Hoe stel je je hongergevoel op een gezonde manier uit?

Hoe stel je je hongergevoel op een gezonde manier uit? Als je wil afvallen, is het heel vervelend en afleidend als je de hele tijd honger hebt. Als je maar honger blijft hebben, is eten vaak het enige waar je aan kunt denken. Jezelf uithongeren is natuurlijk niet de bedoeling en absoluut niet gezond, maar je kunt je honger wel op een gezonde manier eventjes uitstellen.

Ontbijten

De belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt! Als je de dag begint met een voedzaam ontbijt, zal het veel langer duren voordat je honger hebt. Je hoort en leest heel vaak dat het ontbijt zo belangrijk is, en eigenlijk is dit ook logisch: wat je met je ontbijt krijgt, daar moet je het de eerste uren van de dag mee doen. Als je 's ochtends moeilijk eten weg kunt krijgen, ontbijt dan licht. Je kunt bijvoorbeeld een salade of belegde crackers eten, en de komende uren zul je geen honger meer hebben. Andere maaltijden die wat lichter zijn als ontbijt zijn bijvoorbeeld: yoghurt, muesli, cruesli, fruit of een smoothie. Hiernaast zorgt een voedzaam ontbijt er ook voor dat je vol energie aan je dag kunt beginnen en dat je je niet futloos voelt.

Drinken

Je lichaam kan het hebben van dorst en honger met elkaar verwarren. Soms lijkt het alsof je honger hebt, maar eigenlijk heb je gewoon dorst. Als je een hongergevoel krijgt, drink dan een glas water, en je zult zien dat de honger dan meestal voor een tijdje weer over is. Dit komt omdat je maag ook bij het gevoel van dorst kan gaan rammelen, als je dan wat drinkt zal je maag zich weer gevuld voelen. Om de hele dag door het hongergevoel een beetje te voorkomen, kun je het beste de hele dag door regelmatig blijven drinken. Als je zorgt dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, blijf je niet alleen goed gehydrateerd, maar ook het hongergevoel zal langer op zich laten wachten. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hele dag alleen maar te drinken en niet te eten, maar vooral de trek tussen de maaltijden door kun je goed uitstellen door regelmatig te drinken.

Voedzaam

Zorgt dat alles wat je eet, niet alleen opvulling voor je maag is, maar ook echt voedzaam is. Denk hierbij aan granen, groente en fruit. Als je veel vetten of suikers eet, stilt dit de honger maar voor even, maar heel snel daarna zal het hongergevoel weer komen opzetten. Vooral bij de tussendoortjes zijn veel mensen geneigd om iets zoets of vets te pakken. Om dit te voorkomen kun je er het beste voor zorgen dat je altijd een paar gezonde snacks in je tas of kast hebt. Denk hierbij aan een appel, banaan, een bakje magere yoghurt of een mueslireep. Als je al iets gezonds bij je hebt, wordt de verleiding minder groot om ergens iets te kopen.

Regelmaat

Vaak zul je ook gaan eten uit gewoonte, ook als je maar een heel klein beetje honger hebt. Leer jezelf een vast eetpatroon aan met drie 'grote' eetmomenten op een dag en twee tot drie verantwoorde snacks tussendoor. Als je dit een tijdje volhoudt, went je lichaam hieraan en kun je dit ritme makkelijk vasthouden. Ook zul je merken dat je tussen de geplande eetmomenten nauwelijks honger meer hebt.

Het begin is het moeilijkst

Een regelmatig eetpatroon heb je niet in één dag aangeleerd. Vooral in het begin zal het verleidelijk zijn om tussendoor te gaan eten als je een hongergevoel hebt. Probeer toch vol te houden, door te zetten en dan zul je merken dat het echt niet lang duurt voordat je lichaam aan je regelmatige eetpatroon gewend is en dan heb je vanzelf een stuk minder honger.

Beloon jezelf

Natuurlijk hoef je niet alle dingen die je lekker vindt definitief uit je leven te bannen. Als je een keer zin hebt in chocolade, friet, of iets anders ongezonds, eet dit dan ook gewoon en zie dit als een beloning voor je goede eetpatroon. Als je jezelf alle lekkere dingen gaat onthouden, wordt je gezonde eetpatroon op een gegeven moment veel moeilijker vol te houden.

Let op!

Alle bovenstaande tips zijn om het hongergevoel tijdelijk, dus voor maximaal twee uur, uit te stellen en niet om jezelf een hele dag uit te hongeren. Als je wil afvallen is het absoluut niet goed om helemaal niet meer of hele lange periodes niet te eten. Eet juist wel, maar wat minder of met wat langere tussenpozen.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen betekent minder eten. En minder eten betekent sneller een hongergevoel. Honger maakt het afslanken moeilijk: je…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…

Afvallen met Ripped FatburnerAfvallen met Ripped FatburnerRipped is een afslanksupplement dat je kan helpen met het afvallen, maar ook meteen met het kweken van spieren. De fatbu…
Testosteron verhogen met natuurlijke productenTestosteron verhogen met natuurlijke productenTestosteron is een lichaamseigen stof. Het zorgt er bij jongens voor dat zij zich als man ontwikkelen en bij een volgroe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClips, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/hoe-kun-je-hongeraanvallen-voorkomen/
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.