Zijn aardappelen dikmakers? Rijst is calorierijker

Zijn aardappelen dikmakers? Rijst is calorierijker Zijn aardappelen dikmakers? Rijst is calorierijker, maar dat weet niet iedereen. Mensen weten wel dat wie wil afvallen minder calorieën tot zich moet nemen. Of meer bewegen.Daarom wordt de aardappel nogal eens van het menu gegooid. Maar is dat echt nodig? Hoeveel Kcal zitten er in een aardappel en moet de aardappel echt van het menu om af te vallen?

Een lekkere aardappel

Het fijne van de aardappel in Nederland is, is dat hij voor een laag bedrag overal verkrijgbaar is. Je hebt ze bovendien in soorten en in maten. En je kunt ze voor van alles en nog wat gebruiken. Niet alleen gekookt, maar ook gebakken, als puree of gefrituurd. Basisvoedsel nummer 1 dus, maar dat verandert in een rap tempo. Mensen denken namelijk dat ze dik worden van de aardappel. Dus wordt de knol massaal aan de kant geschoven.

Aardappel is gezond

De aardappel is gezond, laten we dat voorop stellen. Het maakt niet uit welke soort je neemt, maar de knollen die onder de grond groeien, zitten vol met;
  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vitamine B6
  • Vitamine C
  • Vezels

Energie en goed werkende darmen

Wie aardappelen eet kan er op rekenen dat zijn darmen lekker bezig blijven en dat hij energie heeft om verder te gaan. Overigens zijn er ook mensen die heel slaperig van de aardappel worden. Dit komt omdat hij uit de nachtschadefamilie komt (de tomaat is daar ook eentje van) en sommigen kunnen daar niet zo goed tegen.

Hoeveel calorieën zitten er in aardappelen?

De aardappelen worden nu massaal van het bord geschoven omdat er te veel calorieën in zouden zitten. Maar is dat echt waar? Een portie van 250 gram gekookte aardappelen levert maar 200 kcal op. Dezelfde hoeveelheid gekookte witte rijst levert bijna het dubbele, namelijk 365 kcal.

Bron: Couleur, PixabayBron: Couleur, Pixabay

Ter vergelijking: dit is 200 Kcal

In de onderstaande producten zit 200 Kcal. Je zult zien dat dit van sommige soorten borden vol zijn (groenten en fruit), maar dat je met een handjevol vettige producten of snoep al snel op die 200 Kcal zit.
  • 1425 gram bleekselderij = 200 calorieën
  • 740 gram minipaprika’s = 200 calorieën
  • 588 gram broccoli = 200 calorieën
  • 570 gram worteltjes = 200 calorieën
  • 553 gram meloen = 200 calorieën
  • 496 milliliter cola = 200 calorieën
  • 475 gram rode ui = 200 calorieën
  • 385 gram appel = 200 calorieën
  • 357 gram doperwten = 200 calorieën
  • 333 milliliter volle melk = 200 calorieën
  • 328 gram kiwi = 200 calorieën
  • 308 gram maïs = 200 calorieën
  • 290 gram druiven = 200 calorieën
  • 226 gram ketchup = 200 calorieën
  • 204 gram kalkoen = 200 calorieën
  • 196 gram aardbei yoghurt = 200 calorieën
  • 150 gram ei = 200 calorieën
  • 145 gram gekookte pasta = 200 calorieën
  • 125 gram avocado = 200 calorieën
  • 102 gram tonijn = 200 calorieën
  • 90 gram brood = 200 calorieën
  • 83 gram gedroogde abrikozen = 200 calorieën
  • 75 gram cheeseburger = 200 calorieën
  • 73 gram friet = 200 calorieën
  • 72 gram muffin = 200 calorieën
  • 70 gram bagel = 200 calorieën
  • 66 gram hotdog = 200 calorieën
  • 55 gram ontbijtgranen = 200 calorieën
  • 53 gram bruine suiker = 200 calorieën
  • 52 gram Pretzels = 200 calorieën
  • 51 gram goudbeertjes = 200 calorieën
  • 50 gram crackers = 200 calorieën
  • 50 gram Werther’s Original = 200 calorieën
  • 41 gram Snickers = 200 calorieën
  • 41 gram Doritos = 200 calorieën
  • 40 gram M&M’s = 200 calorieën
  • 37 gram naturel chips = 200 calorieën
  • 34 gram pindakaas = 200 calorieën
  • 33 gram gezouten nootjes = 200 calorieën
  • 28 gram boter = 200 calorieën
  • 23 gram canola olie = 200 calorieën

Word je dik van aardappelen?

Veel mensen zeggen voortdurend dat je dik wordt van aardappelen. Het koolhydratenvrije dieet, waarin de koolhydraten worden vermeden zorgen daarvoor. Ze zijn gebaseerd op het feit dat koolhydraten in het menselijk lichaam worden omgezet in glucose. Dit is nodig om je dingen te doen, maar er je er te veel van binnen krijgt dat niet direct verwerkt wordt, worden deze suikers omgezet in vet. Bovendien wordt tegelijkertijd ook de vetverbranding stilgelegd. Het geheim is dan ook dat je niet te veel koolhydraten tot je neemt. Bovendien zitten in gebakken of gefrituurde aardappelen natuurlijk nog eens veel meer calorieën dan in gekookte exemplaren. Sausjes als mayonaise, verhogen dat effect alleen nog maar.

Glycemische index: hoe snel worden koolhydraten verteerd

De ene koolhydraat is de andere niet. Er zijn namelijk enkelvoudige en complexe koolhydraten. Hoe sneller koolhydraten worden verteerd door het lichaam, hoe sneller je een teveel van glucose hebt. Dit wordt overigens in specialistentaal uitgedrukt in de glycemische index. Hoe hoger deze GI is, hoe sneller de koolhydraten het lijf inrennen. Koolhydraten die geleidelijk aan worden verteerd zijn complexe koolhydraten die geleidelijk hun energie afgeven. En die moet je hebben om niet aan te komen. En aardappelen behoren tot die laatste categorie.

Gebakken aardappelen hebben een hogere GI index

Aardappelen bevatten zetmeel en behoren tot de complexe koolhydraten. Dat betekent dat je ze gerust kunt eten, als je dat met mate doet. Maar er zit een addertje onder het gras. Als je ze bakt of pureert en er een dikke kwam mayonaise bij geeft, wordt die gezonde aardappel opeens veel hoger in GI waarde. Wie wil afvallen moet zijn koolhydrateninname beperken. Je kunt er dan voor kiezen om geen of minder aardappelen te eten. Maar ook brood en pasta horen in dat rijtje thuis. Wel zitten in aardappelen allerlei gezonde stoffen die een mens nodig heeft om goed te functioneren. En zo lang het om gekookte aardappelen gaat, kun je de schade beperken. Wil je toch geen aardappelen eten, neem dan wel genoeg groente, eiwitten en vezels tot je op een andere manier.

In de schil

Wie na lezen van dit artikel de aardappel toch weer tot zich gaat nemen (met mate) doet er goed aan ze te koken of te stomen in de schil en de schil daarna te verwijderen. De stoffen blijven zo het beste bewaard.

De zoete aardappel

Een alternatief voor de gewone aardappel is de zoete aardappel. Dit is niet echt een aardappel maar een knol. De zoete aardappel is heel gezond, zo zitten er naast vezels, mineralen, vitamine C en mineralen ook vitamine A in de knol.

Voor diabetici

Mensen met suikerziekte moeten nog meer dan anderen letten op hun calorie-inname. Voor hen is de zoete aardappel helemaal gezond. Er zit namelijk een stof in die de bloedsuikerspiegel reguleert. Dat betekent dat er geen piek in de insuline ontstaat. Zij kunnen de zoete aardappel dan ook heel goed aan hun dieet toevoegen.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de zoete aardappel gezond?Is de zoete aardappel gezond?Hoe gezond is de zoete aardappel eigenlijk? Er zitten aardig wat vitaminen in, maar wat doen deze vitaminen nou eigenlij…
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…
Zijn aardappelen gezond of ongezond?Zijn aardappelen gezond of ongezond?Aardappelen maken een onmisbaar deel uit van onze voedselconsumptie. Niet alleen gekookte aardappels worden veelvuldig g…

Sneller afvallen met het New Nordic Diet (Deens dieet)Sneller afvallen met het New Nordic Diet (Deens dieet)In Scandinavische landen hanteren inwoners veelal een gezonde levensstijl. Ze eten dagelijks maaltijden die rijk zijn aa…
Baobab poeder als alternatief voor limonadeBaobab poeder als alternatief voor limonadeVeel ouders geven hun kinderen limonade als zogenaamd gezond alternatief voor frisdranken. Ook limonade zit echter boord…
Bronnen en referenties
  • Margriet
  • Runners World
  • Pro Runners
  • A Healthylife
  • Afbeelding bron 1: Couleur, Pixabay
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 19-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.