Afvallen, hoe zorg je dat het lukt?

Overgewicht is een veel voorkomend probleem. Daarom komen steeds meer mensen op een punt dat ze graag willen gaan afvallen. Maar afvallen is niet voor iedereen even makkelijk. Niet voor niets hebben mensen het vaak over een afvalpoging. Ze houden er al rekening mee dat het ook wel eens zou kunnen mislukken. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je slaagt in je wens om gewicht te verliezen? Welke valkuilen zijn er en hoe kun je deze omzeilen? Succesvol afvallen, deze tips kunnen je helpen!

Doe niet zomaar wat een ander ook doet

Misschien ben je geschrokken toen je weer eens op de weegschaal ging staan. Het zou ook kunnen dat je lievelingsbroek niet lekker meer zit of zelfs helemaal niet meer past. Of iemand in je omgeving heeft je voorzichtig het advies gegeven om eens op je gewicht te gaan letten. Wat de aanleiding ook is geweest, je hebt besloten dat je graag wat wilt gaan afvallen. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? Bijna iedereen kent wel iemand die bezig is met afvallen. Wanneer die persoon daar een beetje succesvol in is lijkt het logisch om aan hem of haar te vragen hoe hij of zij het aangepakt heeft en het zelf ook zo te gaan doen. Maar is dat wel zo verstandig? Waarschijnlijk niet. Want niet iedereen is hetzelfde, en dus werkt ook niet voor iedereen dezelfde methode.
Om met succes te gaan afvallen is het belangrijk dat je een manier kiest die bij jou en jouw levensstijl past.

Kijk naar de verschillende mogelijkheden

Wanneer je een manier gaat kiezen om mee af te vallen zou je eigenlijk net zo te werk moeten gaan als wanneer je een nieuw duurder artikel aan wilt schaffen. Grote kans dat je dan ook niet voor het eerste gaat wat je tegen komt, maar eerst uitzoekt wat er allemaal op de markt is. De markt met afvalproducten is een hele grote en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Wat past er bij jou? Wil je afvallen met begeleiding of probeer je het liever helemaal zelf te doen? Vind je het leuk om je ervaringen bij te houden samen met andere mensen, of hoeft dat voor jou niet? Kies je voor maaltijdvervangers zoals shakes en repen, of vind je het belangrijk om zo normaal mogelijk te kunnen blijven eten. Voel jij je goed bij het idee om productgroepen zoals koolhydraten uit te sluiten of eet je liever volgens de schijf van vijf? Bij elke methode om af te vallen zul je voor- en tegenstanders tegenkomen. Je kunt het internet goed gebruiken om volop informatie te verzamelen en aan de hand daarvan te kiezen wat jou het meeste aanspreekt.

Houd rekening met je budget

Wanneer je een keuze gaat maken voor een afvalmethode hou dan ook rekening met je budget. Per methode kunnen de kosten enorm verschillen. Misschien denk je nu dat het niet erg is als het afvallen je wat extra geld gaat kosten, maar probeer dan wel goed na te denken of je daar over een paar maanden nog zo over zult denken. Het zou jammer zijn wanneer het financiële plaatje ervoor zorgt dat je je poging moet staken. Weest bij het kijken naar de kosten wel eerlijk. Groente en fruit zijn misschien niet heel goedkoop, maar wanneer je kiest voor meer groente en fruit laat je waarschijnlijk een hoop andere minder gezonde producten staan waarmee je ook weer geld bespaard.

Maak een keuze en hou je daaraan

Als je hebt bekeken welke mogelijkheden er allemaal zijn, maak dan een keuze. Dat klinkt logisch, maar het is belangrijk dat je niet van alles wat gaat doen en van elke methode een beetje neemt. De meeste methodes werken alleen wanneer je ze volledig volgt en zullen vaak averechts werken wanneer je ze gaat mengen met andere methodes. Laat je ook vooral niet gek maken door adviezen van mensen die een andere methode volgen. Iemand die een koolhydraatarm dieet volgt zou je kunnen adviseren om blokjes kaas als tussendoortje te nemen, terwijl dat niet past wanneer je voor een kcal beperkt dieet hebt gekozen. Probeer ook niet te gaan twijfelen aan de door jou gekozen methode door deze adviezen van anderen. Als het goed is heb jij een weloverwogen keuze gemaakt die bij jou past. Dit betekent niet dat je absoluut nooit meer voor een andere manier mag kiezen natuurlijk. Als de methode in de praktijk toch niet bij jou blijkt te passen kan het goed zijn een andere manier te overwegen. Maar geef de manier die jij gekozen hebt eerst een eerlijke kans, dit vergroot zeker de kans dat jij succesvol zult zijn.

Wegen én meten

Om te weten of je succesvol bent wil je natuurlijk je resultaten meten. Voor sommige mensen is het voldoende om te zien of die strak zittende broek weer lekkerder gaat zitten. Het duurt echter wel een tijdje voor je dat echt goed kunt merken en daar zijn de meeste mensen toch te nieuwsgierig en ongeduldig voor. Aangezien afvallen vooral om gewicht lijkt te gaan ligt het voor hand om jezelf te wegen. Dat is inderdaad een prima manier om je vorderingen bij te houden, maar maak het niet te gek! Je gewicht schommelt altijd een beetje en wanneer je dagelijks op de weegschaal gaat staan is de kans groot dat je af en toe ziet dat je weer wat bent aangekomen, ondanks dat je goed bezig bent. Dit is heel normaal, maar kan ontzettend demotiverend werken. Probeer daarom niet vaker dan één keer per week op de weegschaal te gaan staan. Het liefst doe je dit op een vaste dag en een vast moment, zo kun je je resultaten het beste met elkaar vergelijken. Verder is het heel verstandig om behalve te wegen jezelf ook te meten. Door de omvang van je buik, heupen, bovenbenen en bovenarmen regelmatig te meten en met elkaar te vergelijken kun je goed zien of je centimeters verliest. Het kan erg motiverend zijn wanneer het gewicht op de weegschaal niet zo hard omlaag gaat om te zien dat je wél de nodige centimeters al verloren bent.

Blijf niet te lang in je eentje doormodderen

Maar wat nu als het niet lukt? Je hebt een methode gekozen die je aansprak, deze blijkt goed in je leven te passen en je weet het allemaal goed vol te houden. Toch wil het niet lukken. Er gaat niet of nauwelijks gewicht af en ook de resultaten van de centimeter metingen geven niet aan dat je aan het afvallen bent. In dat geval is het belangrijk dat je niet te lang in je eentje aan blijft modderen. Soms is er een medische oorzaak waarom afvallen op dit moment niet lukt. Het is dan ook een goed idee om je huisarts te bezoeken om dit uit te kunnen sluiten. Wanneer er geen medische oorzaak is waardoor het niet lukt om gewicht te verliezen is het waarschijnlijk een goed idee om voor deskundige begeleiding te kiezen. Een diëtiste is er speciaal voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het afvallen. Uiteraard zul je het nog altijd zelf moeten doen, maar een diëtiste kan je helpen een manier te vinden die geheel op jou is aangepast, waardoor je waarschijnlijk uiteindelijk tóch succesvol zult zijn!
© 2014 - 2024 Wien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…

Afvallen? Zorg ervoor dat je hongergevoel verdwijnt!Afvallen? Zorg ervoor dat je hongergevoel verdwijnt!Waarom zou je een streng dieet volgen als je ook je hongergevoel kunt onderdrukken. Teveel aankomen heeft vaak te maken…
Overgewicht bij kinderen: gevolgen en oplossingenOvergewicht bij kinderen: gevolgen en oplossingenOvergewicht is een van de grootste problemen in heel de wereld. Wereldwijd zijn er maar liefst één miljard volwassenen t…
Wien (17 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.