Dieet, doelen en motivatie

Dieet, doelen en motivatie Wie kent ze niet? De reclames op TV of internet over het krijgen van een perfect lichaam in 30 dagen. En wat te denken van 10 kilo afvallen in twee weken? We weten inmiddels allemaal dat het eenvoudige verkooptruc is. Maar wat zijn nou realistische doelstellingen? Wat is er mogelijk? En hoe is dat van belang voor de motivatie?

Te hoge verwachtingen

Wanneer een dieet wordt gestart, zijn de verwachtingen altijd hoog. Deze, vaak te hoge verwachtingen, worden in veel gevallen niet (of niet volledig) ingelost. Dat is erg zonde en vervelend. Het kan zelfs leiden tot opgeven. Om op het juiste pad te blijven en geen onrealistische verwachtingen meer te scheppen zijn de volgende zaken van groot belang:

Het maken van realistische doelstellingen

Het klinkt zo eenvoudig, maar zeer regelmatig creëren mensen verkeerde of onrealistische doelstellingen. Hierdoor neemt de motivatie af en kan men gefrustreerd raken. Het stellen van realistische doelen zal dit voorkomen.

Eén kilogram lichaamsvet staat ongeveer gelijk aan 7000 calorieën. Iemand met een dagelijks tekort van 500 calorieën zal er in de ideale wereld twee weken over doen om één kilo lichaamsvet te verliezen. Het is tevens belangrijk te beseffen dat er nooit 100% vetmassa verloren gaat. Er zullen ook altijd wat suikers (opgeslagen in de spieren) worden verbrand en mogelijk zelfs beperkte mate van spierweefsel.

Bron: Wax115, RgbstockBron: Wax115, Rgbstock
Wat is niet realistisch?
  • Een sixpack in 30 dagen.
  • 5 kilo vetmassa verliezen in twee weken.
  • Eruit zien als een fitnessmodel binnen twee maanden.

Wat is wél realistisch?

  • 2 kilo vetverlies in één maand.
  • 1 of 2 % lager vetpercentage in één maand.
  • 4 of 5 kilo vetmassa verliezen in drie maanden.

Houd er rekening mee dat het verliezen van gewicht niet hetzelfde is als het verliezen van vetmassa. Er zijn genoeg diëten die bijvoorbeeld beweren: "5 kilo lichter in 2 weken". Er wordt echter niet vermeld dat het voornamelijk vochtverlies is. Zodra de calorieën (en dan vooral de koolhydraten) weer gegeten worden, zal het vocht weer toenemen en de weegschaal een hoger gewicht aangeven.

Het maken van subdoelstellingen

Een extra mogelijkheid bij het maken van doelstellingen, is het maken van subdoelstellingen. Dit zijn kleine doelen binnen het dieet. Bijvoorbeeld "0,5 kilogram gewichtsverlies in de komende week". Leg vooral de focus op die kleine stapjes. Dit werkt motiverend. Zolang er genoeg kleine stapjes genomen worden, zal het totaal steeds groter worden.

Het bijhouden van subdoelen gaat hand in hand met het bijhouden van progressie. Het is handig om dit bijvoorbeeld iedere twee weken te noteren. Op die manier is er over langere tijd een bepaalde structuur te herkennen. Eventueel zal er moeten worden bijgeschaafd.

Vetverlies is altijd een relatief traag proces. Mensen willen voortdurend dat het sneller gaat en raken gedemotiveerd door de resultaten uit de praktijk. Het stellen van realistische doelen en subdoelen voorkomt dit.

Motivatie

Het geconcentreerd blijven op de subdoelstellingen geeft de beste motivatie. Echter moet het hoofddoel niet vergeten worden. Het grote hoofddoel is de reden waarom er aan een dieet begonnen wordt. Iedereen heeft tenslotte wel een ideaalbeeld. Dit ideaalbeeld is de hoofdreden waarvoor men het doet. Vergeet het dus niet en gebruik het om gemotiveerd te blijven. Projecteer het nooit op het heden. Voorkom een gedachte zoals: "Ik moet nog zoveel afvallen voor ik mijn doel heb bereikt". In plaats daarvan kan er gedacht worden: "Als ik zo door blijf gaan, weet ik zeker dat ik mijn doelstelling(en) ga behalen." Heb en houd dus vertrouwen en geloof in een goed resultaat.

Vergelijken met anderen

Zodra er vergeleken wordt met anderen ontstaat er demotivatie. Er wordt namelijk vooral vergeleken met mensen die minder vet hebben of andere bepaalde doelen bereikt hebben. Ieder persoon heeft een ander beginpunt, ieder persoon heeft een ander pad en ieder persoon komt verschillende situaties tegen op dat pad. Dit maakt uiteindelijk ieder mens uniek. Als het op diëten aankomt, leg dan de focus op het eigen pad. Dat is het enige waar invloed op uitgeoefend kan worden.

Haal de motivatie altijd uit jezelf. Doe het niet voor anderen. Zij hebben er geen baat bij. Op de lange termijn is dat een recept voor falen. De wil komt altijd van binnenuit.

Enkel tips om gemotiveerd te blijven:

  • Zoek een foto van het doel en hang dat op verschillende plaatsen.
  • Concentreer op punten die wél lukken en leer van dingen die niet lukken.
  • Zoek afleiding en maak een leuke tijdsbesteding. Voer bijvoorbeeld een hobby uit.
  • Focus op iedere kleine stap die gemaakt wordt. Progressie is progressie.
  • Neem na iedere twee maanden diëten een pauze van twee weken. Eet dan op onderhoud.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cephei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…
Motivatie voor afvallenMotivatie voor afvallenAfvallen is niet eenvoudig. Er zijn veel methoden voor afvallen, maar om daadwerkelijk gewicht te verliezen moet je volh…
Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Beginnen met sporten is voor veel mensen het probleem niet, maar het sporten blijven volhouden kan vanwege allerlei rede…

Afslanken: zo houd je het volAfslanken is eenvoudiger gezegd dan gedaan, is het credo. En wellicht is dat ook zo. Er zijn echter verscheidene regels…
Waarom krijg ik geen sixpack?Bijna iedereen wilt een sixpack, maar haast niemand heeft het. Hoe kan dat? Waarom is het zo moeilijk? Het resultaat wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ba1969, Rgbstock
  • Afbeelding bron 1: Wax115, Rgbstock
Cephei (15 artikelen)
Laatste update: 23-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.