Afvallen en uiteten gaan

Ook als je aan de lijn doet, wil je wel eens uit eten gaan. Maar wat moet je dan nemen? Je wilt niet een bord vol rauwkost bestellen en dat met lange tanden opeten, terwijl je partner zich tegoed doet aan een bord met friet.

Italiaans restaurant

Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo’n 800 tot ruim 1000 calorieën. Een vrouw heeft per dag 2000 calorieën nodig, dus een pizza neemt een flink gedeelte van de dagelijkse energiebehoefte in beslag. Als je ervoor kiest om naar een Italiaans restaurant te gaan, kies dan liever niet voor de pizza. Doe je dit toch, bestel dan een pizza met veel groenten, zoals een vegetarische pizza. Een pizza met tonijn is behalve lekker, ook redelijk gezond. Een pizza die je beter kunt vermijden, is de pizza met meerdere soorten kaas. In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.

Terwijl je wacht op je pizza (of liever: gegrilde visfilet), is het verleidelijk om stokbrood met kruidenboter te nemen. In plaats daarvan kun je uiteraard beter nippen van je cola light.

De snackbar

De frituur is geen aanrader als je probeert wat kilo’tjes kwijt te raken. Het kan echter geen kwaad om een kleine portie patat te bestellen. Neem er rauwkost bij; dat vult en bovendien heb je wat te knabbelen. Qua snack is het beter een kroket te nemen dan een frikadel, vanwege de hoeveelheid onverzadigde vetten. Neem geen mayonaise of satésaus, maar curry of tomatenketchup. Als je thuis frituurt, kun je kiezen voor fritessaus. Dit bevat minder vet dan mayonaise.
Als toetje kun je prima een waterijsje nemen, zoals een sinassplit of een raket. Dit levert nauwelijks calorieën.

Het pannenkoekenhuis

Afraders zijn gevulde pannenkoeken met vlees en pannenkoeken met spek en kaas. Een appelpannenkoek, een pannenkoek met ham en ananas of een naturel pannenkoek bevat zo’n 500 kcal, een acceptabele hoeveelheid voor een avondmaaltijd. Als dessert is er vaak de keuze uit vers fruit. Laat je niet verleiden door “suikervrij ijs”: om het ijs smaak te geven, is extra vet toegevoegd, waardoor het ijs qua calorieën op hetzelfde neerkomt als “gewoon” ijs.

Een restaurant

Kies voor magere vleessoorten, zoals kip en mager rundvlees, bijvoorbeeld biefstuk. Als je van varkensvlees houdt, is er ook keuze genoeg, zoals fricandeau en rollade. Vis is een echte aanrader. Eigenlijk zijn alle vissoorten goed. De witte soorten zijn mager, maar de vette vissoorten als zalm en makreel bevatten onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor het hart – en vaatstelsel en het zenuwstelsel.

Als die mogelijkheid er is, kies dan liever voor gepofte aardappelen in de schil, aardappelpuree of gekookte aardappels, in plaats van gebakken aardappelen of frites.

Wokken

Het voordeel van wokken is dat je zelf alle keuze hebt. Als vooraf, is de tomatensoep niet aan te raden, vanwege de hoeveelheid suikers. Kies liever voor een vissoep of een ongebonden soep.

Tijdens het wokken mag je onbeperkt groenten eten. Probeer ook de minder bekende soorten uit, zoals bamboe. Je krijgt hier tenslotte niet elke dag de gelegenheid voor! Vaak valt er ook te kiezen uit verschillende soorten zeedieren, zoals krab, vis en garnalen. Vis is mager en gezond, neem daarom hier gerust van.

Neem liever geen bami of nasi, maar rijst of mihoen. Het spreekt voor zich dat je de satésaus beter kunt vermijden.

Chinezen

Gezellig, zo’n avondje “chinezen” met de familie. Toch is Chinees eten niet zo gezond als mensen vaak denken of hopen, want de Chinese keuken bevat veel vette en zoete gerechten. Chinees eten dat je beter kunt laten staan, is Foe Young Hai (ei met rode saus), Babi Pang gang (varkensvlees, in zoetzure saus) satésaus en Tzoe Wan (geroosterd varkensvel).
Wat wel verantwoord en lekker is, is Tjap Tjoy(groenten), mihoen met kip .
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie: orthorexia. Het begint met vermijden van vettig eten, altijd de calorieën controleren en tensl…
Waarom we eten, functies van het etenWaarom we eten, functies van het etenWaarom moeten we eten? Welk functie heeft het eten? Hoe gebuikt het lichaam energie? Wat gebeurd er met overtollig energ…
Calorieën bij de snackbar, Italiaan en ChineesCalorieën bij de snackbar, Italiaan en ChineesUiteten of eten afhalen is lastig als je wilt afvallen en dus het aantal calorieën onder controle wilt houden. Toch kan…
De schijf van 5De schijf van 5De meeste Nederlanders kennen hem wel; de schijf van 5. Het is dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, opgesteld…
Afvallen met Slimming DropsSlimming Drops is een afslankmiddel dat met name in de Verenigde Staten veel wordt gebruikt. Dankzij promotie in de show…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 23-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.