20 Top Tips voor een doe-het-zelf schoonheidsbehandeling

20 Top Tips voor een doe-het-zelf schoonheidsbehandeling Alles wat je nodig hebt voor een goedkope schoonheidsbehandeling zijn alledaagse dingen in je huis en een moment voor jezelf. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook beter voor de gezondheid. Schoonheidsproducten in de winkel hebben vaak een enorme lijst aan chemische bestandsdelen die je huid en haar ontdoen van hun natuurlijke bescherming. Met de doe-het-zelf producten in dit artikel gebruik je alleen pure en werkzame ingrediënten voor een natuurlijke schoonheidsbehandeling, en dat verschil merk je meteen! Alle onderstaande recepten reinigen, verzorgen en ontspannen van haar tot teen. Het beste resultaat krijg je met biologische producten, maar als je die niet hebt, kan het ook prima zonder.

Voor het hele lichaam

Geurig Bad:

Voeg tijdens het vollopen de schil van een sinaasappel toe, en een klein handje theeblaadjes, bijvoorbeeld jasmijn, kamille of munt. Als je een opkikker nodig hebt, doe er dan ook schijfjes verse gember of kaneelstokjes bij. Je kunt alles in een washandje of kaasdoek knopen, of het los laten in het bad. Dan kun je eventueel een zeef gebruiken voordat je in bad gaat.

Melk-honingbad:

Voeg tijdens het vollopen 2 glazen (karne)melk en honing toe. Voor wat extra aromatherapie kun je lavendelhoning gebruiken. Voor een stimulerend effect kun je van tevoren wat cacoa mengen door de melk.

Olie Scrub:

Meng olie, bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie, sesamolie of druivepitolie met wat honing en zout of suiker tot een gladde pasta. Wrijf na een korte douche je hele lichaam in met de scrub. Masseer ruwe plekken met zachte cirkelbewegingen. Doe een handdoek om en neem een voetenbad, gezichtsmasker en haarmasker (zie onder voor recepten). Spoel na 20 minuten jezelf goed af, maar gebruik geen douchegel.

Koffie Scrub (vermindert celullite):

Je kunt het beste koffiedik gebruiken van versgemalen koffiebonen, die maximaal een half uur geleden is gezet. Koffie uit een pak doet het echter ook prima. Je kunt de koffie stevig inmasseren na het douchen. Laat even intrekken, en spoel af. De koffie kan ook gemengd worden met (zure) room, suiker, en/of geraspte wortel.

Haar

Mayonaise masker:

Masseer een halve kop mayonaise in je hoofdhuid en haar, tot in de punten. Draai het haar zachtjes tot een losse knot en leg die op je hoofd. Pak je haar vervolgens in met plasticfolie en laat 15 minuten intrekken. Spoel je haar daarna goed uit, je kunt het wassen met een zelfgemaakte shampoo (zie recept onder).

Fruit Masker:

Pureer met een zeef of blender een avocado en een banaan en masseer dit in je haar. Pak je haar in met plasticfolie en laat 10 minuten intrekken. Spoel je haar uit en was het met een zelfgemaakte shampoo (zie recept onder).

Komkommer Masker:

Pureer een geschilde komkommer met twee eetlepels olijfolie en een ei. Masseer in je haar en laat 10 minuten inwerken. Spoel uit.

Azijn Shampoo:

Meng een deel witte azijn op negen delen water, spoel hier je haar mee door, en laat het vanzelf opdrogen.

Sinaasappel-Aloe Vera Shampoo:

Meng het sap van 2 sinaasappels met kokosolie, olijfolie en Aloe Vera (vers van de plant of van een tube, let op dat er geen alcohol in zit!). Was hier je haar mee en spoel goed uit.

Gezicht

Aardbei Exfoliator (max 2x per maand): Pureer een paar aardbeien en meng ze met zure room en honing tot een dikke pasta. Masseer het mengsel zachtjes in op je gezicht, vermijd de huid rondom de ogen. Laat dit 10 minuten intrekken, en spoel af met koud water.

Chocolade Masker 1:

Neem een derde van een 70% pure chocoladereep, en smelt dit langzaam au-bain marie in een kom in een pan met zachtjes kokend water. Blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is, en haal de kom uit de pan. Doe er nu een kopje melk en 3 eetlepels zout bij, en meng dit tot een pasta. Als deze is afgekoeld tot kamertemperatuur, smeer je het masker op je gezicht.. Vermijd de huid rondom je ogen. Laat het 10 minuten intrekken en spoel goed af.

Chocolade Masker 2:

Meng 2 eetlepels cacoa poeder met 4 eetlepels huttenkase, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel havermout. Smeer dit op je gezicht en spoel het na 15 minuten weer goed af.

Brinta Masker: Meng een kopje koele yoghurt met de havermout. Beng dit op je gezicht aan en laat 15 minuten intrekken, spoel af met lauw water.

Handen

Je gebruikt de bovenstaande body scrubs ook voor je handen, zodat ze lekker zacht worden.

Nagels en nagelriem:

Meng gelijke delen olijfolie en appel azijn met elkaar, mix er daarna een eierdooier doorheen. Masseer hiermee je nagels en nagelriemen en laat het 5 minuten intrekken. Was je handen met koud water met een beetje citroensap erdoorheen.

Handen Masker:

Maak een papje van banaan, honing, citroensap en margarine. Smeer hier je handen mee in, trek plastic handschoenen aan (of plastic zakjes) en laat het de hele nacht intrekken.

Voeten

Melk Bad:

Vul een teiltje met wat warm water. Meng er een beker melk doorheen, citroensap van een hele citroen en een snufje kaneel. Laat je voeten hier 15 minuten in weken.

Anti-eelt Bad:

Vul een teiltje half met wat warm water, voeg hier 3 bekers ananassap en 1 beker kokosmelk aan toe. Laat je voeten 10 minuten hierin weken, gebruik daarna een puimsteen om het eelt voorzichtig weg te schuren. Spoel je voeten af en smeer ze in met sesamolie of kokosolie.

Rijst bad:

Kook een halve kop rijst in veel water. Giet de rijst af, en bewaar het water.Voeg 3 eetlepels bakpoeder aan het rijstwater toe, en laat het afkoelen tot een aangename temperatuur. Week je voeten 10 minuten in het rijstwater.

Na een voetenbad:

Scrub ze boven een droge handdoek met een van de bovengenoemde body scrubs. Maak onder de nagels van je tenen schoon met een nagelschaartje, en maak hier ook de nagelriemen van je tenen losser. Spoel je voeten af, droog ze goed en smeer ze in met wat sesamolie.

Schoonheid komt van binnenuit

Gember Ontgiftingsthee:

Doe een halve liter water in een pan en breng aan de kook. Doe er een eetlepel gemberpoeder en een eetlepel kurkuma (koenjit) bij, en laat op laag vuur 10 minuten borrelen. Laat de thee wat afkoelen. Zeef de thee en doe er een eetlepel ahornsiroop of honing bij, en het citroensap van een halve citroen. Roer even door en drink het tijdens je voetenbad (zie recepten bij voeten).

Sinaasappel Ontgiftingsthee:
Breng een halve liter water aan de kook met een handje sinaasappelschillen en 2 kaneelstokjes. Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Laat een beetje afkoelen, zeef de thee en drink op.

Smoothie:
Pureer 2 stengels bleekselderij met een stuk honingmeloen, twee glazen appelsap, een halve theelepel citroensap en eventueel wat verse gember. Drink meteen op.

Lees verder

© 2010 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk mooi met ZoutNatuurlijk mooi met ZoutZout hydrateert de huid en houdt het vocht in de huid vast. Daarnaast heeft zout een ontsmettende functie, waardoor het…
Vitamine gezichtmaskersDe vitaminen A, B en E worden het meest verwerkt in gezichtsmaskers, heerlijk om uw huid eens extra te verwennen.
Heerlijke maskersHeerlijke maskersVerwen jezelf eens in de zoveel tijd met een heerlijk masker. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in de winkel, maar je kunt…
Natuurlijk mooi met CitroenNatuurlijk mooi met CitroenCitroen is prototypische citrusvrucht en is een bron van citroenzuur en natuurlijke anti-oxidanten. Door het hoge vitami…

De media en het zelfbeeld van meisjes en vrouwenDe media en het zelfbeeld van meisjes en vrouwenDe media zijn overal en we worden voortdurend gebombardeerd met beelden van hoe we er uit zouden moeten zien. Als we maa…
Verzorging in de winterVerzorging in de winterVerzorging van lichaam en geest is altijd belangrijk, maar in de koude periode zijn mensen soms ietwat depressief en lic…
Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 14-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.