen correct op te duwen en de nagels te verzorgen.

Arganolie

Het is niet de meest bekende, maar de handgeperste olie uit Marokko is prima voor de huid, hydraterend en verstevigend. Er zijn veel antioxidanten en vitamine E in terug te vinden. Tevens prima te gebruiken bij het laten vervagen van littekenweefsel. Het trekt snel in de huid en smeert toch goed uit. Wat maakt dat deze olie zuinig in gebruik is.

Chiazaadolie

Chiazaad vinden we ook terug bij de superfoods, maar de olie is al heel lang een prima product om de elasticiteit van de huid te verbeteren. Uitermate geschikt voor de rijpere en droge huid. Maar ook een huid die in de winter schraal is geworden. Er zijn veel omega-3 vetzuren in terug te vinden.

Tenslotte

Huidolie is eeuwen oud en we lijken het uit te blijven vinden. Er komen steeds weer andere oliën op de markt en dat heeft te maken met de populariteit van het product. Uitermate doeltreffend, breed toe te passen én betaalbaar!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke olie past bij jouw huid?Welke olie past bij jouw huid?Wil jij graag een huidolie gaan gebruiken? Wat zijn de voordelen van olie? Is een olie beter dan een crème of bodylotion…
Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…
Natuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadNatuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadMassageolie, badolie, een oogbad voor vermoeide of zere ogen en handcreme. het is allemaal zelf te maken met natuurlijke…

Beauty: Natuurlijke lookBeauty: Natuurlijke lookDe 'natuurlijke look' is eigenlijk helemaal niet dat wat de naam doet vermoeden, want de 'natuurlijk look' wordt gecreëe…
Hoe krijg je dikker haar?Hoe krijg je dikker haar?Een volle bos met dik haar is iets wat vrijwel iedereen wel zou willen hebben, maar wat niet iedereen heeft. Als je van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flachovatereza, Pixabay
  • De tuinen magazine, nov. 2015: “Huidolie”
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.