Koffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuin

Koffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuin Veel mensen vinden het heerlijk om hun dag te beginnen met het drinken van een kop verse koffie. Hetgeen dat in het filter achterblijft, het koffiedik, wordt doorgaans weggegooid, omdat het als nutteloos afval wordt gezien. Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat je het koffiedik voor diverse zaken in en rondom het huis kunt gebruiken. Hoe kun je koffiedik het best bewaren? En waar kun je deze achtergebleven substantie na het zetten van een pot filterkoffie zoal voor gebruiken?

Hoe kun je koffieprut het best bewaren?

Wanneer je koffieprut vochtig zou bewaren in een afgesloten bakje, dan bestaat de kans dat deze gaat schimmelen. Je kunt koffiedik daarom het best snel na het zetten van de koffie gebruiken en vermijden dat je grotere hoeveelheden opspaart. Als je het koffiedik toch iets langer wilt bewaren, omdat je bijvoorbeeld weinig koffie drinkt en meerdere dagen verder bent voordat je een bruikbare hoeveelheid koffieprut bij elkaar hebt, dan kun je het koffiedik het best uitspreiden over een plat bord of over een vel bakpapier om het goed te laten drogen aan de lucht. Als het koffiedik eenmaal goed gedroogd is, dan kun je er wel voor kiezen om het in een afgesloten bus doen. Het kan ook zo zijn dat je vrijwel nooit koffie zet op de ouderwetse manier, maar gebruikmaakt van een apparaat dat werkt met koffiepads. Dit is geen probleem. Na het bereiden van een kop koffie met een pad kun je het kussentje openknippen en de koffieprut uit de koffiepad gebruiken. Mensen die Turkse koffie drinken, kunnen het bezinksel dat onderin het kopje achterblijft gebruiken. Koffiedik is een natuurlijk afvalproduct dat je, net als bijvoorbeeld bananenschillen, voor diverse doeleinden kunt inzetten.

Manieren om koffiedik te gebruiken in huis

Voor veel zaken in huis schaffen we speciale producten aan. Denk bijvoorbeeld aan middeltjes om te schuren, producten om krassen van meubilair te verwijderen en aan artikelen om geuren te neutraliseren. Wist je dat je koffiegruis voor al deze dingen kunt inzetten?

Het schuren van aangekoekte pannen

Als je hebt gekookt of gebakken en er is een hardnekkig laagje voedsel aangekoekt aan de bodem van de pan, dan kun je dit loskrijgen met koffiedik. Breng wat koffiedik aan op de bodem van de pan en gebruik een schuursponsje om de voedselresten te verwijderen. Je kunt koffiedik ook gebruiken om onder andere je wasbak eens een flinke reinigingsbeurt te geven.

Krassen op meubels verminderen

Bij donkere, houten meubels die één of meerdere krasjes hebben opgelopen, kun je een mengsel van een eetlepel azijn, een eetlepel koffiegruis en een eetlepel warm water gebruiken. Breng het mengsel met een wattenschijfje aan op de licht beschadigde oppervlakten en wrijf het goed in. Boen het meubelstuk vervolgens goed na met een droge, pluisvrije doek. Probeer deze methode eerst uit op een klein gedeelte van het meubelstuk dat niet heel erg in het zicht staat. Als het resultaat je bevalt, dan kun je grotere stukken die zichtbaarder zijn op deze manier behandelen.

Nare geurtjes in de koelkast

Producten als knoflook en ui kunnen je maaltijd een heerlijke smaak geven, maar als je gesneden ui in de koelkast bewaart, dan ruikt je hele koelkast naar deze groente. Ook als je een gerecht met knoflook of andere sterk geurende kruiden in de koelkast bewaart, dan zal je dit ruiken op het moment dat je je koelkast opent. Om deze heftige geurtjes te neutraliseren, kun je een schoteltje koffieprut in je koelkast zetten. Je handen wassen met een mengsel van water en koffiedik zal de geur van knoflook die in je handen is achtergebleven na het snijden ervan ook drastisch verminderen.

Insecten de baas

Veel insecten houden niet van koffiedik. Als je last hebt van mieren in je woning, dan kun je wat koffieprut strooien op de plaats waar de mieren je huis binnenkomen. Waarschijnlijk zullen deze insecten besluiten een andere route te nemen en niet je huis binnen te komen.

Hoe kun je koffieprut gebruiken in de tuin

Naast diverse gebruiksmogelijkheden in huis kan koffieprut in de tuin ook van pas komen.

Weg met slakken

Vind je het ook zo vervelend dat de planten in je tuin worden aangevreten door slakken? Leg dan wat koffiedrab rondom je planten. Koffieprut is een goede manier om slakken in je tuin te bestrijden. De structuur van koffieprut is voor slakken moeilijk om overheen te kruipen. Als je een barrière vormt van koffieprut rondom je plant van ongeveer vijf centimeter breed, is de kans groot dat ze deze met rust laten. Prut van cafeïnerijke koffie zou het best werken. Men vermoedt dat dit komt doordat deze stof de slijmlaag van de slak zou aantasten. Logisch dus dat hij dan een andere route verkiest.

Ook katten houden niet van koffiedik

Als je tuin ongewenst bezoek krijgt van katten, dan kan het strooien van koffiegruis in je tuin soelaas bieden. Het schijnt dat katten het als onprettig ervaren dat de koffieprut in hun vacht en aan hun pootjes blijft kleven. Ook waarderen de katten de typische geur van dit prutje niet zo. Voor een blijvend effect zal je echter regelmatig koffieprut op de aarde van je tuin moeten strooien.

Koffiedik als toevoeging van je compost

Je kunt koffieprut op de composthoop in je tuin gooien. Deze drab is een prima toevoeging, vooral voor planten die goed gedijen bij stikstofrijke voeding. Houd er wel rekening mee dat bij sommige planten de bladgroei zal toenemen door de toevoeging van koffiegruis, maar dat de kwaliteit van de vruchten daardoor zal verminderen. De tomatenplant is hier een voorbeeld van. Koffieprut werkt uitermate goed als voedingsbodem voor het kweken van paddenstoelen.

Overige toepassingen

Koffiedrab kun je eveneens gebruiken bij je uiterlijke verzorging.

Geen dure scrubcrèmes meer

Koffiedik heeft een wat grovere, korrelige structuur, wat het erg geschikt maakt om je huid mee te scrubben. Meng wat koffiegruis met een scheutje olie en wrijf de dode cellen van je huid. Wie heeft er nog dure scrubcrèmes nodig om een zachte huid te krijgen?

Ook je hoofdhuid kun je scrubben

Door wat koffieprut aan je shampoo toe te voegen, geef je je hoofdhuid tijdens het wassen van je haar een scrubbehandeling. Ideaal om restantjes haarlak, gels en mousses te verwijderen en om af te rekenen met hoofdhuidschilfertjes. Door je hoofdhuid vrij te maken van deze zaken, wordt je haar zijdezacht en glanzend. Eenmaal per week je hoofdhuid scrubben volstaat, vaker is niet nodig. Deze toepassing is het meest geschikt voor mensen met donker haar. Blonde haren kunnen namelijk iets verkleuren door een behandeling met koffiedik.

Cellulitis verminderen met koffiedrab

Je kunt door koffiedik te vermengen met olie, bijvoorbeeld olijfolie, zelf een middeltje maken om je cellulitis te bestrijden. Door de aanwezigheid van cafeïne in koffiedik zorgt deze prut onder andere voor een betere doorbloeding van de huid. Ook wordt de lipolyse, oftewel de vetverbranding, gestimuleerd, zo onderbouwt de Society of Cosmetic Chemists (2002) in een onderzoek naar de lipolytische werking van cosmetische toepassingen. Nu is het niet zo dat het inmasseren van koffiedik je cellulitis als sneeuw voor de zon laat verdwijnen, aangezien de oorzaak van een sinaasappelhuid doorgaans gevonden dient te worden in een verandering in de hormoonbalans, slechte eetgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging, maar wellicht draagt deze methode bij aan een gavere huid.
© 2018 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat u allemaal met koffiedik kunt doenWat u allemaal met koffiedik kunt doenKoffiedik lijkt slechts afval. Maar het is een middel waar mensen veel mee kunnen doen. Koffiedik kan gebruikt worden vo…
Koffiedrab gebruikenKoffiedrab gebruikenNa het nuttigen van een kopje koffie, blijft er als restproduct koffiedrab over. Je kan dit natuurlijk in de vuilnisbak…
Waarzeggerij en koffiedik kijken of lezenKoffiedik is het restant, ook wel bezinksel of drab genoemd, dat overblijft na het zetten van koffie. Bij het zetten van…

Kamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenKamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenEr zijn veel goede redenen om een aantal kamerplanten in huis te hebben. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, je mentale gez…
Bananenschillen: Gebruik ze in huis, tuin én badkamer!Bananenschillen: Gebruik ze in huis, tuin én badkamer!Bananen zijn gezond en de, op twee na, meest populaire fruitsoort in Nederland. De schil van de banaan wordt echter door…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eliasfalla, Pixabay
  • https://froot.nl/posttype/froot/11-dingen-die-je-met-koffiedik-kunt-doen/
  • http://www.gewoonlekkergroen.nl/8-verrassende-toepassingen-voor-koffiedik/
  • https://koffiebean.nl/tips-voor-koffiedik/
  • https://awkwardduckling.nl/2017/05/koffiedik-opnieuw-gebruiken/
  • https://www.zelfmaak-ideetjes.nl/life-hacks/handige-toepassingen-om-koffiedik-hergebruiken-vanaf-nu-gooi-nooit-meer-weg/100940/
  • https://www.moiranatuurvrouw.nl/single-post/2016/06/30/Koffiedik-Drie-tips-voor-hergebruik
  • https://tuinseizoen.com/koffiedik/
  • https://www.tuinenbalkon.nl/koffiedik-tuin-het-zwarte-goud
  • http://www.genoeg.nl/handig/hergebruik/koffiedrab/
  • http://ziezozon.com/zo-style/zo-mooi/koffiedik-plantenvoeding-shampoo-scrub-en-schuurmiddel/
  • https://www.koffievoordeel.nl/koffiedik-tips
  • http://journal.scconline.org/abstracts/cc2002/cc053n04/p00209-p00218.html
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.