Een spalk achter de tanden: retentie

Een spalk achter de tanden: retentie Een spalk achter de tanden of een spalk aan de tanden gebeurt over het algemeen na een periode van een beugel dragen, maar ook wanneer tanden een klap hebben gehad. In dit laatste geval dient een spalk om de tanden goed vast te laten groeien. Een spalk zit minimaal twee weken in, tot levenslang. Dit is afhankelijk van de reden van de spalk.

Wat is een spalk?

Een spalk achter de tanden wordt ook wel eens een retentie-beugel of retentiespalk genoemd. Een spalk wordt geplaatst na een periode van beugel dragen, maar wordt ook wel eens gebruikt wanneer tanden of kiezen zover losstaan dat ze dreigen uit te vallen of scheef te groeien. Vaak is dit na een val of stoot aan de tanden het geval.

Retentiespalk

Een retentiespalk wordt aangebracht na een periode van het dragen van en beugel in de mond. een beugel dient ertoe om tanden en kiezen in een juiste houding te verplaatsen. Nadat alles netjes op zijn plaats staat, wordt de beugel verwijderd. Tanden en kiezen hebben vervolgens de neiging om weer terug te schuiven naar hun oorspronkelijk stand. Dit gebeurt gelukkig niet direct, maar geleidelijk aan. Toch kan men zien dat na een week al tanden en kiezen weer gaan verschuiven. Dit fenomeen treedt zelfs na jaren nog op.

Om dit tegen te gaan, wordt er, voordat een vaste beugel wordt verwijderd, een retentiespalk aangebracht. Deze wordt achter de voortanden geplaatst, meestal van hoektand tot hoektand. De retentiespalk blijft daar gedurende een heel leven zitten. Een retentiespalk kan loslaten doordat er harde stukjes voedsel worden afgebeten. Ook kan door een andere oorzaak de spalk loslaten. Wanneer de spalk loslaat, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk vast te laten zetten. Het liefst wordt de spalk binnen zeven dagen weer opnieuw geplaatst. Tanden hebben ontzettend snel de neiging om in hun oude stand terug te schuiven. Wanneer lang wordt gewacht met het terug plaatsen van de spalk, zal men zien dat de tanden alweer verschoven zijn. In sommige gevallen moet men dan weer opnieuw een beugel gaan dragen.

Wanneer de verschuiving niet al te erg is, is het goed mogelijk om er weer een spalk achter te plaatsen. De tanden gaan dan niet opnieuw recht staan maar ze zullen ook niet verder verschuiven. Een nieuwe retentiespalk kost tussen de 100 en 150 euro.

Spalken van een loszittende tand of kies

Na een val of klap kan een tand of kies los zitten. De tand of kies moet dan gespalkt worden, zodat deze weer goed vast kan groeien. Meestal wordt er een verdoving gezet voor het spalken. De tand of kies wordt gespalkt en dit blijft twee tot zes weken zo zitten. In deze periode mag men niks met de tand of kies afbijten en voorzichtig zijn met hard voedsel. In het begin zal men voelen dat de tand of kies zeer pijnlijk aanvoelt: men kan amper druk hieraan verdragen. Bouw dan ook geen druk op. Hoe minder pijn de tand of kies gaat doen, hoe meer deze vast is gaan groeien. Soms is een röntgenfoto nodig om te beoordelen of de wortel van de tand of kies niet is afgebroken. Na zes weken wordt er opnieuw een foto gemaakt om te beoordelen of de tand goed is vastgegroeid. Daarna wordt de spalk verwijderd.

Soms komt het voor dat de tand of kies na jaren toch nog uitvalt, doordat de wortel toch is aangetast. Deze lost dan langzaam op, waardoor de tand of kiest soms na jaren pas uitvalt. Er zal dan een andere oplossing voor moeten komen, zoals een implantaat met kroon of een brug.

Mondhygiëne

Met een spalk kan men gewoon de tanden poetsen. Juist rondom de spalk moet goed gepoetst worden, omdat hier etensresten achter blijven zitten. Met een spalk is het niet mogelijk om te flossen: gebruik daarom tandenstokers of ragertjes. Het is aan te bevelen om iedere dag met een ragertje of tandenstokers de ruimte tussen de tanden goed schoon te maken. Een mondhygiëniste kan eventueel tandsteen verwijderen. Wanneer er niet goed wordt schoongemaakt rondom de spalk, kan er een ontsteking ontstaan: het tandvlees gaat bloeden en is gezwollen. Wanneer op dit moment niet wordt ingegrepen, zal de ontsteking zich verder richting de wortels uitbreiden. Uiteindelijk kunnen de tanden los gaan staan. Door de spalk is dit echter niet op te merken, omdat de spalk de losstaande tanden op hun plaats houden. Laat daarom het tandvlees regelmatig controleren door een tandarts of mondhygiëniste.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beugels: de meest voorkomende soortenVeel mensen hebben er last van: tanden die scheef staan, een spleetje tussen de voortanden, overbeet of andere gebitprob…
Spalk achter de tandenSpalk achter de tandenEen retentiebeugel is een spalk die achter de tanden wordt aangebracht. Meestal wordt dit gedaan na het dragen van een v…
Retentiebeugel: kosten, pijn en als hij los isRetentiebeugel: kosten, pijn en als hij los isEen retentiebeugel komt voor in verschillende vormen. De bekendste zijn de retentieplaat en het spalkje. Deze moeten ged…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…

Beauty: vochtbalans van de droge huidBeauty: vochtbalans van de droge huidMaar liefst een op de vijf mensen heeft last van een droge huid. Dit varieert van een licht droge huid, tot een intens d…
Wat maakt een goede mascara?Wat maakt een goede mascara?Strikt genomen is het belangrijk te weten wat je doel is met de mascara. Ga je voor meer lengte, ga je voor meer volume,…
Reacties

Mamie, 01-06-2013
Hoi, i

Ik heb op een hard stuk gebeten en mijn voortand zit nu los. Omdat het zaterdag is vandaag heb ik een paar tandartsen van wacht opgebeld maar ze kunnen me niet verder helpen en hebben gezegd dat ik tot Maandag moest wachten en naar mijn vaste tandarts moest gaan, er waren er twee tandenartsen aan de telefoon die me zeiden dat ze er niets aan konden doen en zouden mijn tand eruit halen maar dat wil ik absoluut niet! Ik heb nog op google gelezen dat mijn tand gered kan worden door een spalk? Kan er iemand wat meer info geven. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 09-06-2013
Hoe is de wortel eraan toe, is hier een foto van gemaakt? Een tand kan alleen gered worden als deze nog aan de wortel vastzit of als de wortel verder nog gezond is.

Sabrina, 12-05-2013
Ik heb een spalkje achter mijn voortanden, nou vroeg ik me af of het mogelijk is om een gouden tand te laten plaatsen met het spalkje, ik heb het spalkje omdat ik een beugel heb gehad. Reactie infoteur, 13-05-2013
U bedoeld vast een kroon? Deze zijn er ook inderdaad in goud. Een spalkje wordt vaak niet achter een kroon geplaatst. Wel is het mogelijk een nachtbeugel te gaan dragen met een kroon.

Demi, 08-05-2013
Hoi, mijn spalk zit weer los. (voor de 4de keer in 1,5 jaar tijd, ik drink nauwelijks frisdrank, ik eet bijna niks hards). Ik heb alleen hele erge stress omdat morgen (donderdag) de ortho dicht zit, en ik dus vrijdag moet bellen en hopen op een plekje vrij anders moet ik het hele weekend wachten! Ik ben heel bang dat het gaat verschuiven, (omdat toen mijn beugel eruit was, mijn voortanden al verschoven waren na 1 dag, ik kreeg de dag later namelijk een spalkje) is dat mogelijk als het draadje middenin los zit. (dus aan het uiteinde zit hij nog heel iets vast). Wat kan ik doen als ik pas ná he weekend kan?! Ik ben zo bang dat alles weer verschuiven gaat. Reactie infoteur, 09-05-2013
Lijkt mij dat je in je slaap toch druk op de spalk zet als hij los kan komen zonder andere redenen. De tandarts kan je spalk ook vastplakken, die is voor spoedgevallen altijd bereikbaar.

Daniella, 14-11-2012
Hallo, mijn zoon heeft na een halve dag zijn spalk weer los. Hij heeft bij ons weten niks hard benutigd. Waar kan t meer aan liggen dat zo n spalkje los gaat en zijn er ook andere alternatieven dan zo n spalkje?

groetjes Daniella Thielen Reactie infoteur, 15-11-2012
Het drinken van veel frisdrank kan de lijm doen loslaten. Drinken met een rietje is aan te raden. In plaats van een spalk wordt ook wel een nachtbeugel gedragen.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.