De tien beste diëten

De tien beste diëten De meeste van ons willen graag een paar kilootjes kwijt en diëten zijn er genoeg, maar wat zijn nu de diëten die het beste vol te houden zijn en ook op de lange termijn de beste resultaten bieden? Hier staan dus geen crash-diëten waarbij je na het stoppen weer snel aankomt en vaak meer kilo dan je bent afgevallen. Nummer één is het dieet wat bij de meeste mensen, de beste resultaten afwerpt. Dat wil niet zeggen, dat dit ook voor jou geldt. Iedereen is anders en een andere aanpak kan voor jou net iets beter uitpakken. Bij al deze diëten geldt dat het hongergevoel gering is, dus ze zijn redelijk vol te houden.

1. Weight Watchers

De Weight watchers bestaan al sinds de jaren zestig en het werkt nog steeds. Het dieet is gebaseerd op een puntensysteem. Je kent punten toe aan hetgeen je eet en je mag niet boven een bepaald aantal punten uitkomen. Het sterke van dit dieet is dat jij het kan aanpassen aan jouw leef- en eetpatroon. Verder zijn de coach en de mede-cursisten een fijn steuntje in de rug. Tegenwoordig kan je voor je dieet ook gebruik maken van diverse apps. van de Weight Watchers.

2. Het Montignac dieet

Dit dieet bestaat sinds 1994 en gaat uit van het idee dat we niet teveel eten, maar verkeerd eten. Het dieet schrijft voeding voor met meer vitaminen, vezels en eiwitten. Aardappels zijn bij dit dieet uit den boze, dus dit dieet is minder geschikt voor de liefhebbers van de Nederlandse kost. Tijdens het dieet worden koolhydraten en vetten gescheiden ingenomen. Dat klinkt lastig, maar hoeft dat zeker niet te zijn. Begin de dag met een bekertje yoghurt, neem naar je werk fruit mee. Alles mag op fruitgebied, behalve bananen en druiven. Een volkoren boterham met suikervrije jam mag ook, of een volkoren boterham met sla, tomaat en komkommer. Voor het diner kan je wat meer tijd uittrekken, zodat je een uitgebalanceerd Montignac diner op tafel kan zetten.

3. Het dokter Phil dieet

Dit dieet draait om het omgooien van je levenshouding. Het promoot een gezonde levensstijl met veel beweging en matig gezond eten. Het is een mentaal plan waarbij je controle moet krijgen over emotie eten en overmatig eten. Het succes van het dieet ligt in het feit dat je houding tegenover voedsel verandert.

4. Het South Beach dieet

Het nadeel van dit dieet is dat het vrij streng begint. Dit nadeel is gelijk ook een voordeel, want je ziet wel snel resultaat. De eerste fase duurt twee weken en in deze fase mag je alleen groenten (zoveel als je op kan) en kaas, noten, eieren, kip, kalkoen, vis en schaaldieren. Hierna komt de tweede fase, die duurt totdat je je streefgewicht hebt bereikt. Naast de producten uit fase één, mag je ook volkorenproducten en fruit aan je eetpatroon toevoegen. Fase drie is levenslang en zorgt ervoor dat je op je streefgewicht blijft. Het dieet is voor veel mensen wat lastig vol te houden in verband met werk en lunchen. Het South Beach dieet lijkt op het Atkins dieet, maar is wat gezonder.

5. De E.G.A. methode

Deze methode is een cursus, met als voordeel dat je gelijk ondersteuning hebt. Een ander voordeel is dat je geen bijzondere gerechten moet klaarmaken. De andere gezinsleden hebben dus geen "last" van je dieet. Het dieet is dus ook goed in te passen in het dagelijks leven. Hier schuilt ook gelijk een gevaar in, het vergt wel wat zelfdiscipline om niet meer te veel te eten en je strikt aan het dieet te houden.

6. Streep-je-slank dieet

Dit dieet is ontwikkeld door het weekblad Margriet. Ook hierbij ligt de nadruk op gewoon eten, geen bijzondere recepten en je eigen voedingspatroon blijven volgen. Eigenlijk is het gewoon vakjes wegstrepen in verschillende categorieën totdat je het maximum hebt bereikt. Meer mag je niet eten. Met deze methode krijg je per week ongeveer 1100 tot 1200 calorieën binnen. Wanneer je op je streefgewicht bent kan je 330 calorieën meer per dag eten zonder aan te komen. Het fijne aan dit dieet is dat je extra eten kan verdienen door extra activiteiten te ontplooien. Meer bewegen levert dus direct iets op.

7. Het gezond verstand dieet

We weten allemaal dat snoepen niet goed voor ons is. We moeten kiezen voor beweging in plaats van de tv, fruit in plaats van snoep, water in plaats van frisdrank, groenten in plaats van aardappelen, rijst en pasta's. Wanneer je dit doet, val je vanzelf af. Dit dieet bestaat hoofdzakelijk uit luisteren naar je eigen lichaam. Heb je trek in iets of echt honger. Waarom wil je eten, uit vervelen of frustratie of omdat je lichaam behoefte heeft aan eten?

8. Het Sonja Bakker dieet

Het is een hype geweest en niet voor niets. Dit dieet is gebaseerd op uitgebalanceerd voedsel uit de schijf van vijf. Gezond dus, met eenvoudige weekmenu's en ruimte voor tussendoortjes. Het nadeel van het dieet is dat het moeilijk vol te houden is wanneer de rest van het gezin niet meedoet. Wanneer je alleen woont is dit dieet wel goed vol te houden. Naar je werk kan je een gewone lunch meenemen. Je moet wel genoeg bewegen om bij dit dieet tot een goed resultaat te komen.

9. Het om-en-om dieet

Dit resultaat houdt in dat je de ene dag normaal eet en de andere dag een dieetdag inlast waarbij je de calorie-inname beperkt tot max. 1000 calorieën. Voordeel van dit dieet is dat het heel makkelijk is vol te houden. Een nadeel kan zijn dat je op de dag dat je gewoon mag eten, meer gaat eten om te compenseren. Het dieet staat bekend als goed voor de gezondheid, je schijnt er zelfs langer van te leven, maar gewicht verliezen gaat bijzonder langzaam.

10. Het negatieve calorieën dieet

Negatieve calorieën bestaan niet, maar de producten uit dit dieet zijn wel gezond en bevatten weinig calorieën. Je kan ze dus onbeperkt eten zoveel je wilt. Producten uit dit dieet zijn ananas, asperges, watermeloen, papaja, aardbeien, grapefruit, spinazie, komkommer, bloemkool, spruiten, ui, sperziebonen en nog veel meer. Goed te gebruiken in ieder dieet.

Succes met afvallen!
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Dieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenDieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenOvergewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse landen. Om van overgewicht af te komen bestaan er…
Weight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtWeight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtVaak weten mensen niet meer waar ze goed aan doen met diëten. Soms trek in iets lekkers hebben, maar ook streng voor jez…
Het geheim van afvallen met Weight WatchersHet geheim van afvallen met Weight WatchersWeight Watchers is een dieet dat veel mensen geholpen heeft bij het afvallen. Ook veel mensen die vóór Weight Watchers v…

Cotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidCotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidJaarlijks komen er vele honderden diëten bij, maar sommige pogingen tot afvallen om een slanker lichaam te bereiken zijn…
Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?In vele landen behoort brood tot de basisvoedingsmiddelen. Ook in Nederland behoort het brood tot de basisvoedingsproduc…
Bronnen en referenties
  • http://rubriek.nl/gezondheid/dieten_vergelijken.php
  • http://www.dietenlijst.nl/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.