Voordelig afvallen: geld besparen en een gezond gewicht

Voordelig afvallen: geld besparen en een gezond gewicht Afvallen zou geld kunnen besparen, omdat je minder eet en dus minder boodschappen hoeft te doen. Toch denken heel veel mensen denken dat afslanken juist extra geld kost. Want je moet dure groenten en fruit kopen, apart koken en alles in de supermarkt wordt steeds maar duurder. Ook moet je meer bewegen en een abonnement bij een sportschool kost al gauw enkele tientjes tot wel vijftig euro per maand. Hoe kun je afvallen zonder extra kosten te maken?

Minder eten kopen slecht voor de lijn

We hebben er allemaal last van dat het niet zo goed gaat met onze economie. Vooral tijdens het doen van onze boodschappen worden wij ons ervan bewust. Waarom is een reep chocola vaak een stuk goedkoper dan een bakje vers fruit? Stel dat je gaat besparen op de hoeveelheid voeding die je koopt en weinig eet. Dat klinkt simpeler dan het is. Want door jezelf uit te hongeren, krijg je al gauw last van het zogenaamde jojo-effect. Als je dan de verleiding niet kunt weerstaan, ben je geneigd om relatief dure en ongezonde snacks te kopen. Je kunt ook kiezen voor gezond eten, minder calorieën zonder extra uitgaven te hoeven doen.

Afvallen en besparen

Jezelf uithongeren en daarna meer gaan eten dan je daarvoor deed, werkt niet om verantwoord en blijvend af te vallen. Misschien denk je dat een kant-en-klaar maaltijd goedkoper is in verhouding dan zelf een maaltijd te koken. Toch hoeft dat niet het geval te zijn. Bovendien is een kant-en-klaar maaltijd vaak te zout, bevat het veel vet en calorieën. Ga ook niet winkelen met een lege maag, omdat je dan geneigd bent om meer te kopen, ook al zijn het gezonde producten. Door bewust je voeding te kopen, kun je voordelig gewicht verliezen.

Voordelige vezels

Vezels zijn belangrijk als je gezonder wilt eten. Het zorgt voor een vol gevoel en een betere stoelgang. Als je de dag begint met een vezelrijke maaltijd, ben je overdag minder geneigd om te graaien naar ongezonde snacks. Vezelrijke producten zijn fruit, groente, volkorenbrood en volkoren rijst en pasta. Brood kun je bijvoorbeeld beleggen met appelstroop. Dit is niet duur en je kunt vele boterhammen smeren met slechts een enkele pot appelstroop. Fruit kopen in de supermarkt kan best kostbaar zijn. Als je hierop wilt besparen, kun je fruit uit het seizoen eten omdat het goedkoper is. Ook scheelt het een hoop geld als je fruit op de markt koopt. Zo zijn appels in de herfst goedkoop en aardbeien kun je beter in de zomer kopen. Zorg dat je tussendoor een stuk fruit eet, waardoor je dure snacks onderweg kunt laten liggen.

Zuivel

Als je magere yoghurt, melk of karnemelk koopt, hoeft het niet duur te zijn. Sommige merken zijn in verhouding kostbaar, let daar goed op. Neem niet meer dan een halve liter zuivel per dag. Als je er een smaak aan wilt geven, kun je er een beetje jam erdoor doen, die kun je ook in een lightvariant kopen. Ook kun je stukjes fruit door de yoghurt doen of een klein beetje zoetstof. Je kunt magere yoghurt of kwark ook gebruiken als basis voor een magere caloriearme sladressing. Zuivel bevat eiwitten en zorgt voor een vol gevoel.

Bezuinigen op vlees

Vlees is kostbaar en calorierijk, bevat veel verzadigd vet (= het verkeerde vet) en voor vele mensen een erg belangrijk onderdeel van de maaltijd. Je hebt niet meer dan 100 tot 120 gram vlees per dag nodig en niet eens elke dag van de week. Je kunt vlees heel goed vervangen door peulvruchten. Deze bevatten vezels, vitaminen en ijzer. Ook is een blik peulvruchten vele malen goedkoper dan een stuk vlees. Op het internet kun je allerlei heerlijke recepten vinden gemaakt van peulvruchten, zoals linzensoep, chili of gerechten met kikkererwten.

Laat kant-en-klaar maaltijden staan

Je zou denken dat een bak kant-en-klaar macaroni voor enkele euro’s goedkoper is dan een pan macaroni koken. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Als je pasta, bami, nasi of stamppotten kookt, maak dan meerdere porties tegelijk en vries het restant in porties in. Koop in plaats van dure gesneden groenten, losse uien, prei en wortels om te snijden. Dit is in verhouding een stuk goedkoper. Doe minder vlees in de gerechten en meer groente. Zo krijg je toch een vol gevoel en krijg je minder calorieën binnen. Wees matig met zout. Vervang spek en worst door magere vleessoorten zoals kip en ham. Vervang vette half-om-half gehakt door rundergehakt dat minder vet is.

Vermijd kostbare diëten

Als je als enige binnen je gezin een dieet volgt, moet je vaak apart koken en anders eten dan gebruikelijk. Je moet je soms houden aan strikte eetschema’s, waarbij je weinig keus hebt in hetgeen dat je kunt eten. De producten die je hiervoor nodig hebt, zijn vaak duurder dan normale producten. Je hebt vaak maar een klein beetje nodig van iets, terwijl je een grote verpakking moet aanschaffen. Hierdoor heb je extra werk om maaltijden voor te bereiden en ben je meer geld kwijt. Als je goedkoop wilt afvallen, kun je beter normaal eten en je porties verkleinen. Probeer calorierijke producten te vermijden en als je niet weet hoeveel calorieën er in een voedingsmiddel zit, kun je dit opzoeken op het internet. Ook het aanschaffen van een calorieënboekje is niet zo prijzig.

Bewegen

Je hoeft niet een duur abonnement aan te schaffen bij de sportschool om meer te bewegen. Je kunt op allerlei andere manieren meer bewegen. Laat de auto vaker staan en pak de fiets, maak een langere wandeling met je hond of pak de trap in plaats van de lift. Wil je toch liever sporten, kun je op het internet een hardloopschema downloaden of mooie fietsroutes. Dit kun je zowel alleen doen of met iemand anders samen en het voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer je gaat sporten. Alle vormen van beweging zijn goed, wandelen werkt ook prima. Wil je het wandelen een tikkeltje zwaarder maken, doe dan een rugzak op met wat gewicht erin, bijvoorbeeld een paar flessen water.

Afslanktips

Afvallen blijft moeilijk en kan voor veel mensen een groot probleem vormen. Vaak lukt het de eerste paar dagen nog wel om minder te eten, maar is het erg moeilijk om vol te houden. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken. Als je goed naar alle verschillende diëten kijkt, komen ze op hetzelfde neer: eet gezonder en minder. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de richtlijnen van het voedingscentrum. Je kunt beter niet te snel afvallen omdat de kans op het jojo-effect dan groter is. Een pond per week afvallen werkt beter als je een blijvend resultaat wilt hebben.

Hieronder volgen nog wat afslanktips:

  • Maak een boodschappenlijstje vooraf en houd je hieraan
  • Ga niet met een hongergevoel boodschappen doen
  • Frisdrank en vruchtensappen bevatten vaak veel calorieën
  • Drink koffie, thee en niet meer dan 4 glazen light frisdrank per dag
  • Let op aanbiedingen in supermarkten
  • Als je geen zin hebt in koken, pak dan een portie uit de vriezer in plaats van een kant-en-klaarmaaltijd
  • Repen en shakes zijn duur in verhouding en kunnen een hongergevoel geven
  • Poets je tanden als je het moeilijk hebt, dit vermindert de behoefte aan eten
  • Ga ook sporten als je geen zin hebt, achteraf voelt het goed
  • Eet liever vaker een kleinere porties dan grote zware maaltijden
  • Eet 3 hoofdmaaltijden met een caloriearm tussendoortje
  • Sla geen maaltijden over
  • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag
  • Ga niet met een volle maag of knorrende maag naar bed
  • Zorg voor voldoende nachtrust omdat vermoeidheid je extra honger kan geven
  • Luister naar je favoriete muziek als je beweegt
  • Maak een bewegingsschema en houd je eraan
  • Af en toe zondigen mag, daardoor houd je het afslanken langer vol
  • Maak een doel en beloon jezelf als je het haalt

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je eten als je wilt afvallen?Wat moet je eten als je wilt afvallen?Als je wilt afvallen moet je meer bewegen en minder eten. Maar wat moet je eten als je wilt afvallen? Het is belangrijk…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen betekent minder eten. En minder eten betekent sneller een hongergevoel. Honger maakt het afslanken moeilijk: je…
Calorieën tellen als je wilt afvallen verstandig?Calorieën tellen als je wilt afvallen verstandig?Afvallen is iets waar veel mensen mee bezig zijn. We willen graag de extra kilo’s kwijt en hiervoor zijn al veel verschi…

Afvallen: alcohol laten staanAfvallen: alcohol laten staanTegenwoordig zijn er steeds meer mensen bezig met hun gewicht en vooral met hun overgewicht. De mens wordt dikker. Bijna…
Afvallen! De feitenAfvallen! De feitenOns voedingspatroon heeft een grote invloed op de vetverbranding. Als je precies weet wat voor invloed een bepaalde voed…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.plazilla.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.