Dieet, het bijhouden van progressie

Dieet, het bijhouden van progressie Menig mens heeft het wel eens geprobeerd. Het meerendeel is echter gefaald. Diëten is voor velen geen fijne ervaring. Dat het verliezen van een aantal kilo's geen plezierige opgave is, is algemeen bekend, maar wat maakt het nou zo lastig? Eén van de belangrijke aspecten is het correct bijhouden van progressie en het verstandig anticiperen op de resultaten.
Onder "progressie binnen een dieet" wordt afname van de vetmassa verstaan. Dit is iets anders dan alleen gewichtsverlies. Gewichtsverlies kan veel meer zijn dan alleen afname in vetmassa. Een aantal zaken (zoals vocht, maag/darm inhoud en spiervoorraden) zorgen voor schommelingen in het gewicht. In de ideale wereld wordt er 100% vetmassa verloren en 0% spiermassa.

Hoe kun je je progressie bijhouden?

Er zijn verscheidene methodes om progressie binnen een dieet bij te houden. Vanzelfsprekend kan er het beste gekozen worden voor een manier die het meest optimaal is voor het individu. Het kan voordelig zijn zelfs meerdere opties te gebruiken. Een aantal bekende en gebruikelijke methodes staat hieronder vermeld:

Welke methode er ook gekozen wordt, het is altijd verstandig de metingen eens per twee weken uit te voeren. Dit komt doordat het verliezen van vetmassa een traag proces is. Om progressie te kunnen zien, zal er dus enige tijd tussen moeten zitten. Noteer tevens iedere twee weken de resultaten van de meting(en).

Huidplooimeting

De huidplooimeting is voor veel mensen de meest optimale methode om de vetmassa te kunnen meten. Het is sterk aan te raden dit toe te passen binnen een dieet. Een huidplooimeting wordt uitgevoerd aan de hand van een huidplooimeter (ook wel kaliber genoemd). Dit is een vrij goedkoop stukje gereedschap en bij veel voeding- supplementen- en sportwinkels te verkijgen. Voor zowel mannen als vrouwen is deze methode het meest geschikt om de voortgang bij te houden.

Weegschaal

De weegschaal geeft slechts een beperkt beeld. Zoals eerder vermeld is de afname van het gewicht meer dan alleen vetmassa. Het is hierdoor niet te bepalen wat er verloren (of zelfs gewonnen) wordt. Het opnemen van het gewicht is overigens wel een goed advies in combinatie met het toepassen van een huidplooimeting. Het is hierdoor mogelijk de caloriebehoefte en spiermassa nauwkeurig te berekenen.

Electronische vetmeting

Er zijn verschillende manieren om een electronische vetmeting uit te voeren. Over het algemeen zijn deze manieren te onnauwkeurig om correct de voortgang bij te kunnen houden. Er wordt gebruik gemaakt van een electrisch signaal dat door het lichaam (of deel van het lichaam) wordt gestuurd. Op die manier wordt de weerstand gemeten. Deze weerstand kan echter variëren, waardoor een meting niet betrouwbaar is. Het is daarom af te raden deze methode toe te passen binnen een dieet.

Foto's en spiegel

Beide zijn goede alternatieven om progressie waar te kunnen nemen. Het oog bepaalt dan ook de tevredenheid. Het nadeel is echter dat er geen objectieve meting bij komt kijken. Het is een subjectieve waarneming en daardoor gevoeliger voor fouten. Daarnaast zijn er ook vetpercentages waarop progressie nauwelijks te zien is. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Omtrek meten van verschillende lichaamsdelen

Zoals ook voor de weegschaal geldt, geeft deze methode slechts een beperkt beeld. Er kan uitsluitend gemeten worden of een persoon dunner wordt. Het is zelfs mogelijk meer centimeters te meten wanneer er aan spiermassa gewonnen wordt. Het is geen nauwkeurige indicator voor vetverlies.

Om vet te verliezen zal er onder de dagelijkse caloriebehoefte (onderhoud) gegeten moeten worden. Dit kan door meer beweging, minder voeding of een combinatie van beide.

Hoe te anticiperen op de resultaten van de meting(en)?

Afhankelijk van de resultaten van de verschillende metingen zal het dieet soms moeten worden bijgeschaafd. Dit zal altijd goed overwogen moeten worden om er de juiste controle over te behouden. Hieronder een overzicht.

De metingen vertonen een dalende lijn:
  • Niets veranderen. Er wordt vet verloren.
  • Na iedere twee maanden diëten is het verstandig om twee weken op onderhoud te eten.
De metingen vertonen een stijgende lijn:
  • Er komt vetmassa bij. Om vetmassa te verliezen zal er minder gegeten of meer bewogen moeten worden. Schaaf dit bij tot er een dalende lijn ontstaat.
  • Na iedere twee maanden diëten is het verstandig om twee weken op onderhoud te eten.
De metingen vertonen geen verandering:
  • Er komt geen vetmassa bij, maar er gaat ook geen vetmassa af. Om vetmassa te verliezen zal er minder gegeten of meer bewogen moeten worden. Het is raadzaam dit met ongeveer 200 calorieën per keer bij te schaven tot er een dalende lijn ontstaat.
  • Na iedere twee maanden diëten is het verstandig om twee weken op onderhoud te eten.

Tot slot

Het verliezen van lichaamsvet verloopt nooit precies volgens de verwachting. Het is dan ook zeer gebruikelijk dat de progressie zal variëren. Het belangrijkste is dát er progressie gemaakt wordt op weg naar minder lichaamsvet. Dit is overigens ook een belangrijk aspect om gemotiveerd te blijven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cephei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet, succesvol in 5 stappenDieet, succesvol in 5 stappenOm succesvol af te vallen moeten er een aantal stappen genomen worden. Deze bepalen het succes van een dieet. Zaken, zoa…
Vetpercentage meten: welke methode?Vetpercentage meten: welke methode?Het meten van het vetpercentage kan zowel voor iemand die wil afvallen, als voor iemand die aan bodybuilding doet, belan…
Afvallen: reken het zelf uit en maak je eigen dieetAfvallen: reken het zelf uit en maak je eigen dieetOf je nou die extra kilo's van de feestdagen wilt afvallen of die strakke buik voor de zomer wilt bereiken: om af te val…
Waarom krijg ik geen sixpack?Bijna iedereen wilt een sixpack, maar haast niemand heeft het. Hoe kan dat? Waarom is het zo moeilijk? Het resultaat wor…

Afslanken: zo houd je het volAfslanken is eenvoudiger gezegd dan gedaan, is het credo. En wellicht is dat ook zo. Er zijn echter verscheidene regels…
Blijvend slank door positieve affirmatiesBlijvend slank door positieve affirmatiesVoor veel mensen is het een droom om een gezond en slank lichaam te hebben. Uiteindelijk blijkt veelal dat het niet om é…
Cephei (15 artikelen)
Laatste update: 23-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.