Je haar blonderen: veelgestelde vragen

Je haar blonderen: veelgestelde vragen Blond haar. Volgens de statistieken wordt de wereld een smeltkroes, en sterft de natuurlijk blonde mens uit. Geen wonder dat hele volksstammen aan het blonderen slaan. Want dat is een menselijke reactie op die verandering. Antropoloog Peter Frost heeft regelmatig gepubliceerd over dit onderwerp. Zijn uitleg komt erop neer dat we meestal de haarkleur willen die het minst gangbaar is. De meest gebruikelijke verandering is dan ook het veranderen van een bruine, in een blonde kleur. Ook toegeven aan deze menselijke neiging? Blondeer met beleid, zodat je wuivende sexy lokken krijgt in plaats van bezemsteel-haar. Hier volgen, ter lering en vermaak, de meest gestelde vragen over blonderen. Dit inclusief antwoorden op de dringende vraag: loop je kans op het gevreesde stoplicht-effect, ofwel rood of groen haar? En we helpen ook wat blondeer-sprookjes uit de wereld.

Kun je gekleurd haar blonderen?

Als je een beetje flexibel en avontuurlijk aangelegd bent, kan dat vaak wel. Zeker wanneer je je haar maar één keer ietsje donkerder hebt gekleurd. Signaalwoord: rood. Levensbelangrijk voor het resultaat is de vraag hoe veel rode pigmenten er in je haar zitten, met name door langduriger gebruik van haarkleuringen met rode pigmenten erin. Let wel: dat kan ook een zogenaamd 'kastanjebruin' haarkleurmiddel zijn - dan ligt het rood als het ware iets onder het bruin. Vuistregel: hoe meer rode pigmenten, des te groter de kans dat je rood haar krijgt. Toch zijn de alarmerende berichten over een Coupe Pipo de Clown wat overtrokken. Wie bijvoorbeeld wat blondeerspray gebruikt over dat kleine beetje rood pigment, opgedaan door beperkt kleuren met niet al te rode (onder)tonen, kan hooguit zogenaamd 'Venetiaans blonde' accenten verwachten. Denk: Nicole Kidman (in haar goede tijden, wij bedoelen niet het verbouwde model Nicole). Een pietsje rood in je blond is niet per se lelijk, toch?

En wat als ik wel blonder wil zijn maar geen waaghals ben?

Dan is het advies altijd: op naar de kapper. Eigenlijk, voor wie geld en tijd heeft, is die goede oude kapper altijd een goede plek om je te oriënteren op je toekomstige blondheid. Maar als je het nú wilt, het is zondag en je kapper weigert de deur open te doen al ga je ervoor liggen, of je hebt geen pegeltjes meer over, dan is zelf doen misschien wel je enige optie. Dan zou je op een niet al te radicale manier kunnen beginnen. Je haalt een flesje blondeerspray bij bijvoorbeeld Etos, Hema of Kruidvat. Daarbij let je op dat je de goede variant pakt, want er zijn soorten voor ofwel lichtbruin ofwel diepbruin haar. De ene werkt intenser dan de andere. Vervolgens ga je thuis een klein en subtiel plukje bewerken met de blondeerspray, zodat een eventueel minder gewenst resultaat niet opvalt. Om te weten waar je bezig bent geweest, kun je een elastiekje bij de haarinplant van je haar zetten: aha, dat was de pluk in kwestie! Ben je wel tevreden met het resultaat, dan probeer je nu een meer in het oog lopend plukje. Daarna breid je je werkzaamheden uit, althans, als je tevreden blijft met wat je huisvlijt oplevert.

Kun je ravenzwart haar blonderen?

Een ware beautyredacteur houdt niet van dit woord, maar noodgedwongen gebruik ik het toch: nee. Niet als je mooi, glanzend en gezond blond haar wil.

Hoe kom ik aan de juiste kleur?

Alweer is de kapper je beste vriend(in). De basics van blond zijn tweevoudig. Er is koel blond, zoals asblond, dat past bij een koele huidtoon. En er is warmblond, zoals goudblond, dat weer heel mooi is bij een eerder beige of bruine huidtint. Onder die twee noemers past tegenwoordig een ongelooflijke hoeveelheid varianten, dankzij de ijverige inspanningen van L'Oréal Professionnel en co in het bedenken van de meest persoonlijk uit te voeren blondtinten. Wil je toch echt zelf aan de slag, dan biedt je make-upkoffer misschien uitkomst. Is je favoriete foundation eerder honing- of caramelkleurig, of zit er anderzijds juist een rozige tint onder? Gebruik je zo'n rozige of rode lipstick met subtiele blauwe glans, zie je er dan mooi uit of als een opgewarmd lijk? Doen koele tinten als ijsblauw en pastelgroen iets voor je qua oogmake-up, of zit jouw heil in zandtonen, chocoladebruinen en caramelbeiges? Al die diepzinnige vragen vormen aanwijzingen voor de hamvraag, namelijk of koel of warm blond je-van-het is voor jou en je unieke 'kleur-persoonlijkheid'.

Is blonderen een doodzonde voor je haar?

'Dood' en blonderen zijn sowieso vaak samen genoemde woorden. Om van de combi 'groen' en 'blonderen' maar te zwijgen. Zeker onder tieners die zelf met de blondspray aan de slag zijn gegaan. Maar die vergeten bij hun horrorverhalen over bosjes bezemsteel-haar vaak even te vermelden, dat dat blondeerbeurtje gepaard is gegaan met een hele historie van permanenten, kleuren en ijverig gebruik van stylingapparaten. De stelregel is: haar heeft een geheugen. Hoe meer je er al mee gedaan hebt, des te minder kun je je nog permitteren zonder narigheid. Is je haar al dor en heeft het meer kleuren dan een loofbos in de herfst, vergeet dan maar die leuke glanzende modellenhoofdjes op verpakkingen. Blijf af, dat wil ik maar zeggen. Heb je je daarentegen goed gedragen, je haarbehandelingen gedoseerd qua kleur en krul, en je haar vertroeteld met crèmespoeling en maskers? Dan kun je je wel wat krediet voorstellen bij wat je haar je nog 'vergeeft'.

Waarom raadt mijn parfumerie mij een ontkleurmiddel aan?

Dit zijn de drastische maatregelen, met name voor gekleurd haar dat de eigenares graag zou willen blonderen. Al dan niet terecht, vertrouwt je parfumerie er niet zo erg op dat je het beste kleur-resultaat mag verwachten. Bijvoorbeeld omdat je haar te donker gekleurd is via behandelingen.

En ben ik dan blond?

Ja en nee. Een ontkleuringsmiddel is altijd deel van een tweetrapsraket. Ofwel, je ontkleurt de boel, waarop je haar er niet bepaald weelderig blond uitziet, en dan gooi je er een blondeermiddel overheen. Dat laatste is pas, wat je haar een wél gewenste kleur blond geeft. Dit feestje bij Lien (Lien? Ja, Lien Chemicalien) is twee keer zo schadelijk als één blondeerbeurt, en alleen weggelegd voor echt gezond haar.

Zijn er natuurlijke keukenkast-alternatieven?

Ja hoor, zat. Van honing in je haar doen en een paar uur wachten, tot kamillethee of citroensap in de laatste spoeling onder de douche. De eerste twee zijn toevallig ook gezondheids- en beautybehandelingen voor je haar, terwijl citroensap het uitdroogt en dus met mate en bedachtzaamheid gebruikt moet worden. Sowieso zijn er meer mensen die schrijven hoe je dit doet, dan mensen die juichen dat het bij hen geholpen heeft. Ik zou me er niet te veel van voorstellen, qua kleur. Maar met honing en kamillethee kun je eerder goed dan kwaad doen, dus leef je uit.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilvershampoo tegen oranje gloed in je haarZilvershampoo tegen oranje gloed in je haarAls er iets fout gaat tijdens het blonderen van je haar kan het haar aan blonderen een oranje gloed overhouden. Tijdens…
Zelf je haar blonderen: tips en uitlegZelf je haar blonderen: tips en uitlegDe blonde haarkleur is erg gewild, zeker in de zomer. Hebben we hem niet van nature dan halen we hem uit een potje. Je h…

De zeven schoonheden van de manDe zeven schoonheden van de manDe bekende lijst met de zeven schoonheden kennen veel mensen al. Meestal geldt dit lijstje met zeven schoonheden voor vr…
De juiste kleuren voor jouw huidtintDe juiste kleuren voor jouw huidtintHet is altijd lastig om te bepalen welke kleuren goed bij je huid passen, of het nu om kleding, make-up of accessoires g…
Bronnen en referenties
  • www.unz.com
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 15-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.