Past superfood in een gezond voedingspatroon?

Past superfood in een gezond voedingspatroon? De een denkt dat superfoods iets toevoegt aan het voedingspatroon en de ander niet. De discussie is goed op gang gekomen de laatste jaren, maar het laat de toevoer van de superfoods in de schappen van de winkels vooralsnog niet afnemen. Behalve dat je ze overal kunt kopen, wordt er ook een behoorlijke prijs voor gevraagd en dat maakt de superfoods een nogal dure liefhebberij. Maar alles voor de gezondheid, toch?

Het werkt of toch niet?

Ruim 10% van de mensen denkt dat superfoods iets toevoegt aan ons eetpatroon en dus kan je deze producten niet alleen meer in de biologische winkels kopen, maar ook in de supermarkt. Men speelt in op de behoefte en er zijn aparte rekken waar veel van de superfoods bij elkaar staan. Zelfs bij de discounterwinkels tref je superfoods aan en dan net even tegen een iets meer normale prijs.
De vraag blijft, hebben we het superfood echt nodig? Of we in het verleden wat tekort gekomen zijn, omdat we het niet hadden, is niet relevant. Het leven is aan verandering onderhevig en dat kan andere behoefte oproepen. Hoe staan we er nu voor?

Schijf van 5 op de schop?

Dat de schijf van 5 misschien wel wat aanpassingen mag hebben, is bij velen inmiddels bekend. Dat we onverzadigde vetten moeten eten en geen verzadigde, is een gegeven wat we gelukkig al steeds vaker toepassen.
Dit neemt niet weg dat we, ook zonder al het suikergoed, nog steeds veel koolhydraten binnen krijgen en daar wordt vanuit het Voedingscentrum nog weinig over gemeld. Dat we veel en mogelijk té veel koolhydraten binnen krijgen, heeft te maken met het gegeven dat het in zoveel producten verwerkt zit, koolhydraten vullen immers prima. Maar wat je niet verbruikt, slaat je lichaam op voor “slechtere” tijden. Alleen komen die “slechtere tijden” niet meer in de hedendaagse westerse maatschappij voor. Daarmee direct de link leggend naar het gegeven dat we vervolgens steeds meer geprepareerde producten eten. De supermarkt ligt er immers vol mee en daar zit behalve veel koolhydraten ook vaak veel zout in. De balans in ons voedingspatroon raakt verstoord en eigenlijk alleen omdat we het “gemaks-eten” zo handig vinden als we een drukke dag achter de rug hebben. Toch hoeft vers en gezond eten, helemaal niet veel tijd te kosten.

We leven anders

Het leefpatroon is in de loop der jaren duidelijk anders geworden en dat maakt dat we de koolhydraten die we binnen krijgen, niet allemaal verwerken. Enerzijds neemt de hoeveelheid koolhydraten toe en anderzijds neemt de hoeveelheid beweging af. Dagelijks drie maaltijden met koolhydraten uit brood, pasta, aardappelen of rijst is voor de gemiddelde man of vrouw helemaal niet meer nodig. Begin eens met uit één maaltijd je traditionele koolhydraten weg te laten.
Neem wat meer groenten en verhoog je dagelijkse dosis van 2 ons naar bijvoorbeeld 4 ons (de koolhydraten in groenten zijn meer dan prima). Met minder van de bekende koolhydraten heb je bovendien niet zo’n “inkak-moment” een half uur na je maaltijd.

Bron: Condesign, PixabayBron: Condesign, Pixabay

Wel of geen superfoods

Veel professionals zijn inmiddels van mening dat de schijf van 5 wat aangepast mag worden. Wil dat dan zeggen dat het superfoods moeten worden? Nou ja, dat ligt toch wat genuanceerder.
Het is niet bewezen dat bijvoorbeeld chiazaad het verouderingsproces vertraagt of gojibessen een verminderde kans op kanker geeft. De toegevoegde waarde van de superfoods is nog nergens wetenschappelijk aangetoond. Gezond eten is wel bewezen goed voor de gezondheid te zijn, hoewel we nergens garanties krijgen.

Gezond eten met superfoods dan maar? Dat kan prima, maar de basis blijft dat je moet variëren en ook alleen superfoods zijn eenzijdig. Laat de superfoods dus vooral een lekkere aanvulling zijn op je toch al gevarieerde voedingspatroon.

De psyche

Superfoods hebben, naast dat ze ook gewoon lekker zijn, nog wel een ander effect. Namelijk het gegeven dat je je er zo gezond van gaat voelen. Het heeft dus effect op onze geest en als je je gezond gaat voelen, straal je dit ook uit. Dit kan gezonde voeding tot je blijven nemen, weer doen toenemen en daarmee een positieve draai geven aan het voedingspatroon. Een vicieuze cirkel die we zeker als “positief” kunnen betitelen.

Conclusie

Zijn superfoods dan maar slecht? Nee, maar verwacht geen wonderen. Als je er mee aan de slag wilt, laat het dan een aanvulling zijn op je toch al gevarieerde voedingspatroon. Een patroon waar zuivel een beperkte rol speelt (maar soja een prima vervanging is), koolhydraten binnen de perken gehouden moeten worden (en koek en snoep eigenlijk niet past) en laat verzadigde vetten achter je. Fruit en groenten zijn prima en neem een handje noten (zonder zout) per dag. Als je er dan ook nog genoeg beweging bij krijgt, denk aan 45 tot 60 minuten minimaal, dan ben je goed bezig!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chiazaad, superfood of onzin?Chiazaad, superfood of onzin?Aan het chiazaad is al veel aandacht aan besteed, vooral op het internet. Het is een hype, net als veel andere superfood…
Superfoods: hennepzaad, chiazaad en lijnzaadSuperfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Superfoods staan b…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…
Gezond met superfoodGezond met superfoodSteeds meer mensen richten zich op een gezonde leefwijze. Sporten, stoppen met roken, het nemen van vitaminesupplementen…

Waarom is buikvet ongezond en hoe geraak je ervan verlost?Buikvet is veel ongezonder dan onderhuids vet. Het bedreigt niet alleen je gezondheid, maar is in extreme gevallen zelfs…
Sneller afvallen met het New Nordic Diet (Deens dieet)Sneller afvallen met het New Nordic Diet (Deens dieet)In Scandinavische landen hanteren inwoners veelal een gezonde levensstijl. Ze eten dagelijks maaltijden die rijk zijn aa…
Bronnen en referenties
  • Y. Bats – diëtist
  • Afbeelding bron 1: Condesign, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.