Na de feestdagen … let op je voeding!

Na de feestdagen … let op je voeding! De verschillende feestdagen zo aan het eind van het jaar, hebben op menig lichaam een behoorlijke impact als het gaat om te vet eten, te veel eten. Daarmee de vraag van het lichaam genegerd hebbende. Dat wil ook zeggen dat je het lichaam weer in balans moet brengen en gewoon even niet eten of op water en brood leven, is niet de oplossing.

Laat je lichaam wennen

Drastisch met je lichaam omgaan is nooit goed, dat weten we wel. Wat opvalt is dat veel mensen denken niet anders te kunnen of vinden het de meest simpele oplossing. Echter, we moeten ons ook realiseren dat dit niet goed is voor het lichaam. Als je te veel gegeten hebt went de maag daaraan (behalve dat je er mogelijk dikker van geworden bent). Door jezelf op water en brood te zetten, krijg je een knorrende maag en ga je je mogelijk nog chagrijnig voelen ook. Daar heeft je omgeving dan weer last van. Verder is het nog maar de vraag hoe lang je tegen die knorrende maag kunt.

Luister naar je lichaam

Het is altijd goed om je lichaam te volgen als het om eten vraagt. De 3 maaltijd zijn geconditioneerd en hebben we erin gebracht, omdat het handig en overzichtelijk is. Maar feitelijk vraagt een lichaam wat normaal functioneert om de zoveel tijd om eten, want dan is hetgeen er in je maag en darmen zat verwerkt.

Natuurlijk had je zo ook de feestdagen in kunnen gaan en dan had je nog op de tijd dat je lichaam ergens om vroeg iets feestelijks kunnen eten. Maar onze zintuigen worden met de feestdagen over het algemeen dusdanig heftig geprikkeld dat we qua voedingsprogramma feitelijk alles overhoop halen. En ach, zo erg is dat niet als je daarna weer over gaat naar normaal eten en dat is wel degelijk luisteren naar je lichaam.

Wat te eten?

Wanneer heeft je lichaam iets nodig en als je nog niet toe bent aan een maaltijd maar je maag roert zich wel, neem dan een appel of peer. Je krijgt zo gezonde voedingsstoffen binnen, want dat is een must. Je lichaam moet als het ware herstellen en bij herstel is gezonde voeding – die de juiste producten bieden – belangrijk. Enkele stukken fruit per dag is altijd goed en belangrijk, maar zeker tijdens herstel is voldoende fruit belangrijk.

Daarnaast zijn onverzadigde vetten, de zogenaamde ‘goede’ vetten die we bijvoorbeeld in vette vis terugvinden altijd goed (zeker 2x per week). Bekijk eens goed welke koolhydraten je binnen krijgt die weinig toevoegen. De snelle suikers in bijvoorbeeld koekjes voegen niets toe en de koolhydraten die wel iets toevoegen, zoals in volkorenbrood en –pasta, krijgen we vaak te veel binnen. Koolhydraten heb je absoluut nodig voor het lichaam, maar als je geen intensieve fysieke inspanning hebt, valt het benodigde aantal koolhydraten wel mee. Zo kan je bij gemiddeld fysieke inspanningen zomaar een broodmaaltijd vervangen door bijvoorbeeld een zuivelproduct als yoghurt met enkele stukjes fruit. Of neem een kop zelf gemaakte kippensoep eventueel aangevuld met verse groenten. Een gekookt eitje (niet hardgekookt) is ook goed en lekker. Kortom genoeg mogelijkheden om toch lekker te eten zonder de bekende koolhydraten van de boterham.

Rantsoen

Blijf wel gewoon dooreten en gooi je lichaam niet op rantsoen, want de kans is groot dat je lichaam enig moment op slot gaat. Het is immers veel te bang dat het helemaal niets meer binnen krijgt en houdt vast wat het nog heeft. Dit heeft dan weer tot gevolg dat je die overtollige kilo’s niet of nauwelijks kwijt raakt. Dit euvel zie je overigens wel vaker bij mensen die af willen vallen en van veel eten naar plots nagenoeg niets gaan.

Gewoon eten maar wel bewust letten op hetgeen je eet, werkt beter dan je lichaam zwaar op rantsoen zetten. Bovendien blijft je stoelgang gewoon op doorgaan (ook niet onbelangrijk).

Vitamine

Als je het rantsoen te lang volhoudt loop je vervolgens weer de kans om een vitaminegebrek te krijgen … met alle gevolgen van dien. Even iets extra’s uit een potje is niet erg, maar feitelijk moet je niet voor niets je vitamine uit je voeding halen.

Tot slot

Wil je het proces wat stimuleren dan kan je altijd, naast bewust naar je voeding kijken, meer bewegen. En als je geen jogger, zwemmer, fietsen of sportschooltype bent … wandel dan een aantal keer per week gedurende een langere periode. Zeker een uur per keer. Behalve dat dat goed voor je lichaam is, is het ook nog eens goed voor de geest. Zeker in de natuur wandelen wil de geest nog wel eens tot rust brengen, je oplossingen aandragen voor bestaande problemen of je inspireren. Lekker toch om op deze manier het nieuwe jaar te beginnen!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke voeding vergroot je verzadigingsgevoel?Als je snel gewicht wilt verliezen, moet je in de eerste plaats minder eten en meer bewegen. Minder eten kan je vooral d…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…
Afvallen met een low carb dieetAfvallen met een low carb dieetBij een low carb dieet eet je (veel) minder koolhydraten en vaak meer eiwit en vet. Dit helpt bij afvallen, omdat de pro…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…

Mediterraan dieet doeltreffend tegen het dikke buik syndroomMediterraan dieet doeltreffend tegen het dikke buik syndroomHet mediterraan dieet wordt al langer beschouwd als één der gezondsten ter wereld. De keuken uit landen aan de Middellan…
De maagballon: operatie en mogelijke gevolgenDe maagballon: operatie en mogelijke gevolgenDe maagballon is minder bekend dan de gastric bypass en maagring, maar is daarom niet minder belangrijk. De ballon wint…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.