Hoeveel moet ik afvallen?

Hoeveel moet ik afvallen? Een vetrolletje hier en daar hoeft helemaal geen ramp te zijn. Het is belangrijk dat u tevreden bent met je lichaam, maar het is ook belangrijk om een gezond lichaam te hebben. Een belangrijke factor hierbij is, u raad het al: gewicht. Wanneer moet u nu echt afvallen? En hoeveel?

Overgewicht

Overgewicht heeft veel nadelige gevolgen voor de gezondheid. Het kan zorgen voor een verhoogd bloeddruk en cholesterol en vergroot daarmee de kans op hart en vaatziekten. Niet alleen voor de gezondheid maar ook geestelijk kan het vervelende gevolgen hebben, men kan minder zelfvertrouwen krijgen, stress ervaren en kan in een erg geval zelfs isolement veroorzaken

BMI

BMI staat voor Body Mass Index en geeft een goed beeld van de verhouding tussen uw gewicht en lengte. U kunt uw BMI berekenen met de volgende formule: BMI = kg / m2
Voorbeeld:
  1. Stel: u weegt 72 kg en u bent 1,67 meter lang.
  2. Neem het kwadraat van uw lengte in meters: 1,67 x 1,67 = 2,7889
  3. Neem uw gewicht in kilo's, bijvoorbeeld 72 kg.
  4. Deel uw gewicht door het kwadraat van uw lengte:72 : 2,7889 = 25,8166
  5. Rond de uitslag af tot 1 decimaal achter de komma: 25,8 dit is uw BMI

Is het rekenwerk u iets teveel gevraagd, dan zijn er op het net diverse site's te vinden waarop u uw BMI kunt uitrekenen.

Betekenis van de cijfers:
In het volgende tabel kunt u aan de hand van uw uitslag vinden of u een gezond gewicht heeft.
BMIBetekenis
<17,59Ernstig ondergewicht
17,6 - 18,4Ondergewicht
18,5 - 24,9Gezond gewicht
25 - 29,9Overgewicht
30 - 39,9Obesitas
>40Morbide obesitas

Middelomtrek

Niet alleen uw BMI is belangrijk om te weten, uw middelomtrek is net zo belangrijk. Het BMI zegt namelijk niks over hoe het vet in het lichaam is verdeeld, de een heeft bijvoorbeeld meer vet rond de heupen en benen terwijl de ander meer vet rond de buik heeft. Te veel buikvet kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Hoe gaat het meten? Pak een meetlint en meet op het smalste deel van het middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen.

Weet u uw middelomtrek dan kunt u in het tabel hieronder vinden wat uw risico is op gezondheidsproblemen, en wat u moet doen.
Middelomtrek vrouwenMiddelomtrek mannen Betekenis
tussen 68 en 80 cmtussen 79 en 94 cmGeen verhoogd risico, Probeer op gewicht te blijven
tussen 80 en 88 cm tussen 94 en 102 cm Nog geen verhoogd risico, maar gevarenzone komt in beeld, blijf op gewicht
88 cm of meer 102 cm of meer Verhoogd risico, probeer af te vallen

Vetpercentage

De meeste weegschalen beschikken over de mogelijkheid om het vetpercentage te meten. De uitslagen zijn alleen niet altijd even betrouwbaar omdat de meting van verschillende factoren afhangt. Verder kunt u uw vetpercentage ook meten door huidplooi meting, dit kunt u echter niet zelf doen en dient een specialist voor u te doen. Vaak kunt u hierom vragen bij de sportschool.

Als u uw vetpercentage weet kunt u in het tabel hieronder vinden of het goed is.
Vetpercentage vrouwenVetpercentage mannenBetekenis
Minder dan 15%Minder dan 10%Ondergewicht
15 - 25%10 - 20%Normaal
25,1 - 19,9%20,1 - 24,9%Overgewicht
30% of meer 25% of meerObesitas

Hoeveel afvallen?

Je kunt je ideale gewicht uitrekenen door je lengte in het kwadraat te vermenigvuldigen met een cijfer tussen 20 en 25. Vul de cijfer 20 in voor het laagste gewicht dat gezond is en het getal 25 voor het maximaal gezonde gewicht.
Wil je dus weten hoeveel je minimaal moet afvallen voor een gezond gewicht gebruik dan de volgende formule: ideaal gewicht = (lengte in meters X lengte in meters) x 25
Voorbeeld:
Stel: u weegt 72 kg en u bent 1,67 meter lang.
  1. Neem het kwadraat van uw lengte in meters: 1,67 X 1,67 = 2,7889
  2. Vermenigvuldig het kwadraat met 25: 2,7889 X 25 = 69,7
  3. Uw ideale gewicht is 69,7
  4. Trek het ideale gewicht van uw huidige gewicht af: 72 - 69,7 = 2,3
  5. U moet minstens 2,3 kg afvallen om een gezond gewicht te hebben.

Om te weten hoeveel u moet afvallen, moet u eerst weten wat uw maximale gezond gewicht is. Toch zult u ook nog altijd een meetlintje moeten gebruiken om uw middelomtrek te meten. Als uw BMI goed is, moet u ook even na checken of uw middelomtrek goed is.
© 2010 - 2024 Floorrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: reken het zelf uit en maak je eigen dieetAfvallen: reken het zelf uit en maak je eigen dieetOf je nou die extra kilo's van de feestdagen wilt afvallen of die strakke buik voor de zomer wilt bereiken: om af te val…
BMI berekenen en middelomtrek meten: hoe doe je dat?BMI berekenen en middelomtrek meten: hoe doe je dat?Ben je te dik? Heb je overgewicht? Berekenen dan je index en je middelomtrek. Het was de Belgische statisticus Adolphe Q…
Ben ik te zwaar? Ben ik te dik? En is dit gevaarlijk?Ben ik te zwaar? Ben ik te dik? En is dit gevaarlijk?Een veelgestelde vraag is, ben ik te zwaar of ben ik te dik? Om dat te kunnen weten, moeten we eerst vaststellen wat 'te…
Vetpercentage berekenenVetpercentage berekenenHet vetpercentage is steeds meer in opkomst. Niet het vet zelf, maar om te weten wat je vetpercentage is. Meten is weten…

Afvallen, zo doe je dat!Afvallen, zo doe je dat!Je wilt afvallen, maar hoe doe je dat? Afvallen op een eenvoudige manier, dat kan echt. Er zijn talloze boeken over diët…
Afvallen met acupunctuurAfvallen met acupunctuurAcupunctuur is een behandelmethode die uit China komt. Acupunctuur kan je in allerlei situaties helpen. Zo ook bij het a…
Bronnen en referenties
Floorrie (2 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.