Vet verbranden met behulp van cafeïne

Vet verbranden met behulp van cafeïne Verbrand vet met behulp van cafeïne. Cafeïne komt voor in bijvoorbeeld koffie thee en cola. Cafeïne voor het trainen zorgt ervoor dat de sporter sneller vet verbrandt. Met behulp van cafeïne is het mogelijk om sneller gewicht te verliezen. Afvallen gaat dus prima met behulp van wat cafeïne voor het sporten.

Wat is cafeïne

Cafeïne is een stimulerende stof. Het komt voor in koffie, thee, chocolade en cola. Daarnaast vormt het ook vaak een ingrediënt van pijnstillers. Bijna alle Nederlanders drinken bij het ontbijt een kopje koffie of thee. Niet alleen omdat ze dat lekker vinden maar ook omdat ze er wakker van worden. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en de spieren. Het veroorzaakt een verhoogd concentratievermogen en verhoogde alertheid, wat ervoor zorgt dat je wakker blijft, ook al ben je moe.

Sporters en cafeïne

Interessant voor sporters is het bekende effect dat cafeïne de lipolyse (het afbreken van vet in vrije vetzuren) en zodoende de vetstofwisseling activeert, waardoor een glycogeen besparend effect optreedt. Van de werking van cafeïne profiteren vooral duursporters, zoals marathonlopers, waarbij evenwel het gebruik van koolhydraten voor een wedstrijd de werking van cafeïne vermindert, ten gevolge van de uitstoot van insuline. Insuline reduceert het vrijkomen van vetzuren in het bloed.

Prestatieverhogende werking van cafeïne

Over de prestatieverhogende werking van cafeïne lopen de meningen uiteen. Het schijnt ook zo te zijn dat een dosis cafeïne meer invloed heeft op de vetstofwisseling na een cafeïne - abstinentie van 4 a 5 dagen dan bij regelmatige consumptie van koffie en andere cafeïne houdende drankjes. Sporters kunnen gerust een uur voor de training of wedstrijd met een a twee koppen koffie (wat overeenkomt met 100-200 mg cafeïne) experimenteren.

Combinatie van grapefruit en cafeïne

Bijzonder vindingrijke sporters zweren bij een combinatie van cafeïne en grapefuitsap, omdat het hierin voorkomende naringenine de werking van cafeïne zou verlengen. Ook zwarte thee heeft een vertraagde en daardoor langere cafeïne werking. Het slikken van cafeïne pillen is niet aan te bevelen, omdat de dosis die men dan binnenkrijgt gelijk staat aan doping: het IOC heeft cafeïne immers als kwantitatieve dopingsubstantie bestempeld.

Pas op voor uitdroging

Voor tijdens en na het sporten dient overigens ook rekening worden gehouden met het vochtafdrijvende effect van cafeïne. Cafeïne houdende dranken zijn, wanneer we praten over grote hoeveelheden, geen geschikt vervangingsmiddel voor water. De praktijk moet uitwijzen of je deze in het dagelijks leven geoorloofde stimulerende middelen goed verdraagt en of deze het beoogde effect sorteren, aangezien de uitwerking per individu kan verschillen.

Vet verbranden met cafeïne

Cafeïne als fatburner, wie cafeïne wil gebruiken voor het afbreken van vet, heeft echter geen profijt van een bij het ontbijt genuttigde kop koffie, wanneer hij/zij vervolgens met de auto naar kantoor rijd om aldaar zittend werk te gaan verrichten. 's Morgens een paar koppen koffie en trainen op de nuchtere maag dwingen het lichaam evenwel om de vetreserves aan te spreken. Het heeft tenslotte niets anders te verbranden. De insulinespiegel is laag, wanneer je honger hebt niets remt de toename van vrije vetzuren, die vervolgens bij voorkeur als energiebron gebruikt gaan worden. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat eerst de behoefte voor de verbranding van vet door training gecreëerd dient te worden. Een toename van vrije vetzuren wanneer er niet getraind gaat worden is nutteloos. Je dient echter ook uit te proberen of je tegen deze manier van trainen kunt. In het algemeen geldt dat alle middelen zorgvuldig dienen te worden getoetst. Een voor iedereen geldende methode bestaat niet.

Hoeveelheid cafeïne

Deze voedingsmiddelen bevatten de volgende hoeveelheid cafeïne:
  • koffie 90 mg per 150 ml
  • oploskoffie 63 mg per 150 ml
  • cafeïnevrije koffie 3 mg per 150 ml
  • thee 42 mg per 150 ml
  • oplosthee 32 mg per 150 ml
  • cola 16 mg per 150 ml
  • chocolademelk 4 mg per 150 ml
© 2009 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Ripped FatburnerAfvallen met Ripped FatburnerRipped is een afslanksupplement dat je kan helpen met het afvallen, maar ook meteen met het kweken van spieren. De fatbu…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Alles over cafeïneAlles over cafeïneIs cafeïne nu wel of niet goed voor je? De dan weer eens positieve en dan weer eens negatieve berichten lijken elkaar st…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…

Dieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenDieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenOvergewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse landen. Om van overgewicht af te komen bestaan er…
Afvallen op middelbare leeftijd? Zeven tips om jou te helpenAfvallen op middelbare leeftijd? Zeven tips om jou te helpenAfvallen op middelbare leeftijd is zeker mogelijk. De menopauze wordt vaak als excuus gebruikt om niet te kunnen afvalle…
Bronnen en referenties
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.