Beauty: Strobing geeft je gezicht meer vorm

Beauty: Strobing geeft je gezicht meer vorm Make-up is van alle tijden, want uit de overlevering weten we dat de Egyptenaren de ogen en wangen al wisten te benadrukken om er mooier uit te zien. In de loop der eeuwen is er qua materiaal veel veranderd, maar het uitgangspunt niet. We willen er nog steeds mooier uitzien dan de natuur ons meegegeven heeft. De cosmetica zoals we deze vanaf pakweg halverwege de 20ste eeuw toepassen, is niet alleen voor verfraaiing maar ook gericht op verbetering van de verschillende huidtypen. Strobing is net weer even anders, het is verfraaiing die meer vorm aan het gezicht geeft.

Wat is strobing exact?

Strobing pas je toe met een highlighter*. De highlighter is al geruime tijd op de markt. Met strobing zorg je er voor dat je op de gewenste plekken in het gezicht een soort schaduw legt, versus juist meer oplichting van hetgeen er benadrukt moet worden. Het spreekt voor zich dat deze twee aspecten elkaar versterken. Het komt er feitelijk op neer dat er kunstmatig een juiste lichtinval op je gezicht gecreëerd wordt. Als het goed is aangebracht, zal het de gewenste gelaatstrekken benadrukken en geeft het je een fris en stralend gezicht. Dit laat het gezicht over het algemeen weer wat jonger lijken.

* De highlighter is er in verschillende vormen. De stick is het meest populair, daarnaast is er ook een vloeibare versie, een in poedervorm of een crème. De highlighter bevat de zogenaamde shimmerdeeltjes. Deze vangen het licht en reflecteren het licht weer. Zo lichten bepaalde gedeelten van het gezicht als het ware op.

Bron: Annca, PixabayBron: Annca, Pixabay

Hoe pas je strobing toe?

Het is op zich een vrij simpele techniek. Je kijkt recht in de spiegel en kijkt goed naar de delen van je gezicht waar het natuurlijke licht op terecht komt. Deze punten accentueer je met een goede highlighter. Het spreekt voor zich dat je als basis een goede dagcrème* gebruikt, maar dat geldt bij iedere vorm van cosmetica aanbrengen.

* Een goede dagcrème is een crème die afgestemd is op het juiste huidtype. De schoonheidsspecialiste of de professional in de drogisterij/parfumerie kan je desgewenst helpen bij het vaststellen van het juiste huidtype.

Foundation

Anders dan verwacht is het niet noodzakelijk ook eerst een foundation aan te brengen. Dit heeft met de egaliteit van je eigen huid te maken. Als je immers een volledig egale huid hebt, dan voegt een foundation niet veel toe, behalve dat het je gezicht mogelijk een iets andere kleur geeft. Dit is van toepassing als je een tint donkerder neemt dan je eigen huid is. Om iets meer kleur te krijgen in het gezicht (zeker tijdens de wintermaanden), nemen mensen nogal eens een tintje donkerder.

Als je een foundation goed toe wilt passen, neem dan bij voorkeur één tint lichter dan je eigen gezichtshuid van origine is. Dit heeft te maken met het wat egaler laten lijken van de huid. Een tint die donkerder is, benadrukt namelijk oneffenheden meer dan een lichtere kleur. Wil je de juiste kleur hebben, kijk dan naar de huid aan de binnenkant van je pols. De pols bevat de meest zuivere kleur huid (meestal net iets lichter dan de gezichtshuid). Onder egale huid verstaan we overigens het ontbreken van puistjes, vetbultjes, opgezette talgklieren of schrale plekken.

Primer

Soms kan een primer toepassen over je dagcrème handig zijn. Hoewel soms anders beschreven, is het zeker geen must. Een lichtweerkaatsende primer kan het strobingeffect benadrukken. Weeg zelf af of je denkt dit nodig te hebben. Er zijn verschillende tinten primer te koop. Een primer met een zilver- of roze gloed moet je gebruiken als je een lichte huid hebt en een gouden gloed als je een meer getinte huid hebt.

Glimmende huid

Een gezichtspoeder is alleen zinvol als je huid erg glimmend is, maar als dat het geval is moet je je ook afvragen in hoeverre het zinvol is om strobing toe te passen. Als je een erg vette huid hebt en deze glimt veel, dan heeft strobing zelden het gewenste resultaat. Behalve als je regelmatig de poederdoos hanteert. Als je huid dus vet is en blijft glimmen, kan het effect juist averechts werken als je strobing toepast. Bij twijfel is het zinvol om het eens uit te proberen in de drogisterij/parfumerie. Doe dit bewust op de helft van je gezicht om te kunnen vergelijken.

Heb je echt een vette huid, dan is het zinvoller om eerst de huid iets meer ‘onder controle’ te krijgen. Afhankelijk van de problematiek kan de huisarts, huidarts of schoonheidsspecialist een rol spelen. Accentueer pas daarna bepaalde gedeelten van het gezicht middels strobing.

Waar breng je het aan?

Om het juiste effect te krijgen moet je naar de natuurlijke lichtinval op je gezicht kijken. Dat zijn over het algemeen de delen die iets verder naar voren komen. Daarmee ook meteen gezegd dat als je het te veel vindt ‘uitsteken’ je het dus niet moet highlighten.

Doorgaans gaat het om de volgende delen van het gezicht die het strobingaccent kunnen gebruiken:
  • Net boven de wenkbrauwen en net onder de wenkbrauwen. Aan de onderkant van de wenkbrauwen, alleen onder het dunnere gedeelte van de wenkbrauwen richting de slapen.
  • De binnenkant van de ooghoeken, naast de neusbrug.
  • Verticaal over de neusbrug richting het puntje van de neus.
  • Bovenop de jukbeenderen.
  • Net boven je lip, in het kuiltje midden onder de neus.
  • De bovenste ronding van je kin.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Overige make-up

Voor het optimale effect van strobing wordt de rest van het gezicht bewust niet uitgesproken opgemaakt. De ogen mogen wel aangezet worden met mascara en een dun eyelinerlijntje, maar geen zware make-up (zoals smokey eyes). Dit geldt ook voor de mond. Een lippenstift is prima, maar maak er geen felrood van. Neem eerder een roze of nudekleur. Wees ook voorzichtig met glans op de lippen, een te uitgesproken lippenglans ondermijnt het beoogde strobingeffect. Het geheel moet een zo natuurlijk als mogelijk resultaat geven en daar past opvallende make-up niet bij.

Tot slot

De techniek staat niet stil en dat geldt ook voor de ontwikkelingen rond cosmetica. Nieuwe en betere materialen en vooral ook nieuwe technieken horen er bij. Waar het bij deze techniek om gaat is het frisse stalende gezicht benadrukken. Als je strobing goed toepast, zal dat frisse stralende gezicht ook daadwerkelijk ontstaan.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up in de zomer: tipsHet is zomer. Je wilt graag make-up dragen, maar je moet je gezicht ook beschermen tegen de zon en je bent bang dat alle…
Minder sterke punten verdoezelen met make-upMinder sterke punten verdoezelen met make-upKunnen we ‘schoonheidsfoutjes’ oftewel minder sterke punten in het uiterlijk verdoezelen en minder in het oog laten spri…
Feest make-up aanbrengenFeest make-up aanbrengenEen avondje uit, een feestje, een diploma uitreiking, feestdagen? Je make-up mag je hierop aanpassen, het mag allemaal w…
Informatie over brillenVeel mensen moeten tegenwoordig een bril aanschaffen. Ze weten niet precies welke bril het mooiste bij hun gezicht zou p…

Tanden bleken: De verschillende manieren en schadelijkheidTanden bleken: De verschillende manieren en schadelijkheidVeel mensen houden van witte tanden, maar hebben dat niet omdat ze veel thee en koffie drinken of omdat ze roken, het ka…
Gebruik van een prothese en badpak na een borstamputatieGebruik van een prothese en badpak na een borstamputatieWie een borstamputatie heeft ondergaan loopt hier zelden mee te koop. Als een borstreconstructie met een inwendig implan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
  • http://www.beautyscene.nl/makeupinspiratietutorials/158747/wat-is-strobing
  • Healthy Magazine, dec. 2016: “Strobing: Highlights op je gezicht”
  • http://www.libelle.nl/mode-beauty/met-strobing-lijkt-je-gezicht-direct-slanker-en-jonger
  • Afbeelding bron 1: Annca, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.