Op bezoek bij een allergoloog in geval van voedselallergie

Op bezoek bij een allergoloog in geval van voedselallergie Een allergoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in allergieën. Deze kan zich bezig houden met allerlei vormen van allergie. Zo lijden er tegenwoordig steeds meer mensen aan een voedselallergie. Het is dan fijn om naar een specialist te gaan die zich heeft gespecialiseerd in voedselallergieën. Waar moet je op letten bij het vinden van een goede allergoloog? Als je iemand hebt gevonden, hoe zal een behandeling in zijn werk gaan?

Wat een allergoloog is

Een allergoloog is een gespecialiseerde internist die zich bezig houdt met diagnostiek en behandeling van allergieën. Tegenwoordig moet er een zesjarige universitaire opleiding gevolgd worden tot internist-allergoloog om een allergoloog te mogen worden. De meeste allergologen zijn geschoold in het behandelen van algemene allergieën zoals bijvoorbeeld voor pollen of huisdieren. Niet alle allergologen zijn voldoende gespecialiseerd in voedselallergieën. Voedselallergieën kunnen vaak erg ingewikkeld zijn.

Doorverwijzing naar allergoloog

Meestal word je doorverwezen via een arts om een allergoloog te raadplegen. Dan moet er iemand worden gevonden die gespecialiseerd is in voedselallergieën. De huisarts is meestal de eerste die een bepaalde allergoloog aanbeveelt. Het is vrij lastig om een geschikte allergoloog voor voedselallergieën te vinden. Waar moet je op letten bij het vinden van een geschikte allergoloog?

Het kiezen van een juiste allergoloog

Het kan vrij lastig zijn om een geschikte allergoloog te vinden. Hoe weet je of iemand goed is en op welke kwaliteiten moet je letten? Naast dat een allergoloog uitstekend in zijn vak is, zijn persoonlijke vaardigheden ook erg belangrijk. Je moet het wel met hem kunnen vinden. Ook moet je het gevoel krijgen dat je klachten serieus worden genomen en dat er voldoende tijd voor je wordt genomen. Bij het vinden van een goede allergoloog kun je de volgende stappen ondernemen:
  • Vraag referenties op bij je arts, vrienden, familie en kennissen
  • Vraag bij de verzekering of er zaken zijn waar je op moet letten
  • Probeer na te gaan of de allergoloog van jouw keuze bij je past. Bel om te vragen of op korte termijn beschikbaar is en maak een afspraak

Referenties aanvragen

Je huisarts zal meestal de eerste zijn die je een bepaalde allergoloog aanraadt en kent mogelijk wat allergologen in de buurt. Het is soms vrij lastig een geschikte allergoloog te vinden in de buurt die veel kennis heeft van voedselallergieën. Als je huisarts geen voorkeur uitspreekt of als je meer informatie wilt, vraag dit dan op bij zo veel mogelijk mensen van wie je weet dat ze al eens bij een allergoloog zijn geweest. Verzamel zo veel mogelijk informatie over de allergologen in je buurt.

Doe navraag bij je zorgverzekering

Wanneer je weet naar welke allergoloog je wilt gaan, is het misschien een goed idee om eens te informeren bij je zorgverzekering. Aan welke voorwaarden moet je voldoen om je kosten te kunnen declareren? Hoe zit het bijvoorbeeld met de reiskostenvergoeding? Zijn er onderzoeken of tests die niet worden vergoed? Maakt het daarbij uit of je alleen een basisverzekering hebt of je aanvullend verzekerd bent?

Een afspraak maken

Als je een allergoloog hebt gevonden, bel dan voor het maken van een afspraak. Vaak zijn de wachtlijsten lang en daarom is het advies niet te lang te wachten met het maken van een afspraak. Als de wachtlijst te lang is, kan de huisarts mogelijk helpen de allergoloog ervan te overtuigen dat een lange wachttijd wel eens gevaarlijk kan zijn. Ook de zorgverzekering kan vaak helpen bij het verkorten van de wachttijd. Als je tevreden bent over de eerste afspraak is het raadzaam om direct een vervolgafspraak te maken.

Goede samenwerking

Om het beste resultaat te krijgen is het goed om een prettige samenwerking te hebben. Daarom is het belangrijk dat je open en eerlijk bent, ook over eventueel roken of alcoholgebruik. Als er andere problemen zijn met je gezondheid, ook al staat dit volgens jou los van de voedselallergie, is het toch raadzaam om aan te geven. Dit kan de allergoloog namelijk helpen om een zo goed mogelijk totaalbeeld te vormen. Stel al je vragen, ook al denk je dat het domme vragen zijn. Volg de adviezen van de allergoloog op en luister goed naar hem.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, maak hier een lijstje van. Meestal zijn medicijnen geen oorzaak van een allergische reactie, maar het kan de allergoloog wel helpen om een beeld te vormen van je gezondheid. Bovendien kan je arts je alleen veilig andere medicijnen voorschrijven als hij weet welke andere medicijnen je neemt.

Het opstellen van een noodplan

Hopelijk zal het niet nodig zijn, maar voor het geval je een ernstige allergische reactie krijgt, is het raadzaam met je allergoloog een uitgeschreven noodplan te maken.

Onderzoeken

De allergoloog zal waarschijnlijk details willen weten over je medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vervolgens een reeks diagnostische onderzoeken uitvoeren. Hij probeert te achterhalen wat er aan de hand is en welke voedingsmiddelen het meest verdacht zijn. Meestal moet je van tevoren een eetdagboek bijhouden om zo meer te weten te komen over je voedingsgewoonten en de symptomen.

Prikken in de huid

De allergoloog doet nogal eens een huidpriktest. Er worden druppeltjes met de opgeloste voedingsallergenen op de huid gelegd, om dat vervolgens dwars door je huid te prikken. Hij wil weten of de huid gaat jeuken of gaat opzwellen. Er zijn verschillende manieren voor een priktest:
  • Een druppeltje met opgeloste voedingsallergeen wordt door de huid heen geprikt
  • Een extract van het voedselallergeen wordt via een naald in de huid geprikt
  • Er wordt een beetje voedselextract in je huid gebracht.

Vragenlijst

Het is misschien handig om voor de eerste afspraak onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden. Dit is informatie die de allergoloog graag wil weten.

  • Waarvoor denk je dat je allergisch bent?
  • Hoe oud was je toen je vermoedelijke voedselallergie begon?
  • Wat zijn de specifieke symptomen?
  • Wanneer heb je een verdachte reactie?
  • Krijg je die reactie snel nadat je iets verdachts gegeten hebt?
  • Reageer je altijd op dat specifieke voedingsmiddel?
  • Heb je dat voedingsmiddel eerder wel gegeten zonder dat je klachten kreeg. Hoe vaak at je dat?
  • Hoeveel van het verdachte voedingsmiddel heb je gegeten voordat je reageerde?
  • Hoe was het eten klaargemaakt?
  • Hoe waarschijnlijk is het dat er verborgen ingrediënten in het eten hebben gezeten?
  • Heb je medicijnen gebruikt om de reactie tegen te gaan?
  • Welke medicijnen heb je gehad? Hielpen die?
  • Wat deed je voordat de reactie begon of op het moment dat de reactie begon?
  • Heb je eerder reacties gehad die hier op leken?

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergisch voor latexAllergisch voor latexAllergie voor latex komt regelmatig voor. Mensen die met latex handschoenen werken of mensen die condooms gebruiken kunn…
Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandelingHet aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel…
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…

Helpt afvallen per e-mail echt?Helpt afvallen per e-mail echt?Veel mensen worstelen met overgewicht. Nu we meer en meer zaken via de computer afhandelen zijn er ook afvalcursussen vi…
Eiwitsoorten bij krachtsportEiwitsoorten bij krachtsportVeel mensen die aan krachttraining of bodybuilding doen, letten daarbij op hun voeding en/of slikken speciale "eiwitprep…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • Boek: Voedselallergieën voor dummies. ISBN: 9789043017046
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.