Succesvol afslanken: Intuïtief afvallen

Succesvol afslanken: Intuïtief afvallen In Nederland lijdt ongeveer de helft van de bewoners aan overgewicht. Veel mensen zijn om deze reden flink aan het diëten. Dit lijkt niet de oplossing, want het percentage mensen met overgewicht is de laatste jaren eerder toegenomen dan afgenomen. Als een dieet niet de oplossing is, wat kunt u dan wel doen om succesvol af te slanken?

Inhoud


Intuïtief afvallen

De meeste mensen bestrijden overgewicht met een dieet. Maar dit is het laatste wat u moet doen. Van diëten wordt u namelijk dik!

Wat veel beter blijkt te werken is intuïtief afvallen. Dit is afvallen door te luisteren naar uw lichaam. De leus van intuïtief afvallen is: Stop met diëten, begin met eten en vertrouw uw intuïtie. U zult dan als vanzelf uw natuurlijk gewicht bereiken.

In onze westerse consumptiemaatschappij is dit iets wat we verleerd zijn. We eten om allerlei redenen, maar luisteren niet meer naar onze maag. Pas als deze knort en zo aangeeft dat er eten nodig is, is het tijd om te eten. Wij eten echter vaak als we geen honger hebben. Dat is het begin van dik worden.

Kinderen kunnen heel goed intuïtief eten. Zij geven het vanzelf aan als ze trek hebben. Wanneer ze genoeg gegeten hebben, kunnen ze dat ook uitermate goed duidelijk maken. Wij zijn dat verleerd, maar gelukkig kunnen we dit opnieuw leren.

Dat betekent dat we niet gaan diëten, maar dat we gaan bekijken wat de oorzaken zijn van ons eetgedrag. Deze oorzaken pakken we aan. Zo verandert uw eetgedrag en komt u beter op gewicht. De focus ligt niet meer op eten of staan op de weegschaal, maar op uw manier van leven. Het gaat niet meer om zelfbeheersing maar om simpelweg luisteren naar uw lichaam.

Hoe gaat het in zijn werk?

Intuïtief afvallen is niet een dieet waarbij u in twee weken flink afvalt. Het is een andere manier van leven en het kost tijd om hier aan te wennen. Neem dan ook de tijd om onderstaande stappen te doorlopen en u eigen te maken. Het doel is dat u weer eenvoudig luistert naar uw maag om te weten hoeveel u moet eten.

Stop met diëten

Dit is de allereerste afspraak die u maakt met u zelf: U hoeft niet meer op dieet! U hoeft niet een voorgeschreven hoeveelheid eten die u eigenlijk tegenstaat op te peuzelen. U hoeft ook niet dagelijks te wegen of u al lichter bent.

Een dieet werkt niet en leidt tot frustraties. Bovendien voelt u zich snel schuldig als u zich eens te buiten gaat aan iets lekkers, terwijl dit helemaal niet erg hoeft te zijn. Toch is de verleiding soms groot om te gaan diëten omdat u snel slanker wilt zijn. Bedenk dat diëten maar tijdelijk werkt en dat u er uiteindelijk dikker van wordt. Bedenk ook dat het jojo-effect schadelijker is voor uw lichaam dan stabiel een paar kilo’s te veel.

Op zoek naar de oorzaak

In de tweede plaats is het nodig uit te vinden waarom u veel eet. Een probleem moet u altijd bij de oorzaak aanpakken. Anders bent u alleen bezig met symptoombestrijding en blijft het probleem bestaan of komt het terug. Dat geldt ook voor overgewicht.

Begin met bij te houden wat u eet. Maak een schema voor twee weken. In dit schema zet u:
  • Het soort levensmiddelen dat u nuttigt
  • De hoeveelheid eten die u nuttigt: bijvoorbeeld 1 snee brood, 1 eetlepel, twee kopjes
  • Het tijdstip waarop u eet: Ontbijt, lunch, avondeten, tussendoor
  • De aanleiding waarom u eet: Dit is bijvoorbeeld verveling, drukte, trek, emotie en dergelijke. Maak het zo concreet mogelijk voor uzelf. Lees de oorzaken van overgewicht eens door om te kijken wat er bij uzelf aan de hand is.
  • Na twee weken heeft u een duidelijk beeld van uw gewoontes en patronen in uw eetgedrag.

Een plan

Wanneer duidelijk is voor u wat de oorzaken zijn van uw overgewicht kunt u een plan op gaan stellen. Zet de oorzaken van uw overgewicht op een rij en vraag u bij elk punt af hoe u verandering kunt brengen in uw eetgedrag.

Stel hierna doelen op voor bijvoorbeeld de komende twee of drie weken. Stel realistische doelen die voor u goed haalbaar zijn. Pak niet alles in één keer aan. Bedenk dat u geleidelijk aan nieuwe gewoontes gaat wennen. Wat voorbeelden:
  • Ik eet alleen als ik zit en nergens mee bezig ben
  • Ik ga 3 keer per week een half uur sporten
  • Ik ga elke dag twee stuks fruit eten
  • Ik eet alleen als ik aan mijn maag voel dat ik trek heb
  • Ik drink nog maar één glas frisdrank per dag.
Bekijk aan het eind van de periode of uw doelen zijn behaald. Bekijk de doelen regelmatig om uzelf eraan te herinneren en ze eigen te maken. Heeft u een doel niet gehaald, dan is dat geen drama. Ga met frisse moed aan de slag om het alsnog te halen.

Eet gezond en regelmatig

  • Eet om de 2 of 3 uur: Wanneer u te lang niet eet, krijgt u erg trek. U zult dan vaak te veel eten. Na 4 uur is de vorige maaltijd meestal volledig verteerd. Het beste is als u dan al weer iets gegeten hebt. Wanneer u regelmatig eet, raakt uw lichaam hier op ingesteld. U eet minder per keer en uw spijsvertering blijft goed aan de gang.
  • Kies gezonde levensmiddelen: Kies voor fruit, volkoren brood, groente en drink voldoende. Wat vetten of suikers zijn helemaal niet erg zolang het met mate is. Begin hierin met kleine veranderingen en vervang zo geleidelijk alle ongezonde of verkeerde voeding door gezonde voeding.
  • Sla het ontbijt niet over: Het ontbijt zorgt er voor dat uw lichaam aan het werk gaat. Wanneer u dit overslaat, heeft u niet voldoende energie voor de dag en uw lichaam mist een aantal uren verbranding.
  • Vraag u af of u maag honger heeft of uw hoofd. Hoofdhonger is zelf willen eten ondanks dat u geen honger heeft. Het is eten vanuit emotie of gewoonte. Maaghonger is de echte honger. U heeft een tijdje niets gehad en uw maag knort. Wanneer u trek heeft, mag u eten wat u wilt en zoveel u wilt totdat uw lichaam aangeeft verzadigd te zijn. U hoeft echter niet direct te eten wanneer u trek heeft. Voel eerst eens hoe sterk u trek heeft en wat het met u doet. Zo ontdekt u wanneer u echt behoefte aan eten heeft. Ook ontdekt u wanneer er eigenlijk een andere oorzaak is voor het willen eten.
  • Eet bewust! Kies wat en hoeveel u gaat eten. Laat u niet afleiden door andere bezigheden.
  • Eet rustig: Zo voelt u beter wanneer u genoeg heeft gehad en daarnaast werkt uw spijsvertering beter.

Bewegen

Kies iets wat u leuk vindt om te doen en waar u veel plezier in heeft. Dan houdt u het veel langer vol. Sport niet om af te vallen, maar voor uw plezier en om lekker in uw vel te zitten. Zorg dat u uitdaging heeft in uw sport. Uw lichaam raakt gewend aan sporten. Door steeds iets meer van uw lichaam te vragen word u sterker, energieker en… slanker!

Wees ook buiten uw sport lekker bezig. Of het bewegend is of niet. Ontdek waar u voldoening in vindt en wat u bezig houdt. Wanneer u bezig bent met iets wat u echt leuk vindt, dan denkt u niet aan eten.

Intuïtief eten

Wanneer u alle voorgaande stappen heeft doorlopen bent u hard op weg een intuïtieve eter te worden. Intuïtief eten kan beteken dat u soms veel eet en soms weinig, maar het betekent zeker niet dat u er maar op los kunt eten. Het zal in het begin enige discipline vragen om naar uw maag te luisteren en niet naar andere motivaties om te eten.

U mag overigens gerust eens iets lekkers nemen. Geniet daar vooral van! Neem de tijd om te eten en te genieten en stop wanneer u merkt dat u genoeg heeft. U zult merken dat het veel makkelijker wordt om koekjes of andere lekkernijen te weigeren. Eenvoudigweg omdat u ervaart dat u op dat moment geen trek heeft. En heeft u wel trek, neem het koekje dan wel. Dan heeft u later minder trek en zult u minder eten.

Wees niet te negatief

Vergelijk uzelf niet met de ideaalbeelden die voorbij komen in film en op TV. Zo hoeven we echt niet allemaal te zijn! Wees tevreden wanneer u lekker in uw vel zit.

Samenvattend

Intuïtief afvallen is eigenlijk heel eenvoudig weer gaan eten zoals we horen te eten. Het is eten zonder beïnvloed te worden door onze welvaartsmaatschappij. Het is genieten van eten zonder daarin te overdrijven. Het is lekker in uw vel zitten en het is het einde van frustraties over gewicht of eten. Het heeft daarom niet alleen effect op uw gewicht, maar op uw gehele welzijn!

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Afvallen met het Dr. Phil dieetmijn kijk opAfvallen met het Dr. Phil dieetHet dieet van dr. Phil is niet alleen een verandering van het eetpatroon, maar ook van je levensstijl. Er wordt ook geke…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…

KEN-dieet: in 10 dagen tot 10% van je lichaamsgewicht kwijtKEN-dieet: in 10 dagen tot 10% van je lichaamsgewicht kwijtEen zeer intensief crashdieet met verbluffende resultaten. Via een slangetje door de neus worden 10 dagen lang druppelsg…
Vreetzucht: Boulimia-nervosa en Binge-Eating-Disorder (BED)Vreetzucht: Boulimia-nervosa en Binge-Eating-Disorder (BED)Eten en drinken zijn, naast de behoefte aan veiligheid en slaap, de meest essentiële menselijke basisbehoeften. Als we h…
Bronnen en referenties
  • www.50plusser.nl
  • www.overgewichtafvallen.nl
  • www.nooitmeeropdieet.nl
  • www.goedgevoel.be
Bubo (94 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.