InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Glutenvrije tussendoortjes

Glutenvrije tussendoortjes

Glutenvrije tussendoortjes Mensen met coeliakie, oftewel glutenintolerantie, zijn behoorlijk beperkt in het voedsel dat zij mogen nemen. In dit artikel volgt een overzicht van glutenvrije tussendoortjes.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is intolerantie voor gluten. Gluten is een graaneiwit, dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Producten die één of meer van deze ingrediënten bevatten, kunnen een heftige reactie veroorzaken bij iemand die aan coeliakie lijdt, zoals buikpijn of diarree.

Verboden voedingsmiddelen

  • In veel producten zijn gluten verwerkt. Een korte opsomming:
  • Brood. Daarom bakken veel mensen met coeliakie hun brood zelf.
  • Broodvervangers: crackers, beschuiten, muesli, cruesli
  • Koekjes
  • Bepaalde soorten chocolade
  • Veel soorten chips
  • Taart
  • Bepaalde soorten ijs
  • Bepaalde soorten worst
  • Gepaneerd vlees
  • Bami, spaghetti, mie, macaroni
  • Veel soorten (met name gebonden) soep
  • Vermicelli
  • Brinta, havermout en andere ontbijtvervangers
  • Bepaalde soorten snoep

Dit is slechts een greep uit de producten die “verboden” zijn voor mensen die aan coeliakie lijden. Gelukkig neemt het aanbod aan glutenvrije producten steeds meer toe, alleen hangt er wel een behoorlijk prijskaartje aan. Glutenvrije producten uit een speciaalzaak (reformwinkel, gezondheidswinkel) zijn namelijk veel duurder dan “gewone” producten.

Glutenvrije tussendoortjes

Chocolade (Glutenvrije chocolade)
Bounty
Chocolade van Chateau
Verkade puur
Verkade caramel
Verkade hazelnoot
Verkade wit
Verkade butterscotch
Verkade extra puur
Milka Amavel (alle soorten)
Chocoladerijstwafels

Glutenvrije koekjes

Naam koekjessoortMerkTe koop bij
KaneelkoekjsConsenza Pure & FreeSuper de Boer
Citroencakejes-Plus
Creme-mergpijpjes Aldi
Bitterkoekjesverschillende merkenC1000, Plus, Jumbo etc.
Koekjes van dr. Shar glutenvrijewebshop.nl

Hartige glutenvrije tussendoortjes

Speciale glutenvrije koekjes zijn vaak erg duur. Bitterkoekjes zijn een goedkoper alternatief, omdat deze als "gewone" koekjes worden verkocht en niet onder de noemer "glutenvrij" (wat ze wel zijn).

Qua hartige tussendoortjes kunt u denken aan:
  • Blokjes kaas, plakjes worst
  • Glutenvrije cracker met zelfgemaakte salade
  • Knakworst
  • Cashewnoten
  • Pinda's
  • Studentenhaver
  • Walnoten
  • Cassave chips (Aldi)
  • Veel soorten chips zijn ook glutenvrij, met name van Lays
  • Snoepjes waar alleen suiker in zit, zoals spekjes, drop e.d.

Lees verder

© 2010 - 2014 Rebeccahoogers, gepubliceerd in Dieet (Mens en Gezondheid) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recept glutenvrije oliebollenRecept glutenvrije oliebollenMensen die een glutenvrij dieet volgen, zijn erg beperkt in wat zij mogen eten. Tijdens de feestdagen kan dit ook proble…
Glutenvrij dieet (coeliakie)Glutenvrij dieet (coeliakie)Een glutenvrij dieet word meestal voorgeschreven aan personen welke aan coeliakie lijdt. Coeliakie is een een overgevoel…
Glutenvrij dieet, nieuwste afvalhype onder celebritiesGlutenvrij dieet, nieuwste afvalhype onder celebritiesSteeds meer celebrities volgen een een glutenvrij dieet en daarmee is het een echte hype geworden in de VS. Waar een glu…
Coeliakie: oorzaken, symptomen & glutenvrij dieetCoeliakie: oorzaken, symptomen & glutenvrij dieetCoeliakie is een intolerantie voor gluten. Mensen die lijden aan coeliakie, kunnen gluten niet verdragen. Zij moeten hun…
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…

Reageer op het artikel "Glutenvrije tussendoortjes"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Singalees (infoteur), 08-04-2012 01:25 #1
In knakworst (in heel veel worstjes trouwens en ook in veel vleeswaren) en in heel veel drop en snoepjes zitten wel degelijk gluten. Voor iemand met een glutenintolerantie is dit dus niet zo'n goede aanbeveling. Ik zou dan wel verwijzen naar een lijst van de producten waar het wel en waar het niet in zit, want de gevolgen zijn voor degene groot als de producten wel worden gegeten.

Infoteur: Rebeccahoogers
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Glutenvrije recepten
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!