Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?

Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat? Er zijn veel methodes om voor snelle en gladde ontharing van je lichaam te zorgen. Als je niet van scheren houdt zijn er ontharingscrèmes, ontharingspads, maar ook strips om te ontharen, in de vorm van waxstrips (strips met hars om haar te verwijderen), en verschillende soorten behandelingen zoals laserbehandelingen of ontharen met IPL. Ontharingscrèmes zijn ook effectief maar mogen niet gebruikt worden rondom de ogen. Waxen is effectief maar ook gevoelig. De ene methode is geschikt voor het gezicht, de ander voor de benen. Ontharen kan op verschillende manieren. Door te waxen, glad te scheren, door gebruik van ontharingscremes, lastertherapie of zelfs door permanente ontharing. Er zijn veel mogelijkheden om het lichaam te ontdoen van overtollige haargroei. Haar groeit overal op het lichaam. Van top tot teen komt in meer of mindere mate haargroei voor. Mannen hebben daarbij meer haar op het lichaam dan vrouwen. Steeds meer mensen vinden lichaamsbeharing op bijvoorbeeld benen, schaamstreek, buik en armen niet aantrekkelijk en besluiten het te verwijderen. Dit kan tegenwoordig op veel manieren.

Welke ontharingsmethode is het beste?

Overmatige haargroei, vervelende haartjes op de benen die steeds terugkomen, haartjes in de schaamstreek of oksels, overige beharing op het lichaam... Voor alle ongewenste lichaamsbeharing zijn methodes ontwikkeld om het te verwijderen. Je kunt 'overmatige' of ongewenste beharing verwijderen door te waxen, te scheren, te epileren, of door chemische crèmes die de haartjes oplossen of bijvoorbeeld laseren. Al deze behandelingen hebben voor- en nadelen. Waxen is pijnlijk, scheren met een scheermes maakt de huid droog en beschadigt de huid, epileren kan alleen plaatselijk en is traag en een beetje pijnlijk en chemische crèmes bevatten giftige stoffen… Je kunt de haren ook elektrisch laten verwijderen of door middel van laserbehandelingen permanent laten verwijderen, maar deze behandelingen zijn in salons nogal prijzig. Er zijn tegenwoordig ook laserapparaten te koop waarmee je zelf thuis kunt ontharen.

Gezicht scheren

Gezicht scheren: mannen

Het scheerapparaat wordt al vele jaren gebruikt door mannen om hun kaaklijn glad te houden. Vroeger werden er alleen scheermesjes met scheerzeep gebruikt, later werd het elektrische scheerapparaat uitgevonden. Een scheerapparaat om de baard te scheren is effectief maar een man moet zich dan wel dagelijks scheren. De baardharen komen terug als korte harde stoppels, die scherp aanvoelen. Knuffelen of zoenen met een ander veroorzaakt al snel huidirritatie bij die ander. Het traditionele gezichtsscheerapparaat is niet geschikt voor armen, benen, buik of andere delen van het lichaam.

Gezicht scheren: vrouwen

Vrouwen wordt afgeraden het gezicht te scheren, met welk scheerapparaat dan ook. Scheerapparaten veroorzaken stoppels in het gezicht. Ook scheren met scheermesjes veroorzaakt stoppeltjes zodra het haar weer terug groeit. Vrouwen kunnen dus beter niet scheren op plaatsen waar ze geen stoppeltjes willen krijgen.

Bovenlip ontharen

De bovenlip kan je ontharen met een pincet (traag) dat gaat haar voor haar, met ontharingscreme of met strips.

Wenkbrauwen epileren, waxen, of scheren met Mini Trimmer

Wenkbrauwen kunnen in vorm gebracht worden door epileren met een pincet of door te waxen, maar ook met gebruik van een geschikte Mini Trimmer. De Mini Trimmer is een heel smal scheerapparaatje geschikt voor o.a. neushaar, haren in het oor en voor het bijhouden van de wenkbrauwen. Het apparaatje is zo gemaakt dat met verschillende opzetstukjes de gewenste delen onthaard kunnen worden, zonder dat bacteriën van het lichaam het apparaatje kunnen binnendringen.

Borstkas en rug ontharen

Voor mannen die teveel haargroei hebben op de borstkas en rug zijn er wax-setjes te koop die de haren effectief verwijderen. Ook ontharingscreme kan uitkomst bieden. De borstkas en rug scheren met een scheermes is bewerkelijk en de haren komen snel terug.

Haarstoppeltjes op de benen voorkomen

Stoppeltjes op de benen zie en voel je sneller als je 's morgens je benen scheert. Door 's avonds je benen te scheren duurt het de volgende dag langer voordat de stoppeltjes weer voelbaar zijn. Dit komt omdat je benen 's nachts iets vocht vasthouden waardoor je 's ochtends minder effectief kunt scheren. Zodra de zwelling in je huid afneemt, komen de stoppeltjes waar je net niet bij kon met je scheermes of scheerapparaat, weer tevoorschijn. Scheer je benen dus in de avonduren.

Welke methode om je benen te ontharen?

Je kunt je benen op veel manieren ontharen, bijvoorbeeld ook met (schuur)pads, ontharingscrème of ontharingsapparaten. Met waxen of ontharingscreme of laseren is de kans op stoppels kleiner, ook duurt het langer voordat de haren terugkomen.

Bikinilijn ontharen

De bikinilijn kan je scheren, harsen, waxen, ontharen met crème, laseren of verwijderen met IPL.

Ontharen met IPL

Met IPL oftewel Intense Light Pulse Technologie kan je langdurig ontharen omdat met IPL het haarzakje beschadigd wordt. Het IPL apparaatje stuurt lichtflitsen in de follikel waardoor de haar niet meer groeien kan. IPL kan bijvoorbeeld goed toegepast worden in het gezicht.
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Zodra het lekker weer wordt, gaan wij Nederlanders het liefst zo snel mogelijk richting het strand. Na een koude winter…
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
Vragen en antwoorden over ontharenOngewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden ov…
Bovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesBovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesDonshaartjes op de bovenlip zijn volkomen normaal. Toch is niet iedereen even blij met deze 'snor', vooral wanneer het z…

De Instyler, om haar te stylen en meer volume te gevenDe Instyler, om haar te stylen en meer volume te gevenDe Instyler is een soort stijltang waar uw haar uitermate mee glad gestyled kan worden. Haar glad stylen is erg in. De I…
Beauty: mooie goed verzorgde nagelsBeauty: mooie goed verzorgde nagelsNiet iedereen heeft van nature mooie vingernagels, maar je kunt dit ‘visitekaartje’ wel met wat eenvoudige hulpmiddelen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClips, Pixabay
  • http://www.veet.nl/how-to-guides-articles/gezichtshaar-van-delen-van-het-gezicht-verwijderen-tips-en-advies/
  • http://www.firanet.nl/beauty-tips/gladde-benen-zonder-stoppels/
  • http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/2825890/2017/04/09/Dit-is-het-beste-moment-om-je-benen-te-scheren-dan-blijven-ze-langer-glad.dhtml
Reactie

Jorry Hollander, 17-11-2010
Ik heb witte haartjes in mijn gezicht, helpt NoNo dan ook bij mij? Reactie infoteur, 17-11-2010
Dag Jorry,

Omdat het nogal een prijzig apparaat is zou ik je niet durven aanraden het uit te proberen. Overleg liever eerst eens met de huisarts wat de beste methode is om het haar te verwijderen.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 04-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.