Trends in lipmakeup: van ultrahoudbaar tot volumizers

Trends in lipmakeup: van ultrahoudbaar tot volumizers Het mooi maken van je lippen behoort al liefst 5000 jaar tot onze cultuur. Sinds de tijd dat we gemaken rode karmijnkevers op onze mond smeerden, is gelukkig veel gebeurd. Volumizers, 3d lipsticks, ultra-houdbare lipkleur... de cosmeticawereld staat niet stil. Een overzicht van de mogelijkheden, producttests, én Maybelline's make up-artist Justin Henry aan het woord! Lippen zijn je sterkste en meest sexy 'beauty-wapen.' En dat weten we al héél lang. Wist je dat lipmooimakers al 5000 jaar oud zijn? Egyptische schoonheidskoningin Cleopatra smeerde haar mond volgens de 'overlevering' in met een mengsel van karmijnkevers (die rode kleurstof bevatten) en 'smeuige' miereneieren. Yummie! Het kan nog erger. Het lippenrood van Europese hofdames was gemaakt van supergiftig kwikzilver. Over dodelijke kussen gesproken! Vanaf begin 20e eeuw smeerden we eindelijk veilig. Franse (who else) wetenschappers vonden de lipstick uit. Anno nu zitten we helemáál goed: glossy, langhoudend, of - heel trendy - volume-vergrotend en tintelend, alles kan! Enige probleem is: hoe moet je kiezen? Lees verder...

Glossy maar houdbaar

Glans geeft je lippen vooral die felbegeerde volheid. Gloss is er 'naturel' of met subtiele kleur. Met gloss kun je niet, zoals met lipstick, je lipcontour bijwerken. Ook vraagt gloss meer onderhoud dan lipstick. Al houden de nieuwste formules langer en lopen ze minder uit, lipgloss eet of zoent sneller weg.

Een mix van lipgloss en lipstick

Een nieuwe ontwikkeling is de slimme 'mix' tussen lipgloss en lipstick: een kruising tussen de houdbaarheid en dekking van lipstick én een glossy volume-effect. Juicy Wear (Lancôme) bijvoorbeeld houdt drie keer zo lang als gewone lipstick, geeft minder af, maar hydrateert en glanst ook. Eerst doe je de base color erop, dan de topcoat voor fixatie en een sparkling 'vinyl' glanseffect. Maar er is méé. Smile Deep Lipstick van Biotherm is glossy maar houdt urenlang én hydrateert.

Glossy met glitters

Glossy Splash Intense (Biotherm) bevat weerkaatsende glansdeeltjes en intens Metal Fusion Pigment. Dior Addict Ultra Shine geeft dankzij lichtweerkaatsende pigmenten een extra-glossy spiegeleffect, met of zonder glitter.En Watershine Diamonds Liquid (Maybelline) bevat sprankelende lichtweerkaatsende diamantdeeltjes. Ons testoordeel: een mooi intens gloss-effect. Ook Juicy Tubes Pop (Lancôme) is heel hip, met tintelfrisse menthol, snoepsmaak én glitters. Nog wat mogelijkheden: Glam Shine (L'Oréal), en Dior Addict Lip Fluid, die verzorgt, kleurt, gladmaakt en glans geeft.

Special effects: driedimensionaal

Spannend nieuws: 'driedimensionale' lippen. Staat voor: extra diepte- en glanseffect, dus je lippen zijn voller en levendiger. Vaak zorgt een metallic-ingredient dat kleur en glans bij elke beweging van je mond veranderen. Zodat 'hij' aan je lippen hangt… Je kunt 3D-lipstick of -gloss nemen, of zelf gaan voor het 3D-effect. En zo doe je het: breng je favoriete kleur lipstick aan, maar gebruik weinig of niets in het midden van je mond. Vul het middenstuk in met een lichtere (parelmoer) kleur, zoals Golden Rose uit de Forever Metallics serie (Maybelline). Vervaag de overgang met een lippenpenseel. Eventueel nog een stip transparante gloss in het midden en je hebt ze: spannende, volle, glanzende 3D-lippen! Een paar suggesties voor producten: Liquid Diamonds 3D (Maybelline), en Effet 3D van Bourjois.

Kissproof (maar dan écht!)

Na jaren van loze beloftes, is het voorbij met lipsticksporen op je glas of je geliefde. We hebben het zelf getest met Invincible Kiss Proof van L'Oréal. Eten, drinken, zoenen of zelfs je hand erlangs wrijven: no trace, het verdwijnt alleen met remover. Al houden de nieuwste formules je lippen soepeler en zachter, kissproof kan wel minder fijn zijn voor droge lippen. Het is niet 'vettig', en voor optimaal effect mag er geen lipbalsem onder. Wel is het zo dat er een lipverzachter bij wordt gevoegd voor gebruik óver de kleur. Altijd gebruiken! Goed uit onze test gekomen zijn onder andere Lipfinity (Max Factor), Forever Lipcolour (Maybelline). Wil je een merk dat extra betaalbaar is en zich verre houdt van dierproeven, ook in het buitenland? Dan is de lang houdbare lipkleur van Etos een goede keus. Even minder houdbaar maar ook scherp geprijsd, bleek de Hema longlasting lipkleur.

Volumizing

Zonder enge siliconen, toch vollere lippen? Die nog spannend tintelen ook? Probeer een volumizer. Prikkelende ingrediënten stimuleren de doorbloeding en maken je lippen voller. Een glossy effect versterkt dit. Vooral volume-lipgloss Lip Venom van Duwop wordt doodgeknuffeld door celebs. Britney Spears en Naomi Watts gebruiken 'm naturel, Mandy Moore, Jennifer Garner en Jennifer Aniston gekleurd. Waarom? Duwop's Lauren Hilton: 'Het is heel 'spicy', met gember en kaneel. Het is sterk spul, maar voelt bijna verslavend!' Grappig gerucht: het wordt gebruikt als afrodisiacum, ofwel lustopwekker. Onze test: als je wat dunlippig door het leven gaat is Lip Venom een uitkomst: zelfs zonder lipstick is je mond roder en voller. De tinteling herinnert je constant aan je lippen. Sommigen vinden dat leuk, sommigen eerder irritant. Jammer is wel dat het na een uurtje of wat uitgewerkt is. Meer producten om te proberen voor volume: Full Volume Lipstick van Rimmel (Kate Moss gebruikt de roodtint 'Screamer),' Perfect Lips (DA-drogisterijen).

Trend: pastels

Maybelline's make-upartist Justin Henry hoort bij de New Yorkse 'incrowd' en maakt celebs mooi als Josie Maran, Alicia Keys, Naomi Watts en Kylie. Justin: 'Pastels zijn 'big news', voor lente en zomer! Forever Lipcolor van Maybelline komt dan ook met schitterende pastels. Perzikroze is zacht, vrouwelijk en draagbaar. Lippen zijn zacht, fun en transparant. Pastels zijn bij alle huidtinten flatteus. Gloss blijft hot. Vooral semi-matte gloss, zoals Watershine Gloss. Liplijntjes zijn niet echt 'big' meer. Je maskeert niet, maar benadrukt je natuurlijke schoonheid. Die trend zie ik ook bij mijn celebrity-clients in LA en NY. 'Wearable,' niet te intens. Denk ook aan een 'no-lip' look met nude kleuren zoals beige. Dus, de trend is een simpelere, cleane maar heel vrouwelijke 'lip-look' waarbij je je ogen extra kunt benadrukken.'

Onmisbaar: lippenpotlood

Met een lippotlood kan meer dan je denkt. Je corrigeert of benadrukt er bijvoorbeeld (subtiel!) je lipcontouren mee. Hollie Marie Combes geeft haar wat smalle lippen vorm met een lippotloodje van de Body Shop. Wil je zelf de vorm van je mond veranderen, maak de 'ondergrond' dan eerst neutraal met foundation en poeder. Ga met het potlood nooit buiten de 'vleeslijn', dat is de voelbare rand waar je lippen overgaan in je gezichtshuid; zo voorkom je het gevreesde Pipo de Clown-effect. Wil je een avondje uit met een funny Japans geisha-mondje? Begin een lijn heel smal bij je mondhoeken en eindig overdreven hartvormig in het midden, op de zogenaamde 'cupidoboog'. Met lippotlood maak je ook je lipkleur houdbaarder. Eerst helemaal inkleuren met lippotlood, dan pas de lipstick erover. Het lippotlood vormt meteen een barriére tegen uitlopende lipstick. Scarlett Johansson neemt daarvoor Duwop's 'Reverse Lip-Liner'.

Lippsychologie

Geloof het of niet! Als je mond smal is, duidt dat volgens 'lippsychologie' op een rechtlijnig, precies karakter. Een volle mond betekent een royale aard, terwijl een brede mond op gulzigheid zou wijzen… het is maar wat je gelooft!

Take care

Zitten je lippen vol velletjes en kloofjes, dan maken zelfs de mooiste lipsticks je niet 'kissable'. De vertrouwde Labello-stick is er naturel of in subtiele kleurtjes, met gloss of glittereffect. Liever wat luxueuzer? Lancômes Primordiale Lèvres verzorgt en maakt je lipcontour voller en mooier. Budget-tip: lipboter met noten- of mangosmaak van de Hema, of gewoon die pot vaseline uit de badkamerkast. Celeb-visagist Henry van Maybelline's geeft deze tip: masseer voor het opmaken met een vochtig doekje je lippen. Dat verbetert de doorbloeding, verwijdert dode huidcellen en bereidt optimaal voor op lipstick en gloss.

Sexy feiten

Lippen verleiden, dat is bekend. Maar waarom eigenlijk? Nou ehm… er wordt gezegd dat je lippen aan je 'tweede mond' doen denken. Need we say more? En, de Universiteit van Louisville deed onderzoek en wat bleek? Volle, roze of rode lippen vergroten als geen ander je seksuele aantrekkingskracht. Met lipsticks imiteer je een natuurlijk proces. Want voel je je tot iemand aangetrokken, dan gaan je lippen als het ware 'blozen'. En dat trekt mannen aan zoals honing bijen! Geen wonder dat we volle, roze of rode lippen willen!

De trukendoos

  • Lipstick gekocht, maar de kleur blijkt te heftig?Doe véél lippenbalsem op voor het opbrengen, of een dun laagje gloss (inderdaad ja, voor de lipstick).
  • Een smalle mond wordt nog smaller van donkere en rode tinten. Parelmoer en glans daarentegen, maakt voller.
  • Even geen volume-gevend lippproduct bij de hand? Masseer je lippen met een schijfje citroen, dat maakt ze roder en beter doorbloed. Een gewoonte onder haremvrouwen uit (gelukkig) lang vervlogen tijden...
  • Tip van celeb-visagist James Kaliardos: mix je favo lipsticks, voor een verrassend resultaat! Ook heel creatief: gekleurde gloss over een afstekende kleur lipstick. Bijvoorbeeld roze gloss over rode lipstick. Amazing!

Celebrity design!

Heel hip is de celeb-design lipstick. Voor Cosmeticsalacarte, waar o.a. Kate Moss fan is, ontwierp Danii Minogue een snoeproze lipstick. Sophie Ellis Bextor koos uiteraard voor opvallend flamingo-roze en Stones-dochter en heavy rockchick Leah Wood ontwierp de neonroze tint met blauwe (!) glans. Meer weten? Bekijk de Londense site www.cosmeticsalacarte.com. Niet goedkoop, maar dan heb je ook iets. En het scheelt dat de Engelse Pond lekker laag staat.

Even testen?

Veelgemaakte beauty-blooper: Lipstick test je niet op je handrug, maar op je vingertoppen. Kleur en reliëf lijken daar het meest op die van je lippen.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lippen een andere vorm geven met lipstick en make-up trucsLippen een andere vorm geven met lipstick en make-up trucsNiet iedereen is gezegend met een mooie, goed gevormde mond. Wel kan men de vorm wat veranderen door het gebruik van de…
Lipstick aanbrengen voor de rijpere huidWanneer je al een beetje op leeftijd bent, wil je dat de make-up die je draagt je beste kanten laat zien. Je wilt niet d…
Over lip primers, sculpting lipsticks en lipstick sealersOver lip primers, sculpting lipsticks en lipstick sealersVette lipsticks drogen de lippen niet uit en geven een comfortabel gevoel, maar blijven niet lang zitten. Hoe droger de…

Tijd voor... je schoonheidsslaapje!Tijd voor... je schoonheidsslaapje!Goedemorgen, schone slaapster! Slaap is een van de beste schoonheidsmiddelen. Tips van beautykenners, interessante weetj…
Definitief ontharen met ELOS - Resultaten en ervaringenELOS is de nieuwste methode om je lichaam definitief te ontharen. De meeste nadelen van andere methodes van definitieve…
Bronnen en referenties
  • Artikel Celebrity Magazine van eigen hand
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 09-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.