Matte lippen: stappenplan van makeup artist Julia Berdugo

Matte lippen: stappenplan van makeup artist Julia Berdugo Move over Patricia Paay, Yolanthe en Paris Hilton! Exit 'plastic lips.' De stijlvolle matte mond is terug, en dus ook de matte lipstick. Lang houdbaar, perfect in definitie van de vorm van de mond én subtiel. Maar nieuw is, dat de matte mond er allang niet meer alleen in naturellen is. Er zijn ook herfstige oranjesbruinen, en zelfs diepe bordeaux- of heldere roodtinten. Het spel heeft echter wel regels. Make up artist Julia Berdugo van Make Up Forever verklapt ze. Dit is je stappenplan. Matte lippen! Ze zijn terug. Argumenten voor matte lippen? Nou, bijvoorbeeld Patricia Paay, Paris Hilton of Yolanthe Cabau. Glimmende lippen ogen al snel als overdaad, ze glimmen en ze geven af op glas, kopje en minnaar. Mat daarentegen is stijlvol, uiterst flatteus en helemaal hot. Nieuw is dat de vanouds vooral in naturellen verkrijgbare matte lipkleur, nu het hele spectrum dekt. Van licht tot donker. De vraag is alleen even: hoe maak je de ultieme matte mond? Julia Berdugo, makeup artist at Make Up For Ever heeft de tips en trucs in huis.

De juiste kleur

Matte lipkleuren zijn flatteus voor iedereen. Het is wel een kwestie van het kiezen van de juiste tint. Wie een licht uiterlijk heeft, dus een lichte huid en blond haar, zal vaak merken dat de zachtste naturellen het geheel wat saai en zouteloos maken. Dan is een subtiele roze of een tint met roodpigmenten een betere optie dan een beige tint. Zeker omdat matte tinten dat effect van overdaad dat glossy 'plastic lips' opleveren, missen. Let hierbij ook op het geheel: als de ogen al kleurig zijn, kan de mond zachter getint worden voor een rustiger effect en andersom. Wie meer neigt naar een rijker pigment in huid en haar, bijvoorbeeld dankzij bruin, kan krachtigere tinten inzetten. Zeker voor het herfsttype, zijn burgundy roodtinten en mixen van oranjes en bruinen succesvol. Als je rood haar hebt, zijn bijpassende warme kleuren vaak fraai voor de lippen. Gedurfd maar mooi zijn oranjetinten, die het vaak goed doen als ze een beetje bruin bevatten voor een subtieler effect.

Tip: de perfecte basis

Exfolieer droge en oneffen lippen met een vochtig washandje na het afnemen van je make-up 's avonds. Breng dan dik lipcrème aan en ga slapen.

Pigmentrijk

Een matte lipstick heeft nog een voordeel boven een glossy lipstick. Make Up For Ever's 'Rouge Artist Mat' is een voorbeeld van een pigmentrijke, dekkende lipstick. Deze geeft sterker vorm aan de mond, ook bij een zwakkere lipcontour, en houdt langer. Al bij het eerste aanbrengen heb je dekkende kleur.

Stappenplan matte lipstick

Er zijn twee basisregels voor een mooie, goedgevormde mond bij gebruik van de nieuwe matte lipstick. Ten eerste: hydrateren. Droge lippen én matte lipstick? Een ramp, benadrukt Berdugo. Als je lippen mat zijn, moet je erop bedacht zijn dat oneffenheden en velletjes extra zichtbaar worden. Niet echt 'glam!'

Stap 1

Voor het slapengaan, altijd een verzachtende lip balm gebruiken. Voor het aanbrengen van de matte lipstick ook, maar: matig, en geen glossy lip balm kiezen. Als je toch een te vet effect hebt, even deppen met een tissue.

Stap 2

Basisregel twee: mat geeft de ultieme vorm, maar.. die moet je zelf maken! Dé must have bij het kopen van een nieuwe matte lipstick is een lippotlood in een bijpassende tint om de lippen eerst mee te vormen en omlijnen. Voor de serie Red Intense Artist Mat kies je een lippotlood uit de Aqua Lip Pencil serie.

Stap 3

Kies nu de gewenste stijl, en ga als volgt te werk. Hier is gebruik gemaakt van de Make Up Forever kleuren, maar je kunt natuurlijk ook een andere lijn kiezen.

Matte lippen in lichte tinten

Breng een dun laagje concealer (bijvoorbeeld HD Concealer nr. 15) aan op de lippen om het natuurlijke pigment te verzachten. Gebruik een lippotlood (bijvoorbeeld Aqua Lip pencil 2C, Rosewood). Is het koel, verwarm het dan even in de palm van je hand voor gemakkelijker werken en een soepeler resultaat. Teken nu eerst het midden van je bovenlip bij, en het midden van de onderlip. Trek dan met steeds minder accent de lijn door tot de hoeken. Dé truc om smalle lippen voller te maken: niet de hele mond breder omlijnen, maar alleen de cupidoboog ofwel het 'hartje' van de bovenlip iets buiten de contour aanzetten. Gebruik een lippenkwast (bijvoorbeeld 3N Brush) en breng een egale laag van een naturelle lipstick aan (bijvoorbeeld Rouge Artist Intense nr. 2, Matte Orange Pink).

Tip: speel met die cupidoboog! Voor een glamourous stijl teken je afgeronde boogjes, voor een pittigere 'geisha'look mag het wat puntiger

Matte donkere lippen

Zorg dat je lippen schoon zijn, dep ze eventueel eerst met een tissue. Hoe schoner en soepeler dankzij een consequente goede verzorging, des te beter het gaat met het aanbrengen én houdbaarheid. Een dun laagje poeder kan helpen om de lipstick extra te laten hechten. Gebruik eerst een lippotlood, dat goed scherp is om de lijn uiterst nauwkeurig te kunnen trekken. Donkere kleuren vereisen extra precisie! Steun eventueel je elleboog op een oppervlak bij het omlijnen. Begin in het midden, en trek de lijn dan door naar de hoeken. Laat de kleur nauwelijks in de mondhoeken belanden ter voorkoming van het gevreesde 'Pipo de Clown effect'. Breng nu met een lippenkwastje een egale laag intens gekleurde lipstick aan, zoals Rouge Artist Intense nummer 48 (Satin Blackcurrant).

Rouge Artist Matte:

Een palet aan matte tinten voor je lippen

  • Matte flesh n°1 is de ultieme naturel
  • Matte Orange Pink n°2 is warm van tint maar niet overheersend
  • Matte Caramel n°3 geeft een subtiele tint uit het bruinenpalet
  • Mat Antique Pink n°4 is een warm roze
  • Matte Violet Pink n°5 is een opvallender roze
  • Matte Dark Raspberry n°6 is een diep rood als van rode vruchten
  • Matte Bordeaux n°7 is een klassieker in bordeauxrood
  • Matte Bright Red n°8 vraagt de aandacht als ultieme roodtint

Make Up Forever is dierproefvrij en onder andere verkrijgbaar bij Sephora
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up: mooie lippenMake-up: mooie lippenIedereen wil mooie lippen hebben. Dat kan iedereen krijgen. Maar hoe krijgt u mooie lippen met make-up?
Beauty: Geen glans maar matte make-upBeauty: Geen glans maar matte make-upAls je het gemiddelde make-up-pallet bekijkt, dan zie je in veel producten een glans terug. Soms schitterend met extra z…
Lippen een andere vorm geven met lipstick en make-up trucsLippen een andere vorm geven met lipstick en make-up trucsNiet iedereen is gezegend met een mooie, goed gevormde mond. Wel kan men de vorm wat veranderen door het gebruik van de…
Lippenstift of lipgloss: verschillen, kiezen en testenLippenstift of lipgloss: verschillen, kiezen en testenLippenstift en lipgloss; verwant en toch verschillend. Lipstick is een vettig goedje met een duidelijke kleur dat je met…

Gezichtsverzorgingsproducten: reinigingGezichtsverzorgingsproducten: reinigingWanneer voor de schappen van de gezichtsverzorgingsproducten van een drogist of parfumerie staat omdat je je gezicht rei…
Zelf maskers en crèmes maken voor de vette huidZelf maskers en crèmes maken voor de vette huidOveral in de winkels zijn allerlei soorten maskers en crèmes te koop voor de vette huid. Maar wist je dat je dit zelf oo…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Make Up Forever
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.