Beauty: Krullen en slagen in het haar (voor zwoele dagen)

Beauty: Krullen en slagen in het haar (voor zwoele dagen) Het haar mag weer soepel en natuurlijk vallen. Beetje glad van boven en uitlopend in krullen. En daarmee meteen gezegd dat halflang het modebeeld beheerst. Natuurlijk is er voor ieder wat wils en is er ook een variant in boblijn. Maar het gaat wel – bij wat voor model dan ook – om de slag of krul in het haar. En als je graag je haar voorzien van krul of slag hebt … hoe help je de natuur dan een handje?

Zelf krullen of de natuur een handje helpen?

Typisch dat veel mensen die krullen hebben hier niet tevreden mee zijn. Te sterk krullend of juist net iets te flauw of mogelijk een pluizenbol, waardoor je zo’n net-niet-kapsel krijgt. Hoe dan ook, er zijn tal van redenen om de natuur een handje te helpen, ook als je dus wel krul van jezelf hebt.

De doe-het-zelver…

De doe-het-zelver klinkt heel eenvoudig en strikt genomen is het ook niet moeilijk, maar voor een mooie en vooral langdurige krul moet je wel wat doen. Vaak is het een combinatie van wat vaardigheid opdoen en de juiste producten gebruiken.

Beschermer

Als je aan het doe-het-zelven gaat is het bijna onvermijdelijk dat er een warmte apparaat aan te pas komt. Daar is op zich niets mis mee, als je je haar maar beschermt. Beschermen doe je met een product wat zich als het ware om de afzonderlijke haren voegt. Er zijn verschillende merken die dit soort producten in het assortiment hebben. Als je mousse als versteviger wilt gaan gebruiken, kijk dan eerst of deze ook beschermend werkt tegen de hete föhn of krultang. Lang niet altijd hebben deze producten een afdoende beschermer in zich en dan is een losse beschermer aanbrengen er belangrijk.

Mousse

Een goede mousse is het halve werk, want als je met de krultang of föhn een mooie slag of krul in je haren hebt gedraaid, is de kans groot dat deze er in no time weer uit gaat, als er geen versteviging in je haar zit. De verschillende merken in de winkel hebben allemaal een verstevigende mousse in het assortiment (bijvoorbeeld Andrelon-golf en slag, Guhl en l’oreal professionel), maar ook Kerastase (een onderdeel van het L’oreal concern) heeft als kappersmerk een verstevigende mousse in het assortiment.
Waar het om gaat of je de mousse per se soepelvallend wil hebben, of dat je de stevigheid mag voelen in het haar. Producten die zeggen dat het haar er exact hetzelfde bij blijft voelen, liegen. Maar er is wel een verschil tussen een product wat hard aanvoelt en een product wat de krul ook de krul laat zijn. Oordeel zelf.

Haarlak

De haarlakken van tegenwoordig zijn niet meer de haarlakken van weleer, maar ga er bij haarlak altijd vanuit dat je krullen toch iets statischer vallen dan met mousse. Verder is het goed om een haarlak te nemen die ook verzorgend is, je haar heeft door de verschillende behandelingen toch al relatief veel te lijden. Alle bekende merken in de drogisterij en de kapperswinkel hebben een of meerdere haarlakken in het assortiment.

Materialen voor de krul

Het rechte haar krijgt slag als je er met een föhn, rollers met krulborstel een losse krul in aanbrengt. De föhn moet dan wel op een hete stand staan en je moet zorgen dat de krul goed droog is, anders heeft het geen effect. Maar ook de krultang werkt alleen als het haar goed droog gemaakt is. Met de juiste producten als beschermer en de juiste toepassing van het apparaat is het niet slecht voor je haar, maar hou je wel aan de gebruiksvoorschriften. Babyliss, Remington, Philips zijn enkele van de merken die allemaal dit soort producten voeren. Laat je goed voorlichten in de speciaalzaak als je een apparaat aan gaat schaffen. De meeste merken hebben naast het reguliere allemaal iets speciaals en dat kan net zijn wat jij voor je haar nodig hebt.

De natuurlijke krul of slag benadrukken…

Voor degene met een natuurlijke krul of slag kan het net zo moeilijk zijn om een mooie coupe te krijgen, want met enige regelmaat doen de krullen of slagen net niet wat de eigenaar wil. Daarnaast zijn krullen kwetsbaar, omdat ze meer dan stijl haar tegen elkaar schuren en is er een verhoogde kans op pluizig haar. Dan moet je ook met hulpmiddelen aan de slag.

Shampoo en conditioner

Veel van de verschillende merken in de drogisterij en de kapperszaak hebben wel een shampoo en conditioner speciaal voor krullend haar. Sinds enige tijd hebben Andrelon en Guhl ook speciale producten, John Frieda had al langer een dergelijk product in de lijn.

Oppepper

Niet te veel wassen, als het echt niet hoeft, is het devies. Maar zijn je krullen toch wat uitgezakt, geef ze dan een oppepper met een plantenspuit met water waar je ook wat haarolie in doet (goed schudden). Is het ook meteen geregeld tegen de pluizen. Je hebt voor hetzelfde effect ook kant-en-klare producten, zoals Seal Softening Mist van Matrix of Lait Luminescence Bi-Phase van Lenor Grayl.
Een product wat daarnaast ook nog beschermend is, is Be Curle Style Prep van Aveda. Of van L’oreal Professionel Curl contour.

Afmaker

Omdat krullend haar nu eenmaal eerder de neiging heeft pluizig en dof over te komen is wat toegevoegde glans wel zo prettig. Kerastase heeft een glansspray die ook licht verstevigend is, of anders van Alterna de Kendi Dry Oil Mist.
Een haarlak als afmaker kan ook, maar neem dan een grove houten kam en spuit - vlak voordat je de kam door je haar haalt - wat haarlak op de kam.

Tot slot

Belangrijk is altijd dat je – wat je ook gebruikt in je haar – je er voor zorgt dat het beschermt is door een goed product. Was producten altijd uit met een zachte en milde shampoo en gebruik een conditioner om het haar soepel met dichte schubben “op te leveren” na het douchen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haren krullen op verschillende manieren''Als je haar maar goed zit'' is een bekend motto dat voor de meerderheid van de vrouwen geldt. Mensen met krullen wille…
Hoe maak je krullen in je haar?Hoe maak je krullen in je haar?Veel mensen willen er iedere dag leuk uit zien met hun haar. De ene persoon kan meer met z'n haar dan de andere persoon.…
Zelf mooie krullen makenZelf mooie krullen makenEen avondje uit met vriendinnen, een belangrijke afspraak of een romantische date met uw (toekomstige) partner: het zijn…
Beauty: Kunstmatige krullenVeel mensen met krullen snakken naar een stijl haar, al is het maar voor een keer, maar nog veel meer mensen (en dan voo…

BorstvergrotingBorstvergrotingBijna iedere vrouw heeft wel iets te klagen over haar borsten. De één vind ze te groot, de ander te slap, maar de meeste…
Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.