Kerst en winter: op gewicht blijven

Kerst en winter: op gewicht blijven Op gewicht blijven deze winter en Kerst is niet moeilijk: enkele zeer handige en praktische tips om deze winter goed op de lijn te letten. Geen kilo aankomen, lukt ons allemaal door de volgende slimme: “Geen kilo erbij deze winter en Kerst, toch blijven genieten,” actieplan. Hoe blijven we op gewicht deze winter? Hoe kunnen we verstandig snoepen? Wat doen we met etensrestjes? Mag er alcohol gedronken worden? Moeten we een dieet volgen of volstaat een slimme aanpak?

Actieplan: slank de kerstdagen door

De donkere weken voor Kerst eten we gemiddeld meer. Sinterklaas is in het land en kent veel snoepgoed, de Kerstlekkerijen liggen bij de warme bakker uitgestald, kortom: meer eten en snoepen tijdens de donkere weken voor Kerst is “normaal.” Toch willen we maar al te graag volslank zijn tijdens de feestdagen, en tegelijkertijd blijven genieten van alle feestelijke heerlijkheden! Hoe? Door het actieplan: “Geen kilo erbij deze winter, en toch blijven genieten!” Slim, handig en praktisch!

Alcohol

Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw en Drie Koningen zijn allemaal feestdagen tijdens de winter waar geregeld alcohol geschonken wordt. Af en toe een glaasje alcohol is niet erg, maar: sla alle mixdrankjes af, dat zijn pure dikmakers! Kies een “slankere” vorm, zoals een glas champagne of een glaasje wijn.

Honger, lekkere trek of dorst

Onze hersenen zijn niet goed in staat om het onderscheid te maken tussen een hongerreflex of een dorstreflex. Wat wij als een “lekkere trek” kunnen ervaren, kan een verkeerd geïnterpreteerd “dorst” signaal van de hersenen zijn. Daarom het advies om op de lijn te letten deze winter: drink eerst een glas water!

Zitten en eten van een bord

Snel een broodje eten op straat, even een zak patat weg werken staand bij de patatboer. Heerlijk, maar niet verstandig! Bewust gaan zitten en het eten van een bord eten heeft enkele grote voordelen: Door te gaan zitten eten, maak het je bewuster van wat je eet: doordat je bewuster van je eten bent, eet je minder! Dit geldt ook voor een zak chips: eet nooit direct uit een zak, leg de chips op een bordje, zo eet je echt minder chips!

Snoepautomaat

Veel werknemers in Nederland kennen het verschijnsel inmiddels wel: de snoepautomaat op het werk. Altijd al een ramp, maar tijdens de donkere weken voor Kerst als we op gewicht willen blijven, helemaal een ramp! Besef dat “op gewicht blijven” niet betekend: uithongeren! Snoep verstandig, eet een appel. Neem extra fruit mee naar je werk, muslirepen, rijstwafels, walnoten en hazelnoten, soep of bouillon, yoghurtje, kortom: andere zaken mee van huis mee nemen inplaats de snoepautomaat te gaan plunderen tijdens een “zwak” moment op het werk.

Vezels eten

Vezels kunnen helpen je op gewicht te blijven, en vezels zijn nog gezond ook. Vezels bevatten geen calorieën, maar geven wel een vol en verzadigd gevoel! Genoeg reden om extra vezels te gebruiken tijdens deze winter als we op gewicht willen blijven! En, een groot voordeel van een verzadigd gevoel na het eten van extra vezels: je blijft van het snoepgoed af!

Eet langzaam

Afhankelijk van de persoon, maar gemiddeld duurt het zo´n 20 minuten voordat de hersenen en het seintje “ik zit vol” doorkrijgt van de maag. In 20 minuten kan iemand heel veel eten opeten. Belangrijk is dus om langzaam te eten. Geniet van de maaltijd, neem de tijd voor het eten en iedereen heeft vanzelf op tijd “genoeg” gegeten.

Beweeg: ga naar buiten

Een ideale manier om op gewicht te blijven deze winter is om geregeld eens flink te bewegen. Tijdens sneeuwstormen is het beter om binnen te blijven, maar tijdens een koude winterdag kan met gepaste winterkleding veel extra beweging genomen worden. Ga naar buiten, en ga fietsen, stevig wandelen, hardlopen, joggen en enz.

Restjes

Restjes voedsel dat blijft liggen, dat ene zielige koekje in die grote koektrommel, dat heerlijke plakje cake dat is blijven liggen…stop! Al die dagelijkse restjes kunnen 350 extra calorieën opleveren, niet iets waar we op zitten te wachten die extra calorieën als we op de lijn letten!

Toastjes en snacks

Bewust omgaan met de toastjes en met de snacks tijdens de winter en de feestdagen kan er voor zorgen dat jij op gewicht blijft. Kies niet voor “vette” hapjes tussendoor, maar kies voor de slanke varianten, zoals:
  • Olijven,
  • Japanse zoutjes,
  • Gesneden groenten als worteltjes, rode paprika en komkommer,
  • Bloemkoolroosjes,
  • Studentenhaver,
  • Walnoten,
  • Hazelnoten,
  • Plakjes witte geitenkaas en enz.

Dessert en toetjes

Op gewicht blijven en iedere dag een dessert nemen? Moeilijk! Hoe moeilijk ook, bedank dagelijks voor het toetje, neem desnoods wat fruit of een naturel yoghurtje toe. Laat je af en toe helemaal gaan en neem tijdens een speciale aangelegenheid een grand dessert. Als beloning voor de vele moeilijke momenten! Want: op gewicht blijven en blijven genieten!

Grote of kleine borden

Het grote gevaar van grote borden is dat er te veel eten op geschept wordt. Zeker tijdens de feestdagen komen de mooiste borden te voorschijn: prachtig mooi antiek servies, maar een ramp om op gewicht te blijven! Kies voor kleinere borden en als dat niet kan: schep minder op!

Calorieën

De donkere weken voor de feestdagen zijn behoorlijk gevuld met calorierijke zaken zoals:
  • Gevulde speculaas,
  • Oliebollen,
  • Appelflappen,
  • Gevulde amandelspijsstaven,
  • Chocoladeletters en enz.
Neem je voor om enkele van deze typische calorierijke zaken tijdens de feestdagen niet te eten! Houd het op (bijvoorbeeld)de appelflappen en blijf van de rest af! Vooral het amandelspijs is erg calorierijk! En alles wat uit de kraam komt is behalve erg lekker ook erg calorierijk! Probeer niets uit de kraam te kopen.

Hongergevoel

Op de lijn letten is niet altijd afzien. Voldoende slaap doet namelijk al wonderen: slaaptekort laat het hongergevoel met 15% toenemen! Noodzakelijk dus om tijdens de donkere weken voor de feestdagen extra goed te letten op voldoende slaap: 7 a 8 uur slaap per nacht is ongeveer het gemiddelde, probeer dit gemiddelde te halen!
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Lukt afvallen niet?Lukt afvallen niet?Graag willen afvallen, maar lukt afvallen niet? Ben jij afgevallen, maar komen de kilo´s weer terug? Ga jij eten zodra j…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
Tips voor een gezond en blijvend slank gewichtTips voor een gezond en blijvend slank gewichtBlijvend slank is het ideaal van veel vrouwen. Enkele kilo´s kwijt raken binnen 5 dagen klinkt fantastisch! Van strenge…

Glutenvrije tussendoortjesMensen met coeliakie, oftewel glutenintolerantie, zijn behoorlijk beperkt in het voedsel dat zij mogen nemen. In dit art…
De balans: Weet wat je eet!De balans: Weet wat je eet!Het is een open deur om te zeggen dat het voor iedereen belangrijk is dat er eens balans is tussen werk en privé, trek d…
Bronnen en referenties
  • Libelle no 42 2008 Herfstspecial:Beauty: Deze winter blijven we op gewicht, Lieflijf 09 - Karen van Ede, Linda Ris, Ella Vermeulen.
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 12-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.