Afvallen na zwangerschap en bevalling

Afvallen na zwangerschap en bevalling Je lichaam is veranderd door je zwangerschap. Nu je moeder bent en je aan je nieuwe levensritme gewend bent wil je nu je buitenkant aanpakken. Je zoekt weer een nieuw evenwicht en wil weer in vorm komen. Hoe pak je dit op een goede manier aan? Met andere woorden: hoe kun je verantwoord afvallen na je zwangerschap? Blijf in ieder geval gezond eten en zoek gezonde recepten met weinig calorieën. Als jij goed in je vel zit kun je ook beter voor je kindje zorgen.

Let op

Bij vragen of zorgen over je lichaam of gezondheid of bij vermoedens van overgewicht is je behandelend arts altijd je eerste aanspreekpunt. Als je net zwanger bent geweest of nog borstvoeding geeft dien je extra voorzichtig te zijn. Dit artikel wil informeren maar is geen vervanging voor advies door een medicus.

Terug naar je oude ik: buikspieroefeningen na bevalling

Na de bevalling moet je lichaam eerst op adem komen. Je moet als het ware weer omschakelen naar je oude ik. Het kan wel een half jaar duren voordat je lichamelijk gezien weer een beetje de oude bent. Verloskundigen houden zelfs als richtsnoer een periode van ongeveer negen maanden aan. Ook al vind je die uitgedijde taille vervelend mag je toch niet te hard van stapel lopen. Door de zwangerschap en bevalling zijn je buikspieren uitgerekt. Je mag niet zomaar beginnen met buikspieroefeningen na de bevalling! Vraag advies bij een deskundige. Die kan voelen of je al aan buikspieroefeningen toe bent. Dit is bij iedere vrouw anders en is afhankelijk van aanleg, eerdere zwangerschappen enzovoorts.

Waarom niet te snel sporten na bevalling

Je buikspieren zijn in verhouding nog erg slap en je bekkenbodemspieren moeten ook weer langzaamaan getraind worden. Als je naar de nagym voor zwangeren gaat zal hier vast wel aandacht aan besteed worden. De instructeur van deze gym kan soms ook voelen of je weer langzaam buikspieroefeningen mag doen. Loop niet te hard van stapel om de kans op blessures te verminderen. Dus niet te snel sporten na de bevalling.

Site van het Voedingcentrum: gezonde recepten met weinig calorieën

Ook al ben je nu veel met je kindje bezig: blijf gezond eten. Wen je niet aan om snel te snacken, want hier ga je achteraf spijt van krijgen. Kijk eens op de site van het Voedingscentrum voor gezonde recepten. Dek de tafel voor jezelf en ga echt voor je maaltijd zitten. Het duurt ongeveer twintig minuten voordat je hersenen het signaal doorgeven dat ze verzadigd zijn. Als je vlug iets naar binnen propt is de kans dus veel groter dat je te veel calorieën tot je neemt. Kauw aandachtig en neem de tijd voor je maaltijd. Dat heb je verdiend. Het is ook in het belang van je kindje dat mamma goed voor zichzelf zorgt. Een moeder die goed in haar vel zit is relaxter. Dat zal je kindje echt wel merken!

Maak een plan van aanpak voor het afvallen en blijf gezond eten

Als je weer enigszins de oude bent kun je een plan van aanpak maken. Wat wil je veranderen? Kies een of twee zaken die je weer in vorm wil krijgen. Denk niet dat je binnen de kortste keren weer je oude figuur terugkrijgt. Dat kan alleen maar op een teleurstelling uitlopen. Blijf wel gezond eten. Ben realistisch: een mens is een gewoontedier. Het duurt ongeveer drie maanden om een slechte gewoonte te veranderen. Dit kost nogal wat energie, dus kies je aandachtsgebieden met zorg! Als je jezelf diep in je hart namelijk zielig vindt, dan heb je veel meer kans dat je het opgeeft.

Wat is je beginsituatie: gewicht, bmi (bmi berekenen) en taille

Het is verraderlijk om je alleen te focussen op je gewicht. Het kan namelijk zo zijn dat je door beweging meer spiermassa opbouwt. Spieren zijn zwaarder dan vetweefsel. De situatie kan zich dan voordoen dat je tailleomvang krimpt, maar dat je dit succes niet waarneemt doordat je je focust op je gewicht en je bmi. Let dus niet alleen op de weegschaal, maar meet je buik, taille en andere belangrijke lichaamsdelen met een centimeter. Op de site van het Voedingscentrum kun je je bmi berekenen. Dan kun je samen met andere richtlijnen die op deze site zien of je inspanningen vruchten afwerpen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten en afvallen na bevallingSporten en afvallen na bevallingEnkele weken of maanden geleden ben je bevallen van fijne zoon of dochter. Je bent helemaal in de zevende hemel. Echter…
Afvallen na de zwangerschapAfvallen na de zwangerschapTijdens de zwangerschap komt een vrouw gemiddeld 10 tot 20 kilo aan, afhankelijk van het eigen BMI. Na de bevalling vlie…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoe je kunt afvallen na de zwangerschap / bevallingHoe je kunt afvallen na de zwangerschap / bevallingNa de bevalling wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk je oude figuur weer terug. Al die maanden ben je alleen ma…

Novo lipogenese: het omzetten van koolhydraten in vetNovo lipogenese is het proces van het omzetten van koolhydraten in vet. Dit proces zou er voor zorgen dat mensen dik wor…
Is sucralose gezond of ongezond? Gevaren en bijwerkingenIs sucralose gezond of ongezond? Gevaren en bijwerkingenSuiker blijkt in veel onderzoeken bij overmatig gebruik ongezond te zijn. Daarom zijn er veel alternatieven voor suiker…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.