Halawa, wax uit het oude Egypte

Halawa is eeuwen oud Egyptisch recept voor wax. Het wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten en werkt erg goed als ontharingsmiddel. Het moeilijkste gedeelte is dan ook niet het maken van de Halawa, maar om daarna de pijn te doorstaan van het waxen. Halawa is het middel om op een eenvoudige manier ongewilde beharing te verwijderen. Oorspronkelijk komt Halawa uit Egypte, maar ook in het naast gelegen Oosten wordt het al honderden jaren gebruikt. Steeds meer mensen ontdekken dit absoluut natuurlijke, eenvoudige maar effectieve middel om te ontharen. Geen lastige, pijnlijke ontharingen meer met dure wax die toch niet werkt en ook geen chemische ontharingscrème meer.

Als je Halawa gebruikt voor je ontharing zal je huid veel sneller herstellen dan, wanneer je andere ontharingsmiddelen gebruikt. Het tast de huid namelijk veel minder aan en maakt het zacht en soepel. Gezien het goede resultaat, is het de moeite waard om te proberen. Het hoge suikergehalte reinigt tevens de huid en is gelijkertijd ontstekingremmend. Ook blijft Halawa door het hoge suikergehalte lang houdbaar, er kan dus gemakkelijk een voorraad aangelegd worden. Om het te bewaren doe je de iets afgekoelde Halawa in een glazen pot en zet het weg bij kamertemperatuur, niet in de koelkast. Halawa is gebaseerd op het karameliseren van suiker (het smaakt dus ook erg goed), dit is het stadium net voordat suiker gaat kristalliseren. Het is relatief simpel te maken, maar let op en kijk goed naar de karameliserende suiker, anders brand de suiker misschien aan en kun je opnieuw beginnen. Geef de moed niet op als het de eerste keer aanbrandt, dat gebeurd de meest ervaren makers nog wel eens. Als de kleur van de suiker goudbruin kleurt, is de Halawa klaar en kun je het eten of als wax gebruiken om te ontharen.

Wat heb je nodig

  • 100 gram suiker
  • ± 30 milliliter geconcentreerde citroensap ( geen verse citroensap)
  • ± 10 milliliter water

Doe alle ingrediënten samen in een klein pannetje en breng het aan de kook, roer het de hele tijd goed door. Laat het daarna zachtjes door koken en blijf roeren totdat je een massa hebt zonder klontjes, die lijkt op honing zowel van kleur als van samenstelling. Het duurt wel even voordat het karameliserende proces begint. Als de massa begint te schuimen en dreigt bruin te worden, haal dan de pan van het vuur, de Halawa is nu klaar. Let op laat alles goed afkoelen voordat je het gaat testen, het is erg heet! Wanneer alles voldoende is afgekoeld, kan je de wax testen. Dit gaat het gemakkelijkste door een beetje wax tussen je duim en wijsvinger te nemen. Als de wax goed is blijft het goed plakken en flexibel meebewegen als je, je duim en wijsvinger heen en weer beweegt. Het is niet gelukt als de wax niet blijft plakken. Het mengsel is dan nog te zacht en is niet lang genoeg verwarmd. Zet de pan terug op het vuur en verwarm alles opnieuw. Breekt de wax tijdens de test af tussen je vingers, dan is het te veel verwarmd en kun je het weg gooien en opnieuw beginnen. Het is ook mogelijk om een thermometer te kopen die geschikt is om mee te koken, baken en braden. Verwarm alles dan tot 260F - 126.6C om een goede wax te krijgen, je hoeft dan niet meer te gokken of je Halawa gelukt is.

Hoe gebruik ik Halawa

  • Knip van te voren lappen van katoen, bijvoorbeeld van oude theedoeken.
  • Breng de wax zo warm als je kan verdragen met een spatel tegen de haargroei in, aan.
  • Neem dan een katoenen lap en druk deze goed in de Halawa, wrijf het goed hard aan en wacht even.
  • Trek daarna de lap er zo snel als je kan af.(net zoals dat je een pleister verwijderd)
  • Let op trek altijd tegen de haargroei in.
  • Halawa en haren kleven nu aan de lap en de huid is haarvrij.
  • Behandel de huid na het ontharen, zoals je gewend bent.
  • Gebruik geen alcohol of producten waar alcohol in verwerkt is. Het beste is om na de behandeling amandelolie te gebruiken en als deze ingetrokken is nog een beetje Aloë Vera sap op te doen.
  • Ga na het ontharen niet gelijk in het zwembad of in de felle zon zitten, dit kan de huid beschadigen.
  • De pan, spatel en doeken kun je gemakkelijk met warm water schoon maken.
© 2009 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk mooi met SuikerSuiker is een ideaal ingrediënt om een gevoelige en droge huid mee te scrubben: suiker is zachter dan zout maar heeft ev…
Natuurlijk mooi met CitroenNatuurlijk mooi met CitroenCitroen is prototypische citrusvrucht en is een bron van citroenzuur en natuurlijke anti-oxidanten. Door het hoge vitami…
Blaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking is een vervelende aandoening aan de urinewegen dat veroorzaakt wordt door een bacterie. De dokter schrij…

Beauty: dameskapsels van kort tot langBeauty: dameskapsels van kort tot langZijn kapsels vaak onderhevig aan mode en als het korte haar net geweest is en we mee willen doen, is lang haar niet even…
Beauty: Een symmetrisch gezichtBeauty: Een symmetrisch gezichtWat is een symmetrisch gezicht? Wat wil dat zeggen en wat is de betekenis in de praktijk. Een beknopte uitleg die inzich…
Reactie

Danny, 10-08-2009
Halawa is eeuwen, maar hoe kwamen die middeleeuwse figuren dan aan dat geconcentreerde citroensap, aangezien men geen verse citroensap mag gebruiken. Raar. Reactie infoteur, 01-09-2009
Hoi Danny,

Je hebt gelijk, ik heb geen idee wat er toen ipv geconcentreerd citroensap werd gebruikt
Misschien dat ik het antwoord nog ergens tegen kom

Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.