Hoe is je eetgedrag?

Hoe is je eetgedrag? Voor de een is het zo klaar als een klontje en de ander piekert zich suf om er achter te komen waarom bepaalde kilo’s er toch maar niet af gaan. Maar hoe reëel is dat of kom je een stuk verder als je jezelf enkele vragen stelt. Start het bewustzijnsproces.

Waarom eten als je geen honger hebt?

Het is vreemd, maar er zijn relatief veel mensen die niet direct aan kunnen geven waarom een zeer gewenste vermindering van gewicht, niet plaatsvindt. Maar met wat gerichte vragen kom je een heel eind.

Enkele gerichte vragen die leiden tot…

  • Het begint bij het alleen of in gezelschap (van wie dan ook) zijn.
  • Als we beginnen met de mensen die alleen zijn, dan moet je je vervolgens afvragen of je binnen een uur of wat nadat je iets gegeten hebt, opnieuw iets eet.
  • Als het antwoord nee is, dan ben je geen emotie-eter, geniet van hetgeen je eet. Wel met mate uiteraard.
  • Als het antwoord ja is, dan ben je een emotie-eter en als je gezonder wilt eten en af wilt vallen, is het belangrijk hier iets aan te doen. Achterhalen waarom je eet, want het is in ieder geval niet omdat je honger hebt. Heb je verdriet, een offday of is het wellicht pure verveling? De beschikbaarheid van bepaalde voeding stimuleert. Begin bij het begin en haal het niet in huis, kom niet in de verleiding. Verder kan je ook bewust een bepaalde afleiding zoeken. Alleen los je daar de oorzaak niet mee op, het is aan jezelf om dit zelf uit te zoeken c.q. op te lossen of de hulp van een professional in te roepen.
  • Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog wel honger hebt (ook al heb je een uur geleden iets gegeten). Ga dan na wat je allemaal gegeten hebt. Misschien heb je wel te weinig gegeten en pak je nog iets gezonds als fruit, een plakje ontbijtkoek of een kopje soep (niet kant-en-klaar, deze is meestal veel te zout). Let alleen op dat je niet een grotere maag kweekt door dit vaak te doen. Een beetje leeg gevoel, zeker als je af wilt vallen, is niet rampzalig. In zo’n geval is een glas water vaak al genoeg.

  • Als je in gezelschap bent, is het traject vaak net even anders. Als je met andere gaat eten bedenk dan goed wat je gaat eten. Gezelligheid kent geen tijd en voor je het weet heb je drie of meer gangen achter de kiezen, maar heeft dat niet zozeer te maken met eten vanuit een honger gevoel, maar puur omdat het gezellig is.
  • Als je toch de gangen van je gezelschap wilt volgen, besluit dan bijvoorbeeld om alleen maar twee lekkere voorgerechten te nemen en het toetje te vervangen door een kopje lekkere koffie of thee met een koekje of een kleine bonbon.
  • Drink je graag een wijntje, beperk je dan tot bijvoorbeeld twee glazen en doseer deze goed bij de gerechten. Kortom, eet en drink bewust.

Neem de regie

Wat de reden ook is en of je alleen bent of niet … neem altijd zelf de regie in handen. Maak er een bewust proces van, want dat is de enige manier om een ingeslepen systeem te veranderen. Wat veel mensen bij zichzelf merken als ze eenmaal in dit proces zitten is, dat ze zich niet bewust zijn van hetgeen er door de mond gaat. Of in ieder geval deels en als je dat onbewuste proces bewust maakt, kan je het proces ook stoppen. Moeilijk zeer waarschijnlijk, maar wel te doen. Daarmee heb je een mogelijk dieperliggende oorzaak nog niet te pakken, maar stel je jezelf wel in staat om die kilo’s die eraf moeten, eraf te krijgen. Het begint met afvallen, een proces wat zeer waarschijnlijk goed is voor je zelfverzekerdheid, is een eerste belangrijke stap.

Tips

  • Het klinkt afgezaagd, maar het werkt echt. Als je een licht honger gevoel op voelt komen, maar je nog niet aan eten toe bent … neem dan een glas water. Bij voorkeur niet te koud.
  • Bij het opkomende honger gevoel gaan mensen zich soms verlekkeren wat ze straks gaan eten, maar stimuleert je honger gevoel alleen maar. Zoek afleiding, ga lopen, zet muziek op of wat je ook maar wilt, zolang je gedachten maar niet de focus richting het eten hebben.
  • Als je minder (slechte) koolhydraten gaat eten, laat dat het percentage eiwitten in je maaltijd toenemen. Eiwitten zetten niet aan, vullen en het voorkomt dat je na een uur of wat weer honger krijgt.
  • Als je iets eet wat mogelijk aanzet, neem dan iets in een afgemeten bakje (wat chips, nootjes een koekje).
  • Eet van een rood bord. Aangetoond is dat je minder eet van een rood bord.

Tot slot

Wat je ook doet, het gaat om een mindset en niet zomaar een stuk minder te gaan eten. Bewust eten en niet ‘domweg’ gaan lijnen met wat shakes of gewoon weinig kilocalorieën innemen. Het jojo-effect ligt dan op de loer. Tenslotte is het geen race tegen de klok, neem de tijd en laat het gewicht langzaam afnemen. Zo is de kans dat je nieuwe eetpatroon ingebed raakt, vele malen groter.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emotionele eter, wat is dat?Wat is een emotionele eter? Overgewicht en gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als iemand een emotionele eter is. Veel…
Voedsel en emotieVoedsel en emotieIedereen heeft er wel eens last van; een rotgevoel. Voor veel mensen is eten dan een goede oplossing om dit gevoel van l…
Waarom we eten, functies van het etenWaarom we eten, functies van het etenWaarom moeten we eten? Welk functie heeft het eten? Hoe gebuikt het lichaam energie? Wat gebeurd er met overtollig energ…

Afvallen met perenAfvallen met perenPeren zijn erg goed voor je en het kan helemaal geen kwaad deze regelmatig te eten. Een peer heeft veel goed eigenschapp…
Afvallen met yoghurtAfvallen met yoghurtKun je afvallen door yoghurt te eten? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit inderdaad heel goed mogelijk is.…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.