Zet de schaar in je haar!

Tegenover alle golvende manen, zie je op de catwalks een contra-trend: kort haar. Van boblijn tot ultrakort. Verzamel je moed, en ga voor de bijl - ofwel schaar. Hoe kun je kort haar laten knippen? Hoe moet je het zelf stylen? En hoe maak je zo naadloos mogelijk de overgang naar kort? Topstylist Mark Smith van John Frieda weet meer.

Haarstijl: korter dan kort

De roots van deze look liggen in de sixties, met actrice Mia Farrow en ’s werelds eerste supermodel Twiggy. Topstylist Mark Smith van John Frieda becommentarieert het haar van celebs in de Sunday Times. Mark: ‘Kort haar is echt hot op het moment. Je kunt het zowel nonchalant en funky dragen, als glad en elegant!’ Stijl-iconen? Keira Knightleys korte kapsel met highlights en een opzij gebrushte lok opzij staat in ons geheugen gegrift. En haar-kameleon Linda Evangelista gaat zonder blikken of blozen van halflang via een boblijn tot ‘Twiggy-kort’ en terug. Alyssa Milano's spicey korte lokken zijn alweer verleden tijd - maar voor hoe lang?

Ultrakort haar knippen

Broodnodige aanwijzingen om je kappersbezoek voor te bereiden: besluit of je ‘ all over’ kort wilt, of eventueel de bovenste lengte iets langer laat. Dat laatste werkt perfect als je een net wat strakker en gladder één-lengte-effect wilt hebben, of meer pony wilt overhouden om mee te varieren.

ultrakort haar stylen

Hoe zien stijliconen en topdesigners de ultra-korte koppies? Kam het eens helemaal glad achterover, zonder scheiding, fixeer met haarlak of wetlook gel. Benodigd: de (bijna) ideale gezichtsvorm, want die komt genadeloos uit. Liever naturel? Mark Smith: ‘Ik gebruik graag glanscreme, zoals Spot Glosser (John Frieda). Wrijf een klein beetje in je handen en dan over de hele lengte van je haar. Dat accentueert je kapsel en geeft maximale glans. Kam het ’s avonds in een zijscheiding en zet er van opzij een mooi versierd speldje in, voor extra glamour. Overdag kun je het haar nonchalant stylen door er met je vingers doorheen te gaan en er wat wax in te doen, met accent op de punten. Funky en modern!’

Ultrakort haar verzorgen

Hoe korter je haar, des te korter de 'levensloop'. Dat is goed nieuws: je kunt het beter dan welk kapsel ook bewerken met stylingproducten en apparaten, zonder langdurige schade. Natuurlijk ben je een knappe meid als je een flinke krultang in heel kort haar krijgt, en vereist het weinig of geen fohnwerk. Mogelijkheden tot haarmishandeling blijven dus beperkt. Bovendien moet ook ultrakort haar er gezond uitzien. Investeer in goede shampoo en leave-in conditioner of glansserum. Voorkom dat stylingproducten zich ophopen door intensief gestyled haar regelmatig met diepreinigende shampoo te behandelen.

Korte boblijn

Al in de twenties maakte filmster Louise Brooks de ultra-steile, gladde boblijn populair. De bob anno nu kan ook met slag: zie Lucy Liu, of met meerdere lagen en slagen, als bij Jessica Alba. Nieuw is de boblijn met zogenaamde 'disconnection', ofwel abrupte overgangen tussen langere en kortere haardelen. Maar Mark Smith heeft zo zijn eigen idee over de boblijn: ‘ De bob is dé look van nu. Draag hem natuurlijk en vloeiend, en mét pony!’

De korte boblijn knippen

Brandende vragen voor de schaar erin gaat: wil je je boblijn messcherp recht langs je kaak, of met subtiele lagen om het volume wat gelijkmatiger te verdelen? Als je geen ideale gezichtsvorm hebt, verzachten een paar ongelijke plukken langs je wangen, of een lok de lijnen van je gezicht.

De korte boblijn stylen

Mark Smiths supersimpele stappenplan naar een onvervalste celeb-bob: ‘Gebruik volumemousse. Fohn je haar droog. Borstel het daarbij goed steil omlaag voor maximale glans. Deze look is naturel, dus niet fixeren met grote hoeveelheden haarlak - hooguit een klein beetje.’ Prachtig is een bob ook voor je lolita-buien, zoals Donna Karans catwalkmodellen lieten zien. Laat alle stylingproducten links liggen, je haar moet het nu hebben van engelachtige zachtheid. Laat het na het wassen aan de lucht drogen. Strijk er tijdens het drogen eventueel overheen met een zijden sjaal: een goede truc om het glad en glanzend te krijgen. Maak een middenscheiding als je gezicht niet te vol is. Of maak een breder gezicht optisch smaller met een zijscheiding. Doe je haar achter je oren, of laat het loshangen. Knijp eventueel een piepklein beetje stylingcreme erin om slag of krul te benadrukken. Presto!

De korte boblijn verzorgen

Was je haar met een milde shampoo, zeker als je dagelijks stylingproducten eruit wast. Op deze lengte is het voor de meeste haartypes voldoende om conditioner alleen in de haarpunten te masseren; daar is extra verzorging het meest nodig, en je voorkomt 'zwaar' haar. Een boblijn draag je grotendeels of helemaal op één lengte, wat glans of dofheid benadrukt. Dus, adviseert Mark Smith: ‘Gebruik altijd een serum als basis, voor je je haar gaat stylen.’

Spijt als.. haren op je hoofd?
Hair extensions: de quick fix

Het gebeurt niet heel vaak, maar het kan: acuut genoeg van je korte koppie. Alyssa Milano gebruikte extensions als quick fix. Tijdelijk lichtelijk gekortwiekte Britney nam ze om er bij de geboorte van haar baby als een 'godin' uit te zien. Veel kappers adviseren wel een minimale lengte voor je eigen haar van zo’n 8-10 cm. Om het niet te veel te belasten, moet de lengte van echt en kunsthaar ook in verhouding zijn. Laat extensions door een gespecialiseerde kapper inzetten, en overleg vooraf over persoonlijke wensen en mogelijkheden. Reken op een poosje werk afhankelijk van je wensen over de duurzaamheid en kwaliteit van je extensions, en reken afhankelijk van diezelfde wensen ook op kosten die soms flink oplopen. Maar de voordelen zijn niet te versmaden: goede extensions zijn natuurlijker dan ooit, en een droombos behoort tot de mogelijkheden. Extensions worden met een kunststof of wax via verhitting aan je eigen haar bevestigd, dus kunnen (gevoelige) haarpunten soms wat beschadigd raken. Maar met een bijpuntbeurt is je haar normaal gesproken weer als vanouds. Vuistregel voor de houdbaarheid is vier maanden. Extensions moeten regelmatig bijgewerkt worden. Bepaal samen met je kapper, wanneer je 'op herhaling' komt.

Haarstijl: net niet schouderlang

Cameron Diaz komt je meteen in gedachten, maar laat je ook inspireren door het net-niet-schouderlange haar van Kirsten Dunst en Nicole Richie. Deze langste versie van een kort koppie geeft de meeste stylingmogelijkheden: steil of krul, los of vast, naturel of getoupeerd. Met name langwerpige gezichten knappen op van een kapsel met volume op hoogte van de kaaklijn, omdat dit volheid aan je gezicht geeft. In laagjes geknipt haar is voor de meeste gezichtsvormen flatteus, je de kapper kan de accenten via plukken of lokken bij je gezicht aanpassen.

Net niet schouderlang haar knippen

Inventariseer je wensen voor je naar de kapper gaat. Op de catwalks van Christian Dior was het haar op twee lengtes geknipt: een halve of hele pony, en de rest bijna-schouderlengte. Maar die was doorbroken door heel grillige plukken kort en langer haar. Of laat je haar klassiek op één lengte knippen, met eventueel laagjes erin om de strenge lijn eruit te halen. De perfecte basis voor glamoureuze sixties-filmsterrenkapsels. Ashlee Simpson koos voor messcherp op één lengte geknipt haar, maar wel doorbroken met een sexy, speelse lok.

Net niet schouderlang haar stylen

Alexander McQueen voorzag zijn catwalkmodellen van net-niet-schouderlang, getoupeerd haar. Daarvoor fohn je je halfdroge haar droog en vol, op een ronde borstel. Foolproof fohntip voor beginners: hoofd ondersteboven, droog fohnen, hoofd rechtop en de nog warme punten naarbinnen 'trekken' met een borstel. Vervolgens flink touperen en fixeren met haarlak. De Prada-look: toplaag van je getoupeerde haar voorzichtig glad kammen. Doe eventueel een haarband in, net boven je haargrens. De look a la Kirsten Dunst: al dan niet ondersteboven, droog fohnen met een heel beetje texturizer of wax erin. Je vingers tijdens het drogen erdoor halen voor een rommelig maar sexy effect. Mark Smith: ‘Een laag paardenstaartje is ook een populaire nieuwe stijl voor deze lengte. Sienna Miller is fan van deze look.’

Niet niet schouderlang haar verzorgen

Hoe langer je haar, des te langer de levensduur, dus des te zuiniger moet je zijn. Touperen geeft maximaal volume, maar is geen haarvriendelijke activiteit. Zoals een reclame het ooit zo mooi zei: zeg een keer per week sorry tegen je haar. En wel met een haarmasker of haarolie. Pep het ook op met een serum of specifieke haarverzorgingslijn bij de eerste tekenen van dofheid of onhandelbaarheid. En leg een beschermend grondlaagje 'op' je haar voor het stylen, bijvoorbeeld met verzorgende of hydraterende mousse (o.a. bij Wella).

Zo risicoloos mogelijk van lang naar kort

Zonder risico's kom je nergens, maar je kunt tot op zekere hoogte inschatten hoe kort haar zal staan. Diverse websites bieden je tegenwoordig de mogelijkheid virtueel te experimenteren met kapsels. Google bijvoorbeeld op 'kapsels testen.'Liever live proberen? Test het dan door je haar slim op lengte weg te steken. Wil je naar een lengte iets boven je schouders? Maak een paardenstaart, maar maak het elastiekje laag vast, op de lengte waarop je korte kopje straks moet komen. Klap het losse haar naarbinnen en maak het geheel met wat kunst- en vliegwerk vast met schuifspeldjes. Kijk door je oogharen en je hebt een idee. Wil je ultra-kort gaan? Doe je haar in een paardenstaart of knot achterop je hoofd (dus niet in je nek of bovenop je hoofd). Trek voorzichtig het haar langs je gezicht wat losser, in de richting van het model dat je wilt. En bedenk: nergens staat geschreven dat je de sprong in één keer moet wagen. Werk in etappes: net niet schouderlang, bijna kort, ultrakort...

Met dank aan John Frieda. www.johnfrieda.com
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op één lengtelijn knippenOp één lengtelijn knippenAls je het haar op één lengtelijn knipt, gradeer je het haar niet. Je knipt het haar in de natuurlijke valling op één li…
Wat doen met dik haar?Veel mensen dromen van een mooie bos dik haar. Helaas heeft dik haar ook aantal grote ongemakken. Niet alles is zo mooi…
Kapsels voor kort haarKapsels voor kort haarKort haar is makkelijk te behandelen en het is erg comfortabel. Daarnaast heb je niet snel een bad hairday als je kort h…
Je eigen haar kun je prima knippenJe eigen haar kun je prima knippenJe kunt zelf je haar knippen voor de spiegel. Zorg er echter wel voor dat je haar nat is en dat je over de juiste materi…

Feestmake-up? Drie stappenplannen, met bijpassend kapselFeestmake-up? Drie stappenplannen, met bijpassend kapselPartytime? Jouw droom om op een feestje te schitteren als een ster, wordt vervuld met deze drie party-looks. Kies voor g…
Snelle oplossingen voor acute beauty-drama'sSnelle oplossingen voor acute beauty-drama'sWat heb je op je kerfstok? Slaapgebrek, een kater, vette diners? Niemand zondigt zonder gevolgen. Denk aan pukkels, wall…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.