Nailart, leuk om zelf te maken

Tegenwoordig wordt er meer dan ooit aandacht besteedt aan onze nagels, of het nu gaat om vingernagels of teennagels, dat maakt niet uit. Onze nagels mogen tegenwoordig gezien worden met allerlei verschillende kleuren en versieringen. Met een beetje fantasie kan men zelf eenvoudig nailart aanbrengen.

Nailart

Wat is eigenlijk nailart? Letterlijk vertaalt betekent het "nagelkunst" en in sommige gevallen is dit ook de juiste benaming. Er zijn mensen, waaronder professionele nagelstylisten, manicures en pedicures, die ware kunstwerkjes op een vinger of teen nagel kunnen maken. Dit doen ze met nagellak, stickertjes, glitters, steentjes en "kristalletjes". Ook wordt er soms gebruik gemaakt van zogenaamde nagelpiercings. Voorwerpen zoals veertjes, kleine droogbloemetjes en kunststof vlindertjes of bloemetjes of iets dergelijks zijn ook zeer geschikt om nagels mee te versieren. Echte kunstwerken met allerlei uitstekende delen (3D-nailart) zijn in het dagelijks leven vaak niet handig, dit geldt gelukkig niet voor alle nailart.

Echt of kunst

Het lukt niet iedereen om zelf keurige lange nagels te krijgen, dit kan komen door bepaalde werkzaamheden of de nagels krijgen geen kans door het nagelbijten. Eigen nagels zijn natuurlijk het mooist maar er zijn tegenwoordig kunstnagels van zeer goede kwaliteit. Veel mensen denken bij kunstnagels nog vaak aan de "opplaknagels" van vroeger en denken daardoor dat kunstnagels niet mooi zijn. Niets is echter minder waar, sommige kunstnagels zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden.
Er zijn verschillende soorten kunstnagels die u kunt laten zetten door een nagelstylist(e) zoals:
  • Gelnagels
  • Acrylnagels
  • Fiberglasnagels

Maar nailart kan natuurlijk ook heel goed op korte nagels worden aangebracht.

Vorm

Voor het aanbrengen van de laklagen, is het belangrijk om de nagels eerst in model te vijlen. In welke vorm de nagels gevijld kunnen worden, kan geheel naar eigen smaak worden bepaalt. Het is op dit moment erg trendy om voor wat kortere vierkante nagels te kiezen maar er zijn ook veel mensen die ze liever wat langer en ronder zien. In sommige gevallen kiezen mensen zelfs voor puntige vormen.

Oppervlak

Nailart komt het best tot zijn recht op een mooi egaal oppervlak. Om een nagel glad en egaal te maken kan men gebruik maken van een polijstvijl. Restjes van nagelriemen kunnen voor een rommelig effect zorgen en zijn eenvoudig te verwijderen met nagelriemolie.

Een oppervlak die (iets) vettig is, is niet geschikt om nailart op aan te brengen. Nagellak kan zich namelijk niet goed hechten op een vettige laag en zal daardoor eerder loslaten. Een nagel is eenvoudig te ontvetten met een klein beetje nagellakremover met aceton als hoofdbestanddeel.

Nailart aanbrengen

Nailart kan op duizenden manieren, in allerlei verschillende stijlen. Men kan kiezen voor een rustige stijl of juist voor een drukke variant. Nailart kan ook alleen met lak, er hoeven niet altijd steentjes of stickertjes worden aangebracht. Ook heeft men voor de huis, tuin en keuken nailart geen professionele hulpmiddelen nodig.

Meerdere kleuren nagellak
  • Simpel maar erg leuk is een nagel met twee kleuren. Men kan de ene helft (onder of rechts) lakken met een bepaalde kleur en de andere helft (boven of links) lakken met een andere kleur. Een scheiding diagonaal kan natuurlijk ook.
  • Eén basiskleur met gekleurde streepjes of stipjes geeft een speels effect. Lijntjes en stipjes kunnen eenvoudig worden aangebracht met behulp van een (saté) prikker of een speciale "striper".
  • Erg trendy zijn gekleurde nageltips, french manicure maar dan met kleur. Kies een basiskleur (transparant kan ook) en maak de uiteinden van de nagels in een contrasterende kleur.
  • Originele french manicure op gekleurde nagels staat ook erg leuk. Lak eerst de nagel met een basis kleur, bijvoorbeeld rood, en maak vervolgens de uiteinden wit.

Nailartstickers

Met nailartstickers kan men eindeloze creaties maken. Lak eerst de nagels in de gewenste kleur(en) voordat de stickers worden aangebracht. Bedenk van te voren waar je de stickers wilt plaatsen omdat bij herplaatsen het lak kan beschadigen. Na het plaatsen, met behulp van een pincet, moeten de stickers goed worden aangedrukt omdat anders randjes omhoog kunnen gaan staan. Let er wel op dat de stickers en het nagellak niet worden beschadigt.
Nailartstickers zijn bij de meeste drogisterijen te koop.

Strass steentjes
Strass steentjes zijn uitermate geschikt voor nailart. De steentjes zijn in veel kleuren te koop, vaak zitten er meerdere kleuren in één doosje. Tevens kan men kiezen voor verschillende vormen zoals rond, sterretjes, hartjes, druppels of langwerpig. Ze zijn het beste aan te brengen door ze voorzichtig tussen een pincet te klemmen. Ook hier moeten eerst de laklagen worden aangebracht voordat men de steentjes plaatst. Zet de steentjes in één keer op de juiste plek om beschadigingen te voorkomen. Strass steentjes zijn te koop in de meeste hobbywinkels.

Glitter
Voor een extra feestelijk effect kan men glitternagellak of losse glitter gebruiken. Indien er gebruik gemaakt wordt van losse glitter dan moet dit op natte nagellak worden gestrooid. Indien transparante nagellak met glitter over het geheel wordt aangebracht als finishing touch geeft het aan nailart net iets extra's.

Topcoat

Om extra lang van nailart te kunnen genieten, is het raadzaam om een topcoat aan te brengen met transparante nagellak. Alle decoraties worden hiermee extra vastgezet en de nagel gaat er mooi van glanzen.

Nagels met craquelé effect

Helemaal hot zijn nagels met craquelé effect! Het Italiaanse merk Pupa heeft een nagellak op de markt gebracht waarmee men zelf, op een eenvoudige manier met twee kleuren lak zeer mooie nailart kan maken. De "crack nagels" zijn binnen enkele minuten te maken met speciale setjes lak. Eerst moet de basis lak worden aangebracht op de gehele nagel. De basislak moet vervolgens enkele minuten drogen waarna de volgende laag kan worden aangebracht. Na enkele seconden gaat de bovenste laag als het ware barsten en krijg je vanzelf het craquelé effect. Er zijn verschillende kleurensetjes op de markt gebracht. Voor deze techniek moet wel speciale nagellak worden gebruikt, met "gewone" nagellak lukt dit niet.

Veel succes!
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…
Alles over nagellakAlles over nagellakEen leven zonder nagellak, bestaat dat nog? Tegenwoordig heeft bijna iedereen nagellak op, je kunt het zo gek niet beden…
Krant-nagels, super gave en originele manier van nailartEen nieuwe en populaire trend onder de nail arts is Newspaper Nail Art, oftewel krantnagels! Probeer het nu en en ga ori…
Tips voor een french manicureDe french manicure is misschien wel de bekendste look voor je nagels. Het staat natuurlijk maar heeft toch iets extra`s.…

Ontharingsmethodes voor vrouwen om thuis te gebruikenOntharingsmethodes voor vrouwen om thuis te gebruikenDe meeste vrouwen hebben liever geen haren onder hun oksels en op hun benen. Vooral in de zomer als de korte broeken en…
De media en het zelfbeeld van meisjes en vrouwenDe media en het zelfbeeld van meisjes en vrouwenDe media zijn overal en we worden voortdurend gebombardeerd met beelden van hoe we er uit zouden moeten zien. Als we maa…
Bronnen en referenties
  • www.pupa.nl
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 19-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.