De zin en onzin van een crashdieet

Een crashdieet klinkt als dé oplossing om binnen korte termijn even dat overschot aan kilo's weg te werken, waardoor je net wat lekkerder in je vel zit. In dit artikel lees je over de zin en vooral de onzin van een crashdieet.

Noodmaatregel

Een crashdieet wordt vaak gezien als een noodmiddel, wanneer de op maat gemaakte bruidsjurk net wat te strak zit, wanneer na de feestdagen de broeken niet meer lekker zitten etc. Allemaal redenen om snel een paar kilo's eraf te willen, en dat kan met een crashdieet, met behulp van een crashdieet zou je vijf kilo's in vijf dagen kwijt kunnen raken, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Een crashdieet is er altijd op gericht om in zo'n kort mogelijk tijdsbestek, zoveel mogelijk gewicht te verliezen en het komt voor in verschillende varianten waaronder het ziekenhuisdieet, het soepdieet, het sapjesdieet en noem maar op. Het komt erop neer dat je je calorie-inname (tijdelijk) drastisch mindert, waardoor je lichaam zijn reserves aanspreekt en je snel afvalt. Dit komt in de praktijk vaak neer op veel sap drinken, het overslaan van het ontbijt en het eten van sla en crackers.

Voordelen

Het grootste voordeel van een crashdieet is dat het in zekere zin werkt, je neemt weinig caloriën in en valt daardoor in een korte periode zichtbaar af. Dit is ook het verleidelijke aan een crashdieet, het lijkt snel te werken en je kunt net genoeg afvallen om weer goed in je favoriete spijkerbroek te passen.

Uit een enigszins controversieel onderzoek (resultaten in 2010 gepubliceerd) van dietiste Katrina Purcell is gebleken dat 78% van de mensen die een crashdieet volgden, 15% van hun gewicht verloren gedurende die periode. Van de mensen die een trager dieet volgden, lukte dit slechts bij 48%, bovendien gaven ook nog vier personen uit de laatste groep hun dieet op, tegenover één persoon die stopte tijdens het crashdieet. Volgens Purcell is de reden voor deze verschillen puur psychologisch; zij denkt dat de mensen uit groep één beter gemotiveerd waren omdat zij al snel een resultaat zagen, wat motiveert om door te gaan.

Melanie McGrice, expert op het gebied van afvallen, zegt dat het verschil moet zitten in wat je verliest. Zij noemt dat het risico bij een chrashdieet groot is dat je in plaats van vet juist vocht en spiermassa verliest. Purcell heeft besloten om haar proefpersonen nu drie jaar te gaan volgen om te zien welke van de twee groepen het best in staat is om op gewicht te blijven.

Nadelen

De nadelen van het crashdieet werken sterk op tegen de voordelen ervan, zeker op langere termijn. Het is niet gezond om je calorie-inname ineens drastisch te minderen en bovendien is een crashdieet doorgaans veel te eenzijdig, waardoor je niet alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Het minderen van je calorie-inname heeft flinke gevolgen voor je stofwisseling. Wat je namelijk doet door weinig caloriën in te nemen, is een waarschuwing zenden naar je lichaam, dat minder energie zal verbruiken en zal proberen om zoveel mogelijk op te slaan en zo min mogelijk te verbranden. Bovendien verminder je niet alleen je vet, maar raak je ook vocht en spiermassa kwijt, je spiermassa wordt omgezet in stoffen die het lichaam van energie kunnen voorzien, eiwitten. Spiermassa weegt vrij veel, en het lijkt dus alsof je veel kilo's 'vet' kwijt raakt, maar in werkelijkheid zijn dit vaak je spieren.

Mensen denken vaak dat ze vet kwijtraken door een crashdieet, in werkelijkheid is het vooral vocht en spiermassa!

Het verlies van je spiermassa heeft ook weer een nadelig effect op je stofwisseling. Het zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling langzamer werkt, en dit ook zal blijven doen, zelfs als je al gestopt bent met het crashdieet. Normaal gesproken verbrand je ook in rust caloriën omdat je spieren dat nodig hebben, maar na een crashdieet zal je lichaam veel minder verbranden, dit zorgt ervoor dat je na je crashdieet weer heel snel aankomt, je stofwisseling is trager geworden. Nu zou je opnieuw weer kunnen crashdiëten, en dit zorgt voor het zogenaamde jojo-effect. Wat je beter kunt doen is gewoon een gezonde levensstijl te genieten, daar doe je jezelf een veel groter plezier mee.

Gezondheidsrisico's bij een crashdieet

  • Je verliest kracht en spiermassa en zult dus eerder vermoeid raken.
  • Je stofwisseling vertraagt, waardoor je steeds minder zult moeten eten om nog af te vallen.
  • Door de afbraak van spiermassa blijven er veel afvalstoffen in je lichaam, waardoor je klachten als hoofdpijn en misselijkheid kunt krijgen.
  • Je schildklier gaat trager werken.
  • Doordat je niet gevarieerd eet kun je last krijgen van bijvoorbeeld bloedarmoede of andere tekorten waardoor je last kunt krijgen van haaruitval, slecht werkende darmen en botafbraak.
  • Op langere termijn kunnen zelfs je organen minder gaan functioneren omdat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.

Crashdiëten heeft GEEN zin

Zoals je hebt kunnen lezen is het effect van een crashdieet op korte termijn even prettig, omdat je snel resultaat ziet, maar de nadelen zijn absoluut groter dan de voordelen. Je doet er beter aan om gezond en genoeg te eten en veel en regelmatig te bewegen, waardoor je spiermassa opbouwt en je lichaam stimuleert om caloriën te verbranden. Ik wil niet suggereren dat het altijd kwalijk is om minder te eten, dit kan in het geval van een BMI dat hoger is dan 25 best een goed effect hebben, maar je moet er goed om denken dat je genoeg en vooral gevarieerd blijft eten en bewegen!
© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Hoe kun je afvallen met eieren?Hoe kun je afvallen met eieren?Kun je afvallen met eieren? Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad heel goed kan! Hoe moet je eieren eten om af te…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…

Streefgewicht bereikt, maar dan...?Streefgewicht bereikt, maar dan...?Afvallen is moeilijk, maar op gewicht blijven blijkt in de praktijk vaak nog moeilijker. Als het om overgewicht gaat, li…
Afvallen, zo doe je dat!Afvallen, zo doe je dat!Je wilt afvallen, maar hoe doe je dat? Afvallen op een eenvoudige manier, dat kan echt. Er zijn talloze boeken over diët…
Bronnen en referenties
  • Medisch-woordenboek.nl Webregio.nl Dokterdokter.nl
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.