Afvallen door middel van brood, het brooddieet

Afvallen door middel van brood, het brooddieet Veel mensen diëten niet op deze manier: het brooddieet. Vroeger werd er namelijk gedacht dat je dik werd van brood, maar dit is juist het tegenovergestelde. Brood is gezond en het helpt je met afvallen. Lees hier hoe je al snel tot 2 kilo per week kunt afvallen met het brooddieet, en natuurlijk: veel succes met afvallen!

Waarom afvallen met brood?

Afvallen met brood is goedkoop, eenvoudig, gezond én effectief. Het was erg populair in de jaren 80 en 90, zo'n 2.000.000 mensen gebruikten dit dieet toen, maar tegenwoordig doen weinig mensen aan het brooddieet. Dit komt voornamelijk omdat veel mensen het vergeten zijn, tegenwoordig wordt het toch wel weer populair onder de naam broodwisseldieet, bedacht door het Voedingscentrum.

Wat is het brood dieet?

Het brooddieet is niet moeilijk, je eet de hele dag alleen maar volkorenbrood met water, bouillon, thee of koffie (zonder melk en suiker). Dit dieet doe je om de dag, dus niet elke dag. De dagen waarin je geen brood eet mag je eten en drinken wat je wilt, het belangrijkste is dat je gevarieerd eet.

Het is niet de bedoeling dat je erg ongezond gaat eten op de dagen waarin je alles mag eten. Het beste is om gewoon gezond te eten, denk hierbij aan fruit en groenten. Eet geen ongezonde snacks of fastfood producten. Probeer ook zo veel mogelijk te bewegen, minstens 30 minuten per dag.

Hoe werkt het brooddieet?

Omdat je om de dag veel brood eet en om de dag veel gevarieerd wordt de alvleesklier getraind om geen extra insuline aan te maken. Veel mensen denken dat je van brood dik wordt, maar het tegendeel is waar. In brood zitten veel vitaminen, mineralen, vezels en voedingsstoffen en het is vetarm, hierdoor voorkom je overgewicht en bevorder je afslanking. Volkorenbrood, meergranen brood en ander donker brood is het beste voor dit dieet. Je kunt ook witbrood eten, het is bijna net zo gezond als bruinbrood, er zitten namelijk ook vezels, vitaminen en mineralen in, alleen zit er in bruin brood meer.

Lekker brood

Brood is niet alleen gezond maar ook heel lekker. Je kunt ook je eigen brood maken, denk bijvoorbeeld aan:
  • Zonnebloempittenbrood,
  • Gerstebrood,
  • Borrelbrood,
  • Cornflakesbrood,
  • Russisch donker brood,
  • Zomerbrood,
  • Notenbrood met zaadjes,
  • Courgettebrood.

De voordelen van het brooddieet

  • Twee kilo per week kwijt: wanneer je dit dieet effectief volgt kun je tot wel 2 kilo per week afvallen.
  • Het is makkelijk: Als je het gaat vergelijken met andere dieten is dit dieet erg makkelijk, je eet de ene dag brood en de andere dag normaal, je hoeft verder niets te doen.
  • Je kunt het volhouden: Omdat je erg gevarieerd eet is het makkelijk om vol te houden, daar komt ook nog eens bij dat het makkelijk te combineren is met het eten van huisgenoten.
  • Kost weinig: Je hoeft geen dure pillen te kopen of iets anders, het enige wat je nodig hebt is brood. Koop lekkere broodjes of maak ze zelf, duur is het niet.

De nadelen van het brooddieet

  • Je komt weer net zo snel aan: Wanneer je met dit dieet stopt kom je net zo snel weer aan als dat je afvalt. Je moet namelijk je eetpatroon en leefpatroon aanpassen om blijven op je ideale gewicht te blijven.
  • Je kan maagklachten krijgen: Sommige mensen krijgen maagklachten wanneer ze een tijdje het brooddieet gevolgd hebben. Wanneer dit gebeurt moet je stoppen, ga langs een dietiste voor een ander dieet.
  • Onvoldoende voedingsstoffen: Doe dit dieet niet langer dan 6 weken achter elkaar, omdat je dan niet genoeg stoffen binnen krijgt.

Hoe ziet één brooddieet dag eruit?

Ontbijt: Twee sneetjes volkorenbrood zonder beleg of boter. Als drinken thee, zorg ervoor dat je voldoende drinkt.
Tussendoortje: Roggebrood. Als drinken een kop koffie zonder melk of suiker.
Lunch: Twee meergranenbroodjes. Als drinken Rooibos thee en een kop buillon.
Tussendoortje: Een sneetje volkorenbrood. Als drinken thee.
Avondeten: Half volkoren stokbrood. Als drinken een glas water en een kop bouillon.

Beleg, of geen beleg?

Het kan moeilijk en niet lekker zijn om brood zonder beleg te eten, maar je kan ook eens een beetje fruit of rauwkost op je brood nemen. Denk aan komkommer, radijsjes en worteltjes. Ook kun je in je bouillon wat gesneden groenten doen. Let op: hierdoor val je wel iets minder snel af.

Veel succes met afvallen!

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenmijn kijk opHet broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenIn de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was o…
Het brood/wissel-dieet werkt echt!Het brood/wissel-dieet werkt echt!De meeste dieeten zijn vaak lastig vol te houden en bevatten meestal te weinig voedingswaarden, vitamines en mineralen.…
Het Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet is een gezonde manier om af te vallen. Je beperkt je calorie-inname niet, maar je maakt alleen bewustere…
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…

Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Als je bezig bent met afvallen of een dieet, dan sta je waarschijnlijk vaak op de weegschaal. Er zijn echter genoeg mens…
Chocolade: samenstellingChocolade: samenstellingChocola is een heerlijk goedje. Het is niet alleen lekker, maar ook goed voor je. In chocolade zitten namelijk verschill…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mp1746, Pixabay
  • http://www.dieetwijzer.com/brooddieet.html
  • http://www.brood-dieet.nl/
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.