De bril als designer-item

De bril als designer-item Meer dan ooit is de bril een mode-accessoire, met de allure van design. Italiaanse, Franse en Amerikaanse topontwerpers brengen de fraaiste nieuwe modellen, met oog voor trend én detail. Nu nog het perfecte montuur uit het duizelingwekkende aanbod kiezen… of misschien wel twee. Hoe? Met tips en trucs van bekende opticiens.

Van leesslaaf tot brilmontuur

De oude Romeinen hadden maar weinig hulpmiddelen bij het lezen: de slaaf, mits die het lezen machtig was, of het kijken door een glas water om de tekst te vergroten. De voorloper van de bril verscheen in de vroege middeleeuwen. Monniken bekeken hun bijbels door twee bolgeslepen stukjes glas, die met een scharnierend houten tussenstuk op de neus werden geplaatst. Het achttiende-eeuwse lorgnet had al iets modieus. Elegante dames gebruikten het brilletje vooral als sieraad. Maar echte brilmode begon pas halverwege de fifties. Uit Amerika kwamen kleine, hippe vlinderbrillen à la Marilyn Monroe. De felle kleurtjes, steentjes en andere verfraaiingen luidden onvervalste brilmode in. Rond 1968 wist de techniek steeds grotere brillenglazen te maken zonder vertekening van het beeld. Gigantische brillen waren het eindresultaat. Het was de tijd van veel make-up, veel haar en enorme opplakwimpers, daar mocht wel een buitenmodel montuur bij! Met het subtieler worden van haardracht en make-up werd de bril weer steeds kleiner, met als summum de ultra-kleine nineties-bril.

Vorm en materiaal

Wat zijn de materialen en mogelijkheden anno nu voor een bril? Hans Winkel, volgens andermans zeggen ''een van de meest invloedrijke opticiens sinds 1969,' is ontwerper en opticien aan het Rokin te Amsterdam: “De kunststof bril was er vanouds al in zwart, maar is er ook in kleur. Er zijn niet zozeer nieuwe maar wel betere kleuren. Monturen worden uit verschillende transparante kleurlagen opgebouwd. Zo ontstaan prachtige, diepe kleureffecten. Minder bekend is het materiaal buffelhoorn. Heel licht en stijlvol. Metaal is er met name in de vorm van titanium. Lichter dan aluminium, sterk, soepel en hypoallergeen. Een retro-verschijnsel is de nieuwe versie van de Amerikaanse randloze bril, zoals Roosevelt en McNamara die rond de oorlog zeer populair hebben gemaakt.” Het is geen nieuws dat we in het modebewuste buitenland veel mensen zien die alle mogelijkheden van brillen, monturen en vormen uitproberen. Maar vlak Nederland niet uit. Hans Winkel: “Internationaal geldt de Nederlander als een van de meest representatieve dragers van exclusieve, modieuze brillen.”

Techniek

Ook wat technische mogelijkheden betreft, staat de tijd niet stil. Acetaat monturen worden sterker en dunner, voor meer draagcomfort en elegantie. De beruchte ‘jampotbodem-modellen’ voor sterk afwijkende ogen maken plaats voor slankere glazen. Ook het probleem van spiegelende glazen is nu bijna geheel verdwenen. Er is ook een alternatief voor de dubbelfocus bril: zogenaamde progressieve brilglazen. Daarmee zie je scherp op alle afstanden. En tot slot worden meekleurende glazen nu in luttele seconden donker, als het zonnetje doorbreekt.

Modeaccessoire

Anno nu is de bril een duidelijk mode-accessoire, dat u bij je eigen persoonlijkheid en het moment van de dag aan te passen is. Zien we weer eens een bekende Nederlander opdoemen met zo'n hip en nadrukkelijk montuur, dan denken we al snel: 'Die wil er intelligent of interessant uitzien!' Rob Verstraten van de trendy Zandvoort Optiek: “De bril wordt steeds meer een sieraad. Mensen kopen een mooi montuur zonder sterkte om mee uit te gaan of bij nieuwe kleding. Dat was al zo in Italië en komt hier nu ook op. Een duidelijke ommekeer.” Daarbij wordt élke bril een sieraad. Ook in leesbrillen zijn er nu volop trendy montuurtjes in alle mogelijke kleuren.

Kies de juiste bril

Hoe kies je nu dé bril bij je persoonlijkheid? Bepalende factoren zijn gezichtsvorm, haarkleur en teint. Rob Verstraten: “Er zijn algemene richtlijnen. Bij een breed gezicht geen piepklein montuurtje, bijvoorbeeld. Maar je moet het altijd per individu bekijken. Bij de keuze van een bril is de tint van huid en haar belangrijk. Als een erg bleek iemand met blond haar een felgekleurd of zwart montuur kiest, zie je eerst de bril en dan het gezicht. Maar is iemand wat getint, dan staat een zwart montuur vaak juist heel goed.” Samen met de opticien je persoonlijke mogelijkheden bekijken, dus.

De design-bril

De bril is ook door de modehuizen ontdekt als chique mode-item. Steeds meer topdesigners komen met een brillenlijn. Hans Winkel: “Iedere designer volgt de trends, met enige vertaling naar het land van oorsprong. Veel Italiaanse huizen, zoals Dolce & Gabbana, maken een wat zwaardere bril met bredere poten. Voor de Nederlander ontwerp je geen monturen met veel toeters en bellen, steentjes en felle kleuren. Dat dragen wij niet graag. Duitse en Franse ontwerpers doen dat wel veel. Boucheron, Chopard. Versace is niet eens altijd even extravagant. Gucci heeft goede lijn, niet zo heftig. Een wat zware, markante bril met een goede pasvorm.” Een Amerikaanse, wat meer minimalistische (retro)bril komt o.a. van Calvin Klein. Rust en elegantie passen bij uitstek bij huizen als Armani en Chanel. Cathy Roelands van Chanel: “De monturen variëren van klassiek tot trendy en zelfs retro. Maar het beeld is overwegend vrij sober.” Waarmee Chanel de minimalisme-trend haarfijn aanvoelt.

Beroemdheden mét

Natuurlijk doet Hollywood volop mee. Friend-ster Jennifer Aniston droeg voor een fotosessie in Playboy niets… behalve haar bril. X-Files Gilian Anderson zet haar elegant-koele imago kracht bij met stijlvolle brilmonturen. De actrices Geena Davis en Nicole Kidman presenteerden elk op hun beurt een editie van de Oscar-uitreikingen met een fraaie bril op de neus. Om nog te zwijgen van brildragend topmodel Christie Brinkley, actrices Julia Roberts en Cybill Shepherd en natuurlijk film-vamp Sharon Stone die veelvuldig in bladen en op tv verschijnt met bril. En of de bril hot is in Hollywood! Dan komen wij er bekaaid af met de toch wat saaie bebrilde Nederlandse iconen als Jan Smit of Albert Verlinden....

Kattenogen en aliens

Wie wil dat er tweemaal naar haar (of hem) wordt omgekeken, kan tegenwoordig ook bij de contactlensspecialist terecht. De design-lens is het spectaculairste, zij het met een prijskaartje. Model ‘alien’ met funky lichtende spiraal over de pupil, een ‘kattenoog’, bloem, sterren en manen, het kan allemaal. (Designlenzen zijn er onder andere bij Ciba Vision)
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…
Bril versus lenzenDit jaar halen strakke, sterk afgelijnde monturen met een fel kleurtje de bovenhand. De klassieke gouden of zilveren bri…
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Een bril of lenzen?Een bril of lenzen?Men die een oogcorrectie nodig hebben, hebben de mogelijkheid om een bril of contactlenzen te kiezen. Het verschil tusse…

Buikvet: Zo kom je effectief van dat buikje af!Buikvet: Zo kom je effectief van dat buikje af!De spijkerbroeken worden maar lager en lager. En jouw buik is net iets te dik. Een blubberbuikje met lovehandles eigenli…
Anti-aging voor mannenAnti-aging voor mannenDe gelooide 'Marlboro man' verliest terrein. Ook als man wil je er zo lang mogelijk jong uit blijven zien. Michele Probs…
Bronnen en referenties
  • Couture Brillen
  • Hans Winkel
  • Zandvoort Optiek
  • www.good2b.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 04-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.