Wat als je kind moet afvallen?

Wat als je kind moet afvallen? Zelf afvallen is al moeilijk - maar wat als je kind te dik is en moet afvallen? Hoe begeleid je kinderen? Wat zijn de tips en trucs om hen gezond eten aan te leren? Lees snel verder en pak het voortaan gezond aan. Samen met je kind kun je ervoor zorgen dat je gezonder gaat eten en daardoor veel lekkerder in je vel zit.

Help! Mijn kind is te dik!

Er is zelfs een tv-programma met deze titel, en dat is niet voor niets. Kinderen worden gemiddeld steeds zwaarder - net als volwassenen. Behalve door het goede voorbeeld te geven kun je kinderen op veel manieren positief beïnvloeden. Lees daarom de tips uit dit artikel en je kunt veel goeds betekenen voor je kind.

'Eet je bord leeg!'

Het is een fabel dat je bord leegeten per se moet. Wij eten inderdaad ons bord leeg, want wij zijn gewend dat dit hoort. Door die aangeleerde logica eten wij ook de zak chips sneller op en hebben we de neiging om pas te stoppen met eten als iets op is - niet als we genoeg hebben gehad. Vind je het niet opvallend hoe vaak mensen nog even 'het laatste restje' uit de fles wijn op willen maken? Dat mensen zoveel moeite hebben die enorme zak M&M's of drop te laten staan als hij niet helemaal leeg gaat?

Bespaar je kind die ellende. Respecteer het dus als een kind niet meer wil verder wil eten (tenzij dit is omdat zij/hij iets vies vindt). Vraag: 'Heb je genoeg gehad? Was het lekker?' en laat dan het bord opruimen. Wil het kind later op de avond nog wat eten? Zeg dan consequent: 'Als je nu nog trek hebt, kan ik een beetje avondeten opwarmen.' Geef het kind geen snoep. Als het trek heeft in snoep, dan is er dus te weinig van het avondeten genomen. Gaandeweg leert je kind zichzelf hoeveel eten er nodig is om vol te zitten en de rest van de dag genoeg te hebben.

Breng structuur aan

Een goed begin is het halve werk - en dit geldt ook voor een eetpatroon. Begin de dag dus goed en laat je kind ontbijten. Een broodje onderweg naar school is niet effectief. Sta liever een kwartier of twintig minuten eerder op en laat je kind aan de eettafel zitten terwijl zij/hij eet. Geef het kind ook de keuze voor broodbeleg. Om zelf invloed te hebben wat ze op brood doen, kun je hen laten kiezen tussen twee soorten beleg (zie ook 'De truc van het laten kiezen' onder 'Betrek kinderen bij de maaltijden').

Bied verdere een goede structuur aan gedurende de dag. Op school eten kinderen op vaste momenten hun tussendoortje. Houd in het weekend ook dit schema aan. Rond tien of elf uur kan het kind een stuk fruit eten. Een vieruurtje kan een 'verrassingsbakje' zijn, bijvoorbeeld een fruitmix met in het midden een pakje rozijnen, een lolly of een ander klein snoepje. Geef het kind met tussendoortjes zoveel mogelijk gezonde opties. 's Avonds laat je je kind mee-eten met een gezonde avondmaaltijd. Beperk junk food zoals patat en pizza tot eens per twee weken of zelfs minder vaak. Wil je toch een wekelijkse snackdag? Serveer dan altijd wat groenten of sla bij het eten - ook bij het bord friet.

Betrek kinderen bij de maaltijden

Meer leren over eten helpt kinderen om betere keuzes te maken. Ook lusten ze sneller maaltijden waar ze normaal niet naar om zouden kijken. Bereid je samen een gezonde maaltijd met spinazie, aardappeltjes en een stukje (nep)vlees, dan heeft je kind hier zelf ook moeite voor gedaan. Iets waar je moeite voor hebt gedaan, gooi je niet zomaar weg. Kinderen zijn er zelfs trots op als ze iets eten wat ze zelf hebben gemaakt. Betrek je kind dus al vroeg bij het bereiden van de maaltijden. Is je kind te jong of te klein om te helpen? Laat hem of haar dan op een keukentrapje staan en meekijken hoe jij kookt. Eventueel kun je je kind de sausjes of kruiden aan laten geven.

De truc van het laten kiezen

Extra slim is om het kind te laten 'kiezen'. Wil je bijvoorbeeld Italiaanse kruiden door je pasta, houd dan twee soorten kruid omhoog. Vraag: 'Welke zal ik gebruiken? De pittige Italiaanse kruiden of de milde Italiaanse kruidenmix?' Laat het kind ruiken en beoordelen. Door een kind twee opties te geven bepaal je uiteindelijk zelf grotendeels wat er in je gerecht komt en denkt je kind dat het meer invloed heeft. Hierdoor vergroot je de betrokkenheid bij het eten.

Deze truc kun je ook bij groenten toepassen.
'Eten we vandaag spinazie of sperziebonen?'
'Wat vind jij? Zullen we deze groentemix nemen of toch die met boontjes?'

Hierop zijn nog talloze varianten te bedenken. Pas het toe en je zult versteld staan!

Kom in beweging

Leer je kind dat bewegen leuk is. Zelf sporten is natuurlijk het beste, want daarmee geef je een goed voorbeeld. Klaag niet over de sportschool, maar zeg achteraf: 'Ik vind het zo heerlijk dat ik gegaan ben!' Onderneem sportieve uitjes, zoals fietsen met het gezin, een stuk wandelen met mooi weer, of een trektocht maken tijdens een vakantie. Dit is overigens niet alleen goed voor je kind, maar ook voor jezelf.

Sport

Heeft je kind een favoriete sport? Speelt het vaak buiten met vriendjes? Moedig dit aan. Laat je een kind bij slecht weer binnen gamen, kies dan liever voor spellen die je op de Wii of andere consoles kunt spelen waarbij je in beweging komt. Je kind op een sport zetten werkt alleen als hij/zij dat zelf leuk vindt. Kijk dus samen eens rond op open dagen en breng je kind in aanraking met diverse sporten.

Voorkomen is beter dan genezen

Is je kind nog niet te dik? Volg dan alsnog de tips uit dit artikel op. Zo voorkom je dat je kind slechte eetgewoontes ontwikkelt en stimuleer je gezonde voeding. Hier heeft je kind niet alleen nu wat aan, maar de rest van zijn leven ook.
© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Het komt regelmatig voor dat kinderen te zwaar zijn en daarom moeten afvallen. Maar is het wel verstandig om kinderen op…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met overgewicht. Lees hier waarom kinderen vaker obesitas hebben…

Afvallen met Green coffee 800Green coffee 800 is het perfecte middel om af te vallen. Het enige wat u hoeft te doen is elke dag 1 kopje green coffee…
Gewicht verliezen & afvallen door Yoga-oefeningen!Gewicht verliezen & afvallen door Yoga-oefeningen!Yoga is een 'sport' of levenswijze, wat al langer dan vierduizend jaar bestaat in het oosten van de wereld. In het weste…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.