Dieet en Hüttenkäse, een heerlijk vet- en caloriearm product

Dieet en Hüttenkäse, een heerlijk vet- en caloriearm product Hüttenkäse bevat als zuivelproduct weinig vet en calorieën. Hüttenkäse is mede daardoor zeer geschikt om te eten tijdens het volgen van een dieet. Dieetgoeroes als Sonja Bakker en Dr. Frank stimuleren zelfs het gebruik van Hüttenkäse. Hüttenkäse is dan ook een belangrijk en veelgebruikt ingrediënt voor veel caloriearme gerechten. Hüttenkäse komt men dan ook zeer vaak tegen in recepten. Zo kan men eindeloos met Hüttenkäse variëren en ook kan men met Hüttenkäse vele lekkere gerechten samenstellen. Denk hierbij maar eens aan Hüttenkäse als vervanger van kwark en broodbeleg. Hüttenkäse kan volgens de recepten ook heel erg goed in salades.

Wat is Hüttenkäse?

Hüttenkäse is een zuivelproduct gemaakt van jonge ongerijpte kaas. Dit is dan ook de reden dat Hüttenkäse weinig vetten bevat. Hüttenkäse bevat volgens de NEVO tabel (juli 2011) gemiddeld 50% minder (verzadigd) vet dan andere kazen. Door de frisse smaak is Hüttenkäse goed toepasbaar in zowel zoete als hartige gerechten.

Voedingswaarden Hüttenkäse

De voedingswaarden van Hüttenkäse per 100 gram zijn:
  • Energie (Kcal/Kj): 89/374
  • Eiwitten (g):11,2
  • Koolhydraten (g):2,3
  • Vet (g):3,9

Verkrijgbaarheid

In Nederland wordt Hüttenkäse vooral verkocht onder de merknaam Danone. Daarnaast is Hüttenkäse verkrijgbaar bij winkelketens als Liddle en Aldi onder de naam cottage cheese.

Bereidingswijze

Hüttenkäse is een kaassoort die wel wat weg heeft van kwark. De jonge kaas heeft een korrelachtige structuur en kent dezelfde bereidingswijze als kwark. Hüttenkäse wordt bereid uit de massa van samengeklonterde eiwitten die zitten in de koemelk. Het grote verschil tussen Hüttenkäse en kwark is, dat kwark na het bereiden glad van structuur is en dat Hüttenkäse zijn korrelachtige structuurbehoud.

Dr Frank

Doordat Hüttenkäse vet- en caloriearm is, leent het zich goed als bestanddeel in caloriearme recepten en dus ook bij het volgen van een dieet. Zo is internist Dr. Frank, bekend geworden door zijn koolhydratendieet, een groot voorstander van het gebruik van Hüttenkäse. Dr. Frank gebruikt dan ook veel Hüttenkäse in de door hem samengestelde menu's. Dit mede doordat Hüttenkäse erg eiwitrijk is.

Recepten Hüttenkäse

Voor het gebruik van Hüttenkäse zijn ook enige zeer smakelijke recepten geschreven.

Broodbeleg

Hüttenkäse is ook zeer geschikt als broodbeleg. Voor een extra lekkere smaaksensatie kan men 100 gram Hüttenkäse eens mengen met:
  • Een halve ui,
  • Een teen knoflook,
  • twee el fijngesneden peterselie,
  • één el fijngesneden bieslook,
  • één theelepel citroensap.
Door het maken van dit broodbeleg krijgt men dan een smakelijke spread die vooral goed tot zijn recht komt op een sneetje volkoren brood.
Totaal aantal calorieën inclusief brood: 99

Gevulde paprika

Ingrediënten
  • twee rode paprika's
  • 200 gram Cottage cheese of Hüttenkäse van Danone
  • drie bosuitjes
  • vier el peterselie,
  • 150 gram geraspte 20 + kaas
  • twee trostomaten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de twee rode paprika's doormidden en haal de pitjes eruit. Kook de paprika’s drie tot vier minuten in een pan ruim kokend water. Meng in een schaal:
  • de Cottage cheese met de bosuitjes,
  • peterselie,
  • geraspte kaas en de in blokjes gesneden tomaat.
  • Vul de paprika's met het mengsel en bak ze in de oven in 20-25 minuten gaar.
Totaal aantal calorieën per persoon: 78

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Afvallen met het 3D dieet / designerdieet Karl LagerfeldAfvallen met het 3D dieet / designerdieet Karl LagerfeldHet 3D dieet, bedacht en ontwikkeld door Karl Lagerfeld met behulp van zijn persoonlijke begeleider Jean-Claude Houdret…
Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Het komt regelmatig voor dat kinderen te zwaar zijn en daarom moeten afvallen. Maar is het wel verstandig om kinderen op…
Dr. Frank dieet... val je werkelijk af?Fijn... het dieet van Dr. Frank zorgt dat je lange tijd een verzadigd gevoel houdt na de maaltijd. Het dieet omvat de bo…

Het Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet is een van de populairste diëten van 2011. Het Dukan Dieet is makkelijk vol te houden en met behulp van…
Met de citroensapkuur 10 kilo in 10 dagen afvallenMet de citroensapkuur 10 kilo in 10 dagen afvallenZou u ook graag snel wat overtollige kilo's verliezen in een korte tijd, en uw lichaam daarmee ook nog eens gezonder mak…
Bronnen en referenties
  • www.danone.nl
Reactie

Ineke de Vries-Vlaskamp, 20-08-2014
Prima product, ik doe er erg veel mee. Wordt ook aanbevolen in het Montignac-programma. Reactie infoteur, 28-09-2014
Veel plezier en laat gerust een mening achter bij dit artikel wat de ervaringen zijn of plaats een recept voor andere lezers.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 30-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.