Parfum: geurfamilies & noten

Parfum: geurfamilies & noten Er zijn duizenden parfums en weet in die enorme hoeveelheid de juiste geur maar te vinden! Om de diverse geuren uit elkaar te houden maakte de ‘Société Française des Parfumeurs’ een onderverdeling in zeven geurfamilies. Het is een alleen een beginpunt voor het beschrijven van een parfum, veel parfums hebben geuren uit verschillende families. Ook bepalend voor een parfum is de opbouw van de geur in verschillende noten.

Inhoud


Geurfamilies

Rond 1900 maakte de ‘Société Française des Parfumeurs’ (de Franse vereniging voor parfumeurs) een onderverdeling in zeven families. Deze indeling werd het belangrijkste beginpunt voor het beschrijven van een parfum.

  • Hesperidée: citrus of citrusachtig. Verschillende vruchten horen bij deze groep: o.a. citroen, limoen en mandarijn.
  • Florale: bloemengeur of bloemachtig. Het is de populairste groep en kenmerkt zich door het gebruik van één soort bloem. Viooltjes-, rozen- en jasmijngeur horen hierbij.
  • Boisée: houtig of houtachtig. De warme geuren worden ze ook wel genoemd. Het zijn de geuren van het bos, hout en mos met zo af en toe een lichte bloemengeur.
  • Ambrée: amber, oosters en oriëntaals. De warme oosterse, beetje erotische geuren van vanille, kaneel, kruiden en balsem.
  • Cuir: leer. De geur van honing, tabak, hout en rook.
  • Chypre: is een fantasiegeur. Frisse geuren, bergamot is vaak een hoofdnoot aangevuld met bloemengeuren.
  • Fougère: wordt ook wel varen genoemd, het is een fantasiegeur. De ‘mannengeuren’ zijn dit. Lavendel en eikenmos zijn de hoofdgeuren.

Wanneer je één geur uit een geurfamilie lekker vindt, kun je meestal de andere geuren uit dezelfde familie ook waarderen.

Bron: Jaro N, PixabayBron: Jaro N, Pixabay

Een parfum is persoonlijk

Kiezen voor een geur is heel persoonlijk. Zomers draagt iedereen vaak het liefst een lichte geur en ’s winters zijn de zwaardere oosterse geuren populair. Maar waarom ruikt parfum anders op verschillende personen? Transpiratie, je huidtype, het seizoen en zelfs je voedingspatroon bepalen de geur die je uiteindelijk ruikt. De rest is genetisch bepaald. Geurreceptoren hoog in je neusholte bepalen hoe en wát ze doorgeven aan de hersenen die tenslotte moet beoordelen of dit een goede en slechte geur is. Ook de opbouw van een parfum is belangrijk, wanneer ruik je wát. Want een parfum wordt gemaakt door een combinatie van noten, net als een muziekstuk.

Topnoten, hartnoten en basisnoten in parfum

Een parfum bestaat uit verschillende bestanddelen. Geuren en verschillende fixatie-, oplos- en kleurstoffen bepalen het parfum. Zodra je een parfum op je huid doet begint de ‘muziek’ van de parfum:

  • Topnoten: de eerste geuren die je ruikt onmiddellijk na het opbrengen, zijn deze geurnoten. Het worden ook wel de ‘verkoopnoten’ genoemd. Wanneer je in de winkel snel een geur uit wilt kiezen dan ruik je deze noten. De noten bestaan uit kleine, licht moleculen die vrij snel verdwijnen. Belangrijk is dat deze noten de aandacht moeten trekken, de geur wordt vaak omschreven als fris en scherp. Topnootgeuren zijn onder andere gember en citrus. De specifieke geur is na enkele minuten verdwenen. Ander namen zijn: bovennoten, hoofdnoten, notes de tête.
  • Hartnoten: wanneer de topnoten vrijwel verdwenen zijn, verschijnen deze noten. De ware geur van het parfum komt tevoorschijn. Meestal zijn het de bloemengeuren die het hart vormen. De geur is ongeveer zes uur te ruiken. Roos en jasmijn zijn de geuren die bij de hartnoten. Andere namen zijn middennoten en notes de cśur.
  • Basisnoten: de allerlaatste geurnoten. Het zijn zware noten die soms 24 uur lang een geur af kunnen geven. Het zijn de ‘rijke’, diepe geuren zoals honing en sandelhout. De noten worden ook wel gebruikt om de hartnoten te versterken. Andere namen:grondnoten of notes de fond

Hoe kies je een parfum?

  • Beoordeel een parfum na ongeveer een half uur. De topnoten zijn dan verdrongen door de hartnoten en de basisnoten beginnen die te versterken.
  • Test een parfum altijd op de huid op een papieren strip kun je niet ruiken of het parfum bij je past.
  • Een parfum bestaat vaak uit een mengsel dat 80% alcohol bevat. Deze verdampt snel op de huid en is de allereerste geur die je ruikt. Gelijk ruiken heeft hierdoor ook geen zin, de geurreceptoren in je neus moeten eerst de alcohollucht verwerken. Om dezelfde reden heeft het ook geen zin om aan een flesje te ruiken. Je ruikt alleen de alcohol en de topnoten.

Lees verder

© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
De samenstelling van een goed parfumDe samenstelling van een goed parfumWat zit er precies in een lekker parfum? Heerlijke geuren, een goed parfum heeft bijna magische krachten. Een goed parfu…
Allergisch voor parfumAllergisch voor parfumAllergisch zijn voor parfum is lastig, parfum zit in zeer veel huidverzorgingsproducten, zodat het vermijden van parfum…

Een dagje “wellness”Een dagje “wellness”Het sleutelwoord voor een dagje helemaal niets te moeten, te willen, te hoeven etc. Een dagje je gedachten op 0 en ander…
Huidproblemen bestrijden: eet je mooi!Huidproblemen bestrijden: eet je mooi!Welke natuurlijke mooimakers zijn er in onze voeding die je huid laten stralen? Welke goede vetten is een perfecte verzo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wobogre, Pixabay
  • http://www.osmoz.com/Encyclopedia/osMoz-essentials
  • http://www.museudelperfum.com/
  • Afbeelding bron 1: Jaro N, Pixabay
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.