Cellulite en vethuishouding: even kwissen!

Cellulite en vethuishouding: even kwissen! Menige vrouw gaat het regelmatig letterlijk te lijf: cellulite. Maar we weten er meestal maar weinig van. Welke rol speelt je lichaamsvet bijvoorbeeld? Gaan overgewicht en cellulite samen? Is het een huidziekte? Moet je meer gaan bewegen, of helpen al die cosmetische smeerseltjes? Je komt heel wat te weten via de onderstaande test!

De test

1. Is cellulite een ziekte?

  • a. Ja, vandaar de alternatieve naam ‘cellulitis’. –Itis is een toevoeging die wijst op een onsteking, namelijk.
  • b. Nee, het is alleen een lastig cosmetisch probleem.
  • c. Nee, maar het is wel een lichamelijke afwijking.

2. Kunnen mannen cellulite krijgen?

  • a. Jawel, als ze maar dik genoeg zijn.
  • b. Nee, er zijn meerdere redenen waarom niet. Een ervan is hun vethuishouding.
  • c. Theoretisch gezien, wel. Cellulite is onafhankelijk van vrouw of man zijn, het gaat om je hormoonspiegel.

3. Hoe ontstaat cellulite?

  • a. Simpel, het is een gevolg van te zwaar zijn.
  • b. Je krijgt het van slechte eetgewoontes en een gebrek aan beweging.
  • c. De wortel van het probleem zit in vrouwelijke hormonen. Maar leefgewoontes hebben er wel een verslechterende invloed op.

4. Zijn maatregelen mogelijk tegen cellulite?

  • a. Ja. Schrap vet vlees, gebak en koekjes. De dierlijke vetten en hormonen in zulke voedingsmiddelen veroorzaken cellulite.
  • b. Nee. Het is erfelijk, dus je doet er verder niets aan.
  • c. Ja, een brede aanpak op alle fronten werkt het beste. Dan moet je denken aan massage, lichaamsbeweging en gezond eten.

5. Hoe gebruik je anti-celluliteproducten, zoals crèmes en gels?

  • a. Je moet het product zorgvuldig inmasseren, én je kunt er rustig meerdere weken zoet mee zijn voor je resultaat ziet.
  • b. Gemak dient de mens. Je kunt gewoon volstaan met insmeren.
  • c. Kort inwrijven, en na een paar dagen zie je al volop resultaat.

6. Wat gebeurt in je lichaam bij vetverbranding?

  • a. Je maag neemt vet op uit vette voedingsproducten als boter en kaas, en dat komt in je bloedbaan.
  • b. Onder invloed van voedingsmiddelen als citroensap verbrandt je lijf overtollige vetreserves.
  • c. Het lichaam gebruikt opgeslagen vet als brandstof.

7. Kun je vetverbranding stimuleren?

  • a. Ja, met vetverbrandingstabletten.
  • b. Nee, anders zou het lichaam letterlijk kunnen ‘opbranden’
  • c. Ja, sporten is een effectief middel.

Puntentelling

  1. a = 1, b= 3, c = 2
  2. a = 1, b = 3, c= 2
  3. a = 1 , b = 2, c = 3
  4. a = 2, b = 1, c = 3
  5. a = 3, b = 1, c = 2
  6. a = 1, b = 2, c = 3
  7. a = 2 , b = 1 , c = 3

Toelichting

Vraag 1.

Is cellulite een ziekte? Antwoord b, ofwel nee.
Cellulite is iets dat je zelfs eerder wél dan niet hebt, althans als vrouw. Liefst 80% van de vrouwen heeft er wel min of meer last van. Hoe komt het? Vrouwelijk hormoon bij uitstek oestrogeen veroorzaakt lokale vetopslag op probleemplekken als billen en dijen. Een opmerkelijke mogelijke verklaring is, dat je vrouwelijke lichaam ‘stootkussentjes’ van vet aanlegt om een eventuele baby bij zwangerschap te beschermen tegen onheil van buitenaf! Hoe dan ook, door verkleving en verharding van het omringende bindweefsel, worden de lokale vetreserves klemgezet en opgeduwd. Daarom krijg je die vervelende structuur van bobbeltjes en putjes. Overigens zit er toch wel iets in antwoord a, want een term die eindigt op –itis wijst inderdaad op een onsteking. Vandaar dat de veel vaker gebruikte naam cellulitis niet klopt.

Vraag 2.

Kunnen mannen cellulite krijgen? Het antwoord is b, ofwel nee.
Alleen vrouwelijke hormonen veroorzaken het proces dat bij antwoord 1 is uitgelegd. Mannelijke vetreserves vormen zich bovendien ook nog eens anders. Ze blijven netjes op hun plek. Natuurlijk kunnen vrouwen zich troosten met het feit, dat het mannelijke lijf andere zwakke plekken heeft. Zoals de beruchte bierbuik.

Vraag 3.

Hoe ontstaat cellulite? Het antwoord hier is – gelukkig! – c.
Cellulite is niet je straf voor een leven dat gezonder zou mogen zijn. Ook lichaamsgewicht, wat vaak de schuld krijgt, is niet de oorzaak. Ook slanke vrouwen kunnen cellulite hebben. Overigens kunnen wel erfelijke factoren cellulite in de kaart spelen. ‘Algemene’ factoren die cellulite kunnen versterken zijn een gebrek aan beweging, ongezond eten, roken of te weinig (water) drinken. Dat alles omdat een slechte vochthuishouding en een slechte bloedsomloop het probleem groter kunnen maken.

Vraag 4.

Zijn er maatregelen mogelijk tegen cellulite? Antwoord: c.
Zowel van buitenaf als van binnenuit zijn er dingen die je kunt doen om cellulite te verminderen. Zie ook vraag 3. Let wel: alleen als je een milde vorm hebt, zal die helemaal kunnen verdwijnen. Wat vooral helpt is het stimuleren van de bloedsomloop, en het verminderen van de plaatselijke verkleefde ‘vetplekjes’. De schoonheidsspecialist heeft hier specifieke apparatuur voor, en ook massages met crèmes kunnen bij juist gebruik helpen. Zelfs voor thuisgebruik bestaan er tegenwoordig apparaten, maar daarvoor geldt wel: het een werkt, het ander valt onder de noemer ‘kaf onder het koren.’

Vraag 5.

Hoe gebruik je anti-celluliteproducten? Het juiste antwoord is a.
Even smeren is onvoldoende. Goed inmasseren bepaalt het gewenste intensieve inwerken van het product. Ook volhouden is een factor, want cellulite verdwijnt net zo langzaam als het ontstaat...

Vraag 6.

Wat gebeurt er in je lichaam bij vetverbranding? Het juiste antwoord is c.
Je lijf spreekt vetreserves aan om energie op te wekken, bijvoorbeeld om te bewegen.

Vraag 7.

Kun je vetverbranding stimuleren? Het antwoord is c.
Maar er worden ten onrechte wonderen beloofd door fabrikanten van tabletten en poedertjes die vet ‘vanzelf laten wegsmelten.’ Sporten is daarentegen wel effectief. Je maakt je lijf steviger, en sporten kan lokale vetreserves aanspreken.

Je score

18-21 Punten: Je hebt een goede kennis van cellulite.
Dat kan betekenen dat je lichaam belangrijk is voor je, en je bereid bent moeite te doen om goed in je vel te zitten. Maar staar je niet blind op zogenaamde imperfecties. Ten eerste blijkt dat heel veel vrouwen cellulite hebben en bovendien, jij bent toch veel méér dan alleen dat ene deel van jezelf?

12-17 punten: Je kunt nog aardig wat wetenswaardigheden uit deze test halen, en dat is mooi.
Des te meer kennis om eventuele cellulite te bestrijden. Trouwens, een gemiddelde kennis van dit thema betekent ook dat je van zogenaamde lichamelijke imperfecties geen halszaak maakt. Ook mooi!

7-11 punten: er zijn belangrijkere zaken in het leven dan cellulite!
Maar als je huid er toch wat minder stevig en glad uitziet dan je leuk vindt, komt wat je van deze test hebt opgestoken allicht van pas!
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cellulite en cellulitis: het verschilCellulite en cellulitis: twee woorden die veel op elkaar lijken en vaak door elkaar worden gehaald. Cellulite is een vee…
Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…
Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Is het mogelijk om nog van cellulite af te komen als je het eenmaal hebt? Moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijkheden v…
Microcirculatie stimuleren met VacustepMicrocirculatie stimuleren met VacustepMet vacustep kunt u cellulite verwijderen en verminderen die te wijten is aan een slechte microcirculatie of bloedsomloo…

Nooit meer hangende borstenNooit meer hangende borstenHangende borsten. Veel vrouwen kunnen niet meer naar hun eigen borsten kijken omdat ze veel te veel hangen. Ze willen da…
Beauty: zin en onzin creme voor decolleteBeauty: zin en onzin creme voor decolleteJe hebt tegenwoordig overal crème voor, dus zo gek is het niet dat het decolleté ook een ‘eigen’ crème krijgt. Hoe zinvo…
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 16-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.