Reinig je lichaam met een druivenkuur

Reinig je lichaam met een druivenkuur Al eeuwenlang gebruikt men druiven en druivenpitten om allerlei kwaaltjes en ziektes te voorkomen en te genezen. Een speciale druivenkuur zou het lichaam reinigen en voorzien van broodnodige vitaminen, mineralen en stoffen. In 1921 werd de druivenkuur opnieuw 'uitgevonden' door Johanna Brandt, die daarmee maagkanker succesvol te lijf ging.

Druiven en het verleden

De druif (Vitis vinifera) staat al eeuwenlang bekend als een middel in de strijd tegen allerlei kwaaltjes. De Oude Grieken en Romeinen gebruikten de druif en de daarvan afkomstige drank regelmatig als geneesmiddel. Een bekende professor in de geneeskunde schreef in de achttiende eeuw over de geneeskrachtige werking van druiven en in 1921 hield een zekere Johanna Brandt (Zuid-Afrika) zich aan een streng vastendieet van druiven om haar ziekte te bestrijden. Anno 2014 wordt steeds meer duidelijk over de werking van bepaalde stoffen in fruit maar ook in groente. De noodzaak van het eten van voldoende groente en fruit wordt daarom steeds meer ingezien en verkondigd.

Wat zit er in een druif?

Hoewel druiven in Nederland behoorlijk populair zijn, worden ze vooral pitloos gegeten. En dat is jammer, want de pit van een druif bevat anti-oxidanten (stoffen OPC) die een aantal gezondheidsklachten tegengaan. Druiven kon je vroeger vrijwel alleen verkrijgen met pit, maar tegenwoordig is er veel vraag naar pitloze druiven waardoor er is doorgekweekt. Overigens zijn de druiven die in de supermarkt te krijgen zijn ook abnormaal groot. Een 'normale' druif is vrij klein en heeft dus een pit. Maar ook zonder pit is de fruitsoort gezond. Zo zitten de vitaminen A, B en C in de druif en zijn er hoge concentraties minerale zouten als fosfor, calcium en ijzer in aanwezig. De schil van de druif bevat net als de pit anti-oxidanten. Hoewel een druif niet eens zoveel vitamine C bevat, slechts een kleine hoeveelheid, bevat het wel tanines, flavonoïden en polyfenolen die het lichaam beschermen.

De werking van druiven

In de achttiende eeuw werden druiven aangeraden om het bloed te zuiveren, constipatie tegen te gaan, om depressie en zwaarmoedigheid te bestrijden en werd het gebruikt bij huidziekten. Druiven hebben een laxerende werking. Wie gedurende een bepaalde tijd veel druiven eet, kan de darmen en de galblaas schoonmaken. De stoelgang wordt er dus mee op gang gebracht. Mensen met gevoelige darmen moeten wel een beetje oppassen met het eten van druiven; zij kunnen door een te grote inname van druiven diarree krijgen. Er zijn nog andere aandoeningen en kwalen waarbij de druif een positieve werking zou kunnen hebben:
  • Spataderen
  • Hart- en vaatziekten
  • Vermoeide benen
  • Darmklachten

De druivenkuur

Wie op een tamelijk gezonde manier gewicht wil verliezen, kan een druivenkuur gaan doen. Doordat de druiven het lichaam zuiveren, alle slechte stoffen worden uit het lichaam afgescheiden, voelt iemand zich beter en kan er gewichtsverlies zijn. Maar ook voor mensen die niet hoeven af te vallen kan een druivenkuur een aanrader zijn. In 1921 zette Johanna Brandt, dochter van een dominee, de druivenkuur in om haar maagkanker te bestrijden. Ze volgde de druivenkuur vrij rigoreus; ze wisselde het eten van druiven gedurende lange tijd af met het drinken van water. Johanns Brandt genas uiteindelijk helemaal. In hoeverre de druivenkuur hierin een rol speelde is niet duidelijk, al is wel duidelijk dat het eten van de druiven een positieve invloed had.

Zelf een druivenkuur doen

Bij het doen van een druivenkuur is het van groot belang om zelf in te schatten hoe het lichaam op de inname van een grote hoeveelheid druiven werkt. Het doen van een druivenkuur kan onder het kopje 'vastendieet' geschaard worden, omdat er naast druiven en water geen ander voedsel of drinken mag worden ingenomen. Wie voor het eerst een druivenkuur doet, kan het eerst eens proberen door het drie dagen vol te houden. Bij het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd mogen enkel druiven worden ingenomen. Gedurende de hele dag mag (moet) water worden gedronken. Voor het beste resultaat moeten de druiven in z'n geheel worden ingenomen, dus mét pit. Per dag kan 1 à 1,5 kilo druiven worden ingenomen, verdeeld over meerdere momenten. Na een dag of drie is het lichaam helemaal gereinigd en zijn de darmen zo goed als leeg. Het is raadzaam om na drie dagen de kuur te stoppen en langzaam het normale eetpatroon weer op te bouwen. Een druivenkuur van zo'n drie dagen mag gerust een aantal keren per jaar gedaan worden, mits er een week of zes tussen de oude en nieuwe kuur zit.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alvleesklierkanker: verschijnselen en behandelingAlvleesklierkanker: verschijnselen en behandelingEen groot deel van sterfte aan kanker is te wijten aan alvleesklierkanker. Dit komt doordat deze vorm van kanker meestal…
Druiven gezond?Druiven gezond?Druiven, gezond? Ja! Druiven hebben niet alleen een lekkere zoete smaak maar leveren ook gezondheidsvoordelen op voor uw…
Darmkanker, bevolkingsonderzoek in NederlandDarmkanker, bevolkingsonderzoek in NederlandEen bevolkingsonderzoek is erop gericht om vroegtijdig een ernstige ziekte op te sporen en te kunnen behandelen, om zo o…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…

Voedingsadvies bij diarreeVoedingsadvies bij diarreeWanneer je meer dan vier keer per dag last hebt van dunne ontlasting, heb je last van diarree. Diarree is een maag-darma…
Elke dag spinazie eten toch niet schadelijkElke dag spinazie eten toch niet schadelijkSinds 2002 raadde het voedingscentrum mensen af om een combinatie te eten van nitraatrijke groenten en vis. In dierproev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.efiow.be/artikel/een-druivenkuur-goed
  • http://www.leerwiki.nl/Hoe_reinigen_we_ons_lichaam_met_fruit
  • http://www.paradijsvogel.nl/druiven.htm
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.